Передплата 2024 ВЗ

За народження дитини мільярдер платить 75 тисяч доларів!

У такий спосіб власник компанії Booyoung Group бореться з демографічною кризою у Південній Кореї

У Південній Кореї меншає не лише дітей, а й шлюбів. Зокрема, через захмарні кошти на оренду житла й здобуття вищої освіти... Фото Reuters.
У Південній Кореї меншає не лише дітей, а й шлюбів. Зокрема, через захмарні кошти на оренду житла й здобуття вищої освіти... Фото Reuters.

У Південній Кореї (це там, де смартфони Samsung і автівки Hyundai, а не там, де божевільний диктатор Кім Чен Ин) жінки, воліючи робити професійну кар'єру, не поспішають народжувати дітей. Відтак країна переживає масштабну демографічну кризу… Південнокорейський підприємець прагне це виправити: пообіцяв усім своїм працівницям, якщо ті народять дитину, одноразову виплату в сумі аж 100 мільйонів вон (близько 75 тисяч доларів США).

«Низька народжуваність у нашій країні є наслідком фінансових проблем, пов’язаних із материнством, і труднощів через необхідність якось поєднувати професійну кар'єру й сімейне життя, — розповів власник Booyoung Group, мільярдер Лі Джун Кеун. — Тож ми зважилися на такий рішучий захід».

Лі Джун Кеун заплатив по 100 мільйонів також усім співробітницям Booyoung Group, які народили дітей раніше, ще до того, як підприємець прийняв рішення про такі виплати. Загалом усім матерям, які працюють у його компанії, мільярдер уже виплатив понад 5 мільйонів доларів.

Бізнесмен також обіцяє родинам своїх співробітників, які матимуть по кілька дітей, покривати їхні витрати на оренду житла. Booyoung Group також допомагає оплачувати навчання дітей своїх співробітників і компенсує родинам медичні витрати.

Поза тим, Лі Джун Кеун пропонує, аби уряд Південної Кореї суттєво зменшив корпоративний податок і податок на доходи фізичних осіб, — аби власники компаній могли наслідувати його приклад, а працівники могли більше коштів витрачати на виховання й освіту дітей.

Найнижчий у світі коефіцієнт народжуваності

Саме Південна Корея має нині найнижчий у світі коефіцієнт народжуваності (кількість дітей на одну жінку фертильного віку). Як інформує abc.net.au, 2022 року цей показник становив 0,78 дитини на одну жінку, а вже 2025-го, за прогнозами демографів, упаде до 0,65.

Як кажуть експерти, лише для того, щоб підтримувати стабільну кількість населення (без імміграції), коефіцієнт народжуваності має становити в країні не менше 2,1 дитини на одну жінку фертильного віку. Якщо з демографією у Південній Кореї нічого суттєво не зміниться, то вже через 50 років кількість робочої сили там зменшиться приблизно вдвічі…

Південнокорейський уряд уже дає молодятам субсидії на оренду житла, пропонує породіллям знижки у післяпологовий період, а також запровадив «виплату на дитину» — близько двох тисяч доларів на кожну. А провідні компанії цієї азійської країни, зокрема, Samsung Electronics, LG Electronics і Hyundai, аби стимулювати співробітниць народжувати дітей, відкривають на своїх підприємствах ясла й дитсадочки, оплачують лікування від безпліддя й дають після пологів дворічну відпустку з догляду за дитиною.

Але наразі, попри усі ці зусилля, жительки Південної Кореї народжувати не поспішають…

Схожі новини