Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До Варшави їде «Свіфтономіка»

Фани Тейлор Свіфт, які відвідають серпневі концерти зірки, залишать у столиці Польщі 45 мільйонів євро

У польській Варшаві заплановано три концерти Тейлор Свіфт у рамках її The Eras Tour – 1,2 і 3 серпня. Фото flickr.com
У польській Варшаві заплановано три концерти Тейлор Свіфт у рамках її The Eras Tour – 1,2 і 3 серпня. Фото flickr.com

Читачі зі стажем мали би пам’ятати термін «рейґаноміка» — так називали успішну економічну політику експрезидента США, республіканця Рональда Рейґана. А зараз у світі говорять про «свіфтономіку» — позитивний вплив на господарку тих держав, де у рамках світового The Eras Tour виступає зіркова американська співачка, «Людина року"-2023 журналу Time Тейлор Свіфт.

На свою частку Swiftonomics сподіваються зараз у Варша­ві, де 1,2 і 3 серпня на стадіоні Narodowy виступатиме зіркова авторка й виконавиця своїх пі­сень (зокрема у стилі «кантрі»). .

Експерти, яких опитала PAP, вважають, що «свіфтономіка» гарантує бізнесу столиці Поль­щі солідні додаткові доходи. На­самперед — готельєрам і рес­тораторам, адже на початку серпня до Варшави приїдуть не лише польські, а й закордонні фанати Тейлор Свіфт.

Грошовитих гостей з-за меж Польщі може бути бага­то. Як інформували британські ЗМІ, вісім лондонських концер­тів Тейлор Свіфт мають прине­сти економіці Сполученого Ко­ролівства додатковий мільярд фунтів! У травні британська The Independent повідомила, що європейська частина світово­го туру Свіфт дуже цікавить її фанатів з Америки, які не змо­гли придбати квитки на концер­ти зірки у Штатах. За прогноза­ми, американські шанувальники творчості Свіфт могли викупити до 20% квитків на її концерти в Європі.

Як підрахував експерт Вар­шавської торгово-промислової палати Марек Трачик, «подіє­вий» турист, який приїжджає на заходи такого типу, наприклад, на концерти Тейлор Свіфт, зали­шає у місті близько 1000 євро. «Припустімо, фанатів з-поза Варшави й Польщі буде при­близно 25%, — зазначив Тра­чик. — Якщо на кожному концер­ті Тейлор Свіфт буде по 60 тисяч осіб, то загальні витрати приїж­джих за три дні можуть станови­ти 190 мільйонів злотих, або ж близько 45 мільйонів євро».

Уже зараз у готелях і хосте­лах, розташованих біля стаді­ону «Національний», де висту­патиме співачка, немає вільних місць на початок серпня. Зага­лом, у Варшаві, за даними спе­ціалізованих сайтів, на ті дні за­мовлено вже 80% з близько 50 тисяч місць для ночівлі. Фанати співачки також активно броню­ють хостели й апартаменти по­близу польської столиці.

Схожі новини