Медяники – символічні смаколики
Ласощі довго не псуються
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/457116/bychkivskyi-medianyk.jpg)
Чудові пряничні вироби з давнини випікали в усіх регіонах нашої країни. Називали їх – медяники, медівники, медовики або маківники. Назва походила від складу тіста, до якого клали багато меду, – в пропорції 1:1 із борошном. Таке співвідношення дозволяло зробити тісто таким, що на ньому відбивалися всі деталі малюнка дерев’яної форми з узорами.
В українських містах і селах жодне свято не обходилося без медових пряників: їх пекли на Різдво Христове, новорічні свята, Благовіщення, у прощену неділю, на Великдень, поминальну суботу. Медяники дарували іменинникам на день янгола, молодятам на весілля, вітали з пам’ятними подіями в родині. І зберігали як реліквію. Чумаки і козаки брали їх у далеку дорогу, адже медяники зберігалися понад рік.
У багатих родинах Київської Русі був цікавий звичай – коли народжувалася дівчинка, збиралися господині і пекли медяники. Рецептура тоді була інша, у тісто додавали коріння різних рослин, обов’язково мав бути мед. Над тістом проводили спеціальний обряд. Коли медяники випікали, їх складали у спеціальні дерев’яні скрині. Не відкривали їх, доки дівчина не виходила заміж. На весіллі, коли церемонія добігала кінця, скриню відкривали і медяники роздавали гостям.
Інший факт із давніх часів: існував на деяких територіях сучасної України звичай пекти великий медяник, який давали дівчині як придане. Він був чималого розміру: для того, щоб його довезти до дому нареченого, запрягали двох волів і возом везли у нову хату.
Весільні медяники відігравали символічну роль у поєднанні двох родин, тому на них зображували символи сонця – парні розетки, їх випікали для обміну між родичами молодого та молодої. Хлопчиків на свято пригощали пряниками із зображенням вершників, козаків, а дівчаток наділяли «панянками».
Цікава традиція є у селі Великий Бичків на Рахівщині (Закарпаття) – на весілля випікають медяник, схожий на вишиванку (на фото). Орнамент смаколика унікальний, як і форма. І це цілий набір закодованих елементів, що символізують послання молодій родині. На Рахівщині кажуть, що створити абсолютно однакові два весільні медяники складно, а рецепт бережуть майстрині. Медяники, спечені за старими рецептами, мають специфічний смак, вони гіркуваті. З’їдали медяник тільки в бідняцьких родинах. А ще старі люди кажуть, що колись вірили: медяник – то не звичайний хліб, його тому так і прикрашали, розписували яскравими фарбами, аби життя у молодих було таке ж гарне, як отой розпис на хлібі.
В Україні поширені також пряники вирізні або силуетні, які вкривали поливою. Ця традиція відома на Полтавщині, найчастіше використовували поливу рожевого кольору.
Медові пряники
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/medovi_prianyky.jpg)
Для тіста: 250 мл молока, 150+350 г борошна (може знадобитися трохи більше або менше), 180 г цукру, 40 г меду, гвоздика, кориця – до смаку, 4 ст. ложки олії, 2 ч. ложки розпушувача, 3 ч. ложки ванільного цукру, 0,5 ч. ложки соди, дрібка солі.
Для глазурі: 150 г цукрової пудри, 7 ч. ложок води або молока, 1-2 ч. ложки лимонного соку – за бажання.
Молоко кімнатної температури з’єднати з медом та спеціями. Нагріти до гарячого стану.
Змішати 150 г борошна з цукром, додати дрібку солі та ванільний цукор. Перемішати.
Влити молоко з медом і добре перемішати вінчиком. Вистудити масу до кімнатної температури. Можна ставити миску в холодну воду, щоб швидше остудити.
Додати олію, розпушувач, соду, перемішати.
Частинами додати решту просіяного борошна та замісити тісто. Тісто вийде м’яким, але воно має добре тримати форму.
Викласти тісто на припорошену мукою поверхню, розкачати завтовшки 8-10 мм. Вирізати пряники за допомогою формочок або сформувати руками.
Викласти на застелене деко. Випікати у розігрітій до 180°С духовці 10-12 хв. Важливо не перетримати їх, щоб не пересушити.
Змішати всі інґредієнти для глазурі. Змастити пряники, дати глазурі застигнути.
Глазур потрібно наносити на дуже теплу випічку, так вона максимально її просочить.
Медяники з горіхами
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/05/prianyky_z_horikhamy.jpg)
250 г меду, 2 ст. ложки олії, 3 ст. ложки посічених горіхів, 300 г борошна, 1 ч. ложка кориці, 0,5 ч. ложки соди.
Мед змішати з маслом і розтопити на водяній бані.
У борошно додати отриману масу, корицю, горіхи, погашену оцтом соду.
Замісити тісто (буде липке) і поставити на ніч у холодильник.
Готове тісто розкачати і вирізати кружальця або інші фігурки.
Випікати у розігрітій до 120°С духовці 10-12 хв.
Обережно перекласти медяники з дека, щоб охололи.