Передплата 2024 «Добра кухня»

Обліпиха як суперфуд

Жменька ягід на день вбереже від інсульту та інфаркту

Ягоди, що обліплюють кущ яскравими помаранчевими намистинками, дуже прикрашають осінні сади. Звідси, до речі, й назва рослини — «обліпиха».

Лікувальні властивості ба­гатої на вітаміни ягоди були відомі ще в Стародавній Гре­ції, Римі та Китаї. Греки дода­вали обліпиху у корм для ко­ней, щоб ті були здоровішими. Звідси наукова назва обліпихи — hippophae, від hippos — кінь і phaos — блиск. Вважалося, що завдяки обліписі у коней лис­ніє шкура.

Але потрохи про цілющі властивості ягоди забули і ко­лючий чагарник вирубували, вважаючи бур’яном. Згада­ли про обліпиху аж у ХІХ сто­літті (правда, як про декора­тивну рослину). Зараз цілюща ягода повертає свої позиції, її використовують з медич­ною метою, додають у продук­ти харчування і косметику. Нині вона може стати в один ряд з модними ягодами годжі, які вважають суперфудом.

Обліпиху можна знайти по всьому помірному поясу Зем­лі: у Канаді, Північній Європі, в Альпах, на узбережжі Балтій­ського моря, в Україні, в серед­ній смузі Росії, на Кавказі, на Алтаї, в Монголії та Китаї. Ро­дом вона з Азії. У деяких краї­нах обліпихою засаджують бе­реги річок і схили ярів, щоб запобігти ерозії ґрунтів: у цьо­го чагарника дуже потужна і розгалужена коренева систе­ма.

Обліпиха — справжня віта­мінна бомба. Вітаміну С у ній більше, ніж у цитрусових. Щоб отримати денну дозу вітамі­ну С, достатньо з’їсти столо­ву ложку обліпихи, наприклад, перетертої з цукром. Німці іно­ді називають обліпиху Zitrone des Nordens — «північний ли­мон». Ще ця ягода містить фі­тонциди, які у поєднанні з віта­міном С зміцнюють імунітет.

Букет вітамінів, фітонци­дів, мінералів і жирних кислот (омега-3, омега-6) робить об­ліпиху хорошим загальнозміц­нювальним і тонізуючим за­собом. Особливо багато в ній хрому. Завдяки високому вміс­ту пектину і органічних кислот обліпиха стимулює травлення. Флавоноїди обліпихи вплива­ють на проникність і еластич­ність стінок кровоносних су­дин, тому в народній медицині її використовують для профі­лактики атеросклерозу. Якщо регулярно їсти по 50−100 гра­мів ягід обліпихи на день, то це буде надійною профілактикою інсульту та інфаркту.

Олія обліпихи має добрі бак­терицидні і ранозагоювальні властивості. Її застосовують за опіків, екземи, обмороження, пролежнів, а також внутріш­ньо — за гастриту або виразки шлунка.

З обліпихи роблять мар­мелад, начинку для цукерок, соки, пюре. Яскравий кисло- солодкий смак обліпихи надає пікантності соусам, десертам, гарячим напоям. Чим мен­ша термічна обробка ягід, тим більше зберігається в них ко­рисних властивостей.

Обліпиховий чай з медом

150 г ягід обліпихи на 0,5 л води, 2 ст. ложки чор­ного чаю, мед або цукор — до смаку.

Обліпиху добре промити, 2/3 ягід потовкти у ступці. До обліпихового пюре додати ре­шту ягід і чай, залити окро­пом і дати настоятися 7−10 хв. Щоб мед не втрачав корисних властивостей, його додава­ти безпосередньо перед вжи­ванням.

Обліпихове варення з горіхами і апельсинами

2 солодкі апельсини, 150 г волоських горіхів, 500 г стиглої обліпихи, 300- 350 г цукру.

Горіхи нарізати великими шматочками. Сік з апельсинів вичавити, а м’якоть і цедру від­класти, вони не знадобляться.

У сотейник з товстим дном викласти ягоди, додати сік апельсинів, цукор, подрібнені горіхи і перемішати. На силь­ному вогні довести суміш до кипіння, потім зменшити і про­варити ще 25 хв. Остудити.

Читайте також: Сезон гарбуза у розпалі — приготуйте смачний пиріг

Схожі новини