Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У тюрмі вбивцеві 77 осіб стало сумно…

Андерс Брейвік подав на Норвегію до суду — хоче покінчити з ізоляцією і забороною спілкуватися з людьми на волі

Убивця й терорист Андерс Брейвік у залі суду на території в’язниці “Рінґеріке”. Фото Reuters
Убивця й терорист Андерс Брейвік у залі суду на території в’язниці “Рінґеріке”. Фото Reuters

44-річний неонацист Андерс Брейвік, який скоїв найбільший терористичний акт в історії Норвегії, звинувачує державу в… порушенні його прав. Адвокати Брейвіка вимагають, щоб їхнього підзахисного не ізолювали від інших ув’язнених і не забороняли йому листуватися з людьми, які перебувають на волі.

Андерс Брейвік відбуває у норвезькій в’язниці 21-річний термін ув’язнення — за вбивство 77 осіб, яке скоїв у липні 2011 року.

Тоді терорист спочатку підірвав бомбу в уря­довому кварталі столиці Норвегії Осло, вбив­ши вісьмох осіб. Потім Брейвік вирушив човном на розташований неподалік острів Утоя, де кіль­касот осіб брали участь у щорічному традиційно­му молодіжному заході норвезької Партії праці. Брейвік пересувався островом у чорному одязі військового зразка з автоматичною зброєю і хо­лоднокровно розстрілював усіх, кого бачив… На Утої терорист закатрупив 69 осіб. Як пояснив зго­дом Брейвік, його дії були помстою правлячій тоді в Норвегії Партії праці - за те, що та начебто «до­зволила ісламізацію країни».

21 рік за ґратами — максимально можливий тю­ремний строк у Норвегії, де довічного ув’язнення немає. Принаймні теоретично, адже після того, як засуджений відсидить свій термін, його можуть і надалі ізолювати від суспільства, — якщо суд ви­рішить, що той становить загрозу. Не виключено, що саме так буде з Брейвіком.

2016 року терорист уже подавав на норвезь­ку державу до суду, закинувши їй «нелюдське по­водження» з ним. Суд першої інстанції тоді визнав часткову рацію Брейвіка, але апеляційний суд його позов відхилив. Програв Брейвік також у Єв­ропейському суді з прав людини.

А 2022 року Брейвік домагався дострокового звільнення.

Але поводився під час судових слухань прово­кативно: піднімав руку, як у нацистському вітанні, мав при собі друковані повідомлення англійською мовою з неонацистськими гаслами, зокрема Stop your genocide against our white nations («Зупиніть ваш геноцид наших білих націй»). Коли прокурор­ка ще раз описала його злочин і зачитала імена його жертв, Брейвік був незворушним…

Зараз адвокати терориста доводять у суді, що засуджений перебуває у жахливому стані й навіть більше не хоче жити. «Брейвік уже провів в ізоля­ції майже 12 років, — заявив захисник терориста. — Живе в абсолютно закритому світі».

Адвокати вимагають, аби їхньому клієнтові до­зволили частіше контактувати зі світом. Мовляв, треба не ізолювати його від інших ув’язнених і до­зволити Брейвікові листуватися з людьми на волі.

У відповідь правники, які захищають інтереси уряду, заявили, що Брейвік не повністю ізольо­ваний від інших людей. У в’язниці Рінґеріке (роз­ташована на березі того озера, де острів Утоя) вбивця 77 осіб має доступ до спортзалу, кух­ні, кімнати з телевізором і ванної кімнати. Може готувати їжу, гуляти, грати в комп’ютерні ігри чи баскетбол, читати книги. Брейвік контактує з охоронцями, священником, лікарями, а доне­давна спілкувався також із волонтером (більше з ним зустрічатися не хоче). Також раз на два тиж­ні Брейвік має можливість контактувати з двома іншими ув’язненими.

Рішення за позовом Брейвіка суд винесе най­ближчими тижнями.

Схожі новини