Передплата 2024 «Добра кухня»

У Південній Кореї знову знизився коефіцієнт народжуваності

  • 28.02.2024, 17:45
  • 635

Рівень народжуваності в Південній Кореї, який і без того був найнижчим у світі, продовжив стрімко падати у 2023 році. Кореянки стурбовані своїм карʼєрним зростанням і фінансовими витратами на виховання дітей, тож більшість відкладає народження дитини або взагалі вирішує не народжувати

Фото: Мілітарний
Фото: Мілітарний

Про це повідомляє Reuters.

За даними Національного статистичного управління Південної Кореї, кількість очікуваних немовлят на одну кореянку протягом її життя впала минулого року до рекордно низьких 0,72 з 0,78 у 2022 році. Для того щоб забезпечити стійкий розвиток населення, у країні має бути середній показник народжуваності 2,1.

Кількість новонароджених минулого року теж знизилася — на 7,7% до 230 тисяч, це новий мінімум для Південної Кореї з майже 50-мільйонним населенням.

Демографічна криза в Південній Кореї стала найбільшою небезпекою для економічного зростання і системи соціального забезпечення. Якщо така тенденція збережеться, населення країни до кінця цього століття скоротиться вдвічі.

Прогнозують, що цьогоріч у Південній Кореї рівень народжуваності впаде до 0,68. Столиця Сеул з найвищою вартістю житла у країні минулого року мала найнижчий коефіцієнт народжуваності — 0,55.

У Південній Кореї одруження вважається обовʼязковою умовою для того, щоб народити дитину. Однак кількість шлюбів у країні теж зменшується.

У 2022 році шлюби впали до нового мінімуму. За даними Статистичного управління Кореї, одружилися близько 192 500 пар — це на 42% менше, ніж десятиліттям раніше.

Утім, не всі подружжя народжують, здебільшого через занепокоєння про велику вартість житла й освіти для дітей. Через це жінки не можуть лишити свою карʼєру і взяти тривалу відпустку для догляду за дитиною. Водночас поєднувати роботу з вихованням дуже важко.

На початку цього року основні політичні партії Південної Кореї пообіцяли розширити соціальне житло і полегшити кредити, щоб заохотити жінок народжувати.

Схожі новини