Передплата 2024 ВЗ

Польща купить за океаном… дирижаблі

Із радіолокаційними станціями й радарами раннього попередження — на загальну суму до 1,2 мільярда доларів

Скільки саме таких величезних дирижаблів зможе придбати Варшава за 1,2 мільярда доларів, DSCA наразі не повідомляє. Фото Х.
Скільки саме таких величезних дирижаблів зможе придбати Варшава за 1,2 мільярда доларів, DSCA наразі не повідомляє. Фото Х.

Держдепартамент США дав згоду на продаж Польщі розвідувальних керованих аеростатів (дирижаблів), разом із радіолокаційними станціями й радарами раннього попередження — на загальну суму до 1,2 мільярда доларів. Про це повідомила американська Агенція співпраці з оборонної безпеки (DSCA).

Як інформує пентаґонівська DSCA, зовнішньополітичне відомство США офіційно погодило продаж Польщі керованих аеростатів радіолокаційної розвідки повітряного простору й земної поверхні (ASRR) виробництва американської компанії Raytheon, а також радарів раннього попередження.

Скільки саме дирижаблів зможе придбати Варшава за 1,2 мільярда доларів, DSCA наразі не повідомляє.

«Ця погоджена поставка покращить здатність Польщі протистояти теперішнім і майбутнім загрозам з боку ворожих повітряних і наземних систем, — пояснила DSCA. — Польща використовуватиме цю здатність як повітряну систему раннього попередження — для захисту від регіональних загроз».

Про запит Варшави на закупівлю у Сполучених Штатів американських розвідувальних дирижаблів повідомив у травні минулого року тодішній глава міністерства національної оборони Польщі Маріуш Блащак.

Програма з придбання високотехнологічних аеростатів під назвою Barbara має на меті сприяти збільшенню можливостей польської армії щодо розвідки й спостереження — без необхідності постійно тримати у повітрі літаки раннього попередження (на кшталт американського «Авакс» або російського A 50, який українська ППО збила нещодавно над Азовським морем).

Колишній речник польської Агенції озброєнь підполковник Кшиштоф Платек розповів торік, що радіолокаційні станції, розміщені на аеростатах, мають велику перевагу над наземними радарами.

«Кожен радар обмежений радіолокаційним горизонтом, — пояснював Платек. — Радар раннього попередження, який може виявляти цілі на відстані навіть 300 км, також має обмеження: чим нижче рухається об'єкт у повітрі, тим пізніше буде виявлений. А з висоти кількох кілометрів керовані аеростати можуть відслідковувати цілі на набагато більших відстанях».

«Польща готується до війни з росією»

Фото Raytheon.
Фото Raytheon.

Статтю під таким заголовком опублікувало днями популярне німецьке видання Bild. Саме так його журналісти потрактували нещодавню заяву міністра національної оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша.

«Коли йдеться про ймовірну війну з росією, я припускаю можливість усіх сценаріїв. І найсерйозніше розглядаю найгірші з них», — розповів Косіняк-Камиш в інтерв'ю польському виданню Super Express.

Bild також зазначив: міністр оборони Польщі оголосив, що Варшава продовжить купувати сучасну зброю. Косіняк-Камиш також підкреслив, що Польща відіграватиме дуже важливу роль у захисті Європейського Союзу.

Як нагадало німецьке видання, нещодавно Швеція і Норвегія закликали своїх громадян готуватися до війни з рф. Своєю чергою, про можливість війни з росією «через 5−8 років» заявляв міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус. А у Данії оголошення росією війни країнам НАТО назвали «дуже ймовірним».

Ефективний засіб — «передати Польщі ядерну зброю»

Тим часом експерт аналітичного центру American Enterprise Institute (AEI) Далібор Рогач, якого цитує британське видання The Spectator, заявив: із урахуванням безпекових загроз для Європи з боку рф і ймовірного повернення Дональда Трампа в Білий дім, настав час передати Польщі ядерну зброю.

«Поки Трамп наближається до президентської номінації від Республіканської партії, над Європою нависає питання: як цей континент має підготуватися до світу, в якому абревіатура НАТО стане мертвими літерами? — запитує аналітик AEI. — Для деяких відповідь — у „стратегічній автономії“. Для інших у тому, щоб замовити якомога більше обладнання, виготовленого в США, — щоб купити доброзичливе ставлення майбутньої адміністрації».

«Одна очевидна відповідь, однак, залишилася поза увагою: ядерне стримування, — веде далі Рогач. — Коли йдеться про гарантування безпеки Східної Європи… небагато засобів були би настільки ж ефективними, як озброєння найбільшої країни регіону, Польщі, ядерною зброєю».

«Трамп не буде твердим щодо росії, і також не буде зацікавлений у посиленні НАТО, — впевнений експерт. — Колишній президент США назвав Альянс застарілим і думав про вихід із нього… Ухвалений торік обома головними партіями США закон, спрямований на те, щоб їх президенти не могли вийти з Альянсу без згоди Сенату чи без законодавчого акту Конгресу, є юридично порожнім. Загрозою для НАТО є не формальний вихід Америки з НАТО, а ймовірність того, що майбутній президент США просто вирішить не захищати атакованого союзника, і не застосувати Статтю 5».

«У постамериканському світі польська ядерна парасолька може допомогти убезпечити східний фланг Європи, — вважає Рогач. — Це також було би альтернативним способом гарантування безпеки Україні (після завершення бойових дій), особливо якщо членство в НАТО більше не буде для Києва варіантом».

Схожі новини