Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За народження дитини мільярдер платить 75 тисяч доларів!

У такий спосіб власник компанії Booyoung Group бореться з демографічною кризою у Південній Кореї

У Південній Кореї меншає не лише дітей, а й шлюбів. Зокрема, через захмарні кошти на оренду житла. Фото Reuters
У Південній Кореї меншає не лише дітей, а й шлюбів. Зокрема, через захмарні кошти на оренду житла. Фото Reuters

У Південній Кореї (це там, де смартфони Samsung і автівки Hyundai, а не там, де божевільний диктатор Кім Чен Ин) жінки, воліючи робити професійну кар'єру, не поспішають народжувати дітей. Відтак країна переживає масштабну демографічну кризу… Південнокорейський підприємець прагне це виправити: пообіцяв усім своїм працівницям, якщо ті народять дитину, одноразову виплату у сумі аж 100 мільйонів вон (близько 75 тисяч доларів США).

«Низька народжуваність у на­шій країні є наслідком фінансо­вих проблем, пов’язаних із ма­теринством, і труднощів через необхідність якось поєднува­ти професійну кар'єру й сімей­не життя, — розповів власник Booyoung Group, мільярдер Лі Джун Кеун. — Тож ми зважилися на такий рішучий захід».

Лі Джун Кеун заплатив по 100 мільйонів також усім співробіт­ницям Booyoung Group, які на­родили дітей раніше, ще до того, як підприємець прийняв рішення про такі виплати. Зага­лом усім матерям, які працюють у його компанії, мільярдер уже виплатив понад 5 мільйонів до­ларів.

Бізнесмен також обіцяє ро­динам своїх співробітників, які матимуть по кілька дітей, по­кривати їхні витрати на оренду житла. Booyoung Group допома­гає оплачувати й навчання дітей своїх співробітників і компенсує родинам медичні витрати.

Поза тим, Лі Джун Кеун про­понує, аби уряд Південної Кореї суттєво зменшив корпоратив­ний податок і податок на дохо­ди фізичних осіб, — аби власни­ки компаній могли наслідувати його приклад, а працівники мо­гли більше коштів витрачати на виховання й освіту дітей.

Саме Південна Корея має нині найнижчий у світі коефіці­єнт народжуваності (кількість дітей на одну жінку фертильно­го віку). Як інформує abc.net.au, 2022 року цей показник стано­вив 0,78 дитини на одну жінку, а вже 2025-го, за прогнозами де­мографів, упаде до 0,65.

Як кажуть експерти, лише для того, щоб підтримувати ста­більну кількість населення (без імміграції), коефіцієнт народжу­ваності має становити в країні не менш ніж 2,1 дитини на одну жінку фертильного віку. Якщо з демографією у Південній Ко­реї нічого суттєво не зміниться, то вже через 50 років кількість робочої сили там зменшиться приблизно вдвічі…

Південнокорейський уряд уже дає молодятам субсидії на оренду житла, пропонує поро­діллям знижки у післяполого­вий період, а також запровадив «виплату на дитину» — близь­ко двох тисяч доларів на кож­ну. А провідні компанії цієї азій­ської країни, зокрема Samsung Electronics, LG Electronics і Hyundai, аби стимулювати спів­робітниць народжувати дітей, відкривають на своїх підприєм­ствах ясла й дитсадочки, опла­чують лікування від безпліддя й дають після пологів дворічну відпустку для догляду за дити­ною.

Але наразі, попри усі ці зу­силля, жительки Південної Ко­реї народжувати не поспіша­ють…

Схожі новини