Передплата 2024 «Добра кухня»

Медяники – символічні смаколики

Ласощі довго не псуються

Чудові пряничні вироби з давнини випікали в усіх регіонах нашої країни. Називали їх – медяники, медівники, медовики або маківники. Назва походила від складу тіста, до якого клали багато меду, – в пропорції 1:1 із борошном. Таке співвідношення дозволяло зробити тісто таким, що на ньому відбивалися всі деталі малюнка дерев’яної форми з узорами.

В українських містах і селах жодне свято не обходилося без медових пряників: їх пекли на Різдво Христове, новорічні свята, Бла­говіщення, у прощену неділю, на Ве­ликдень, поминальну суботу. Медя­ники дарували іменинникам на день янгола, молодятам на весілля, вітали з пам’ятними подіями в родині. І зберіга­ли як реліквію. Чумаки і козаки брали їх у далеку дорогу, адже медяники збері­галися понад рік.

У багатих родинах Київської Русі був цікавий звичай – коли народжувала­ся дівчинка, збиралися господині і пе­кли медяники. Рецептура тоді була інша, у тісто додавали коріння різних рослин, обов’язково мав бути мед. Над тістом проводили спеціальний обряд. Коли ме­дяники випікали, їх складали у спеціаль­ні дерев’яні скрині. Не відкривали їх, доки дівчина не виходила заміж. На весіллі, коли церемонія добігала кінця, скриню відкривали і медяники роздавали гостям.

Інший факт із давніх часів: існував на деяких територіях сучасної України зви­чай пекти великий медяник, який дава­ли дівчині як придане. Він був чималого розміру: для того, щоб його довезти до дому нареченого, запрягали двох волів і возом везли у нову хату.

Весільні медяники відігравали сим­волічну роль у поєднанні двох родин, тому на них зображували символи сон­ця – парні розетки, їх випікали для обмі­ну між родичами молодого та молодої. Хлопчиків на свято пригощали пряника­ми із зображенням вершників, козаків, а дівчаток наділяли «панянками».

Цікава традиція є у селі Великий Бич­ків на Рахівщині (Закарпаття) – на весіл­ля випікають медяник, схожий на виши­ванку (на фото). Орнамент смаколика унікальний, як і форма. І це цілий набір закодованих елементів, що символізу­ють послання молодій родині. На Рахів­щині кажуть, що створити абсолютно однакові два весільні медяники склад­но, а рецепт бережуть майстрині. Ме­дяники, спечені за старими рецептами, мають специфічний смак, вони гіркува­ті. З’їдали медяник тільки в бідняцьких родинах. А ще старі люди кажуть, що колись вірили: медяник – то не звичай­ний хліб, його тому так і прикрашали, розписували яскравими фарбами, аби життя у молодих було таке ж гарне, як отой розпис на хлібі.

В Україні поширені також пряники вирізні або силуетні, які вкривали поли­вою. Ця традиція відома на Полтавщи­ні, найчастіше використовували поливу рожевого кольору.

Медові пряники

Для тіста: 250 мл молока, 150+350 г борошна (може знадо­битися трохи більше або менше), 180 г цукру, 40 г меду, гвоздика, ко­риця – до смаку, 4 ст. ложки олії, 2 ч. ложки розпушувача, 3 ч. ложки ванільного цукру, 0,5 ч. ложки соди, дрібка солі.

Для глазурі: 150 г цукрової пудри, 7 ч. ложок води або молока, 1-2 ч. ложки лимонного соку – за бажання.

Молоко кімнатної температури з’єднати з медом та спеціями. Нагріти до гарячого стану.

Змішати 150 г борошна з цукром, до­дати дрібку солі та ванільний цукор. Пе­ремішати.

Влити молоко з медом і добре пе­ремішати вінчиком. Вистудити масу до кімнатної температури. Можна стави­ти миску в холодну воду, щоб швидше остудити.

Додати олію, розпушувач, соду, пе­ремішати.

Частинами додати решту просіяно­го борошна та замісити тісто. Тісто ви­йде м’яким, але воно має добре трима­ти форму.

Викласти тісто на припорошену му­кою поверхню, розкачати завтовшки 8-10 мм. Вирізати пряники за допомо­гою формочок або сформувати руками.

Викласти на застелене деко. Випіка­ти у розігрітій до 180°С духовці 10-12 хв. Важливо не перетримати їх, щоб не пе­ресушити.

Змішати всі інґредієнти для глазурі. Змастити пряники, дати глазурі застиг­нути.

Глазур потрібно наносити на дуже теплу випічку, так вона максимально її просочить.

Медяники з горіхами

250 г меду, 2 ст. ложки олії, 3 ст. ложки посічених горіхів, 300 г бо­рошна, 1 ч. ложка кориці, 0,5 ч. лож­ки соди.

Мед змішати з маслом і розтопити на водяній бані.

У борошно додати отриману масу, корицю, горіхи, погашену оцтом соду.

Замісити тісто (буде липке) і поста­вити на ніч у холодильник.

Готове тісто розкачати і вирізати кру­жальця або інші фігурки.

Випікати у розігрітій до 120°С духо­вці 10-12 хв.

Обережно перекласти медяники з дека, щоб охололи.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини