Передплата 2024 ВЗ

Корегувальника ракетних ударів по Львову засудили на довічне ув’язнення

  • 17.05.2023, 14:45
  • 1 251

Залізничний районний суд Львова засудив до довічного ув’язнення з конфіскацією майна 47-річного чоловіка, який коригував російський вогонь

Коригувальник. Фото: Судовий репортер
Коригувальник. Фото: Судовий репортер

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Встановлено, що Козєєв мав українське громадянство, але народився в Улан-Уде (Республіка Бурятія рф). У 2008−2010 роках його умовно засудили за привласнення 3600 гривень.

«Після повномасштабного вторгнення у травні 2022 року Козєєв надсилав представникам рф відомості про розташування військових об'єктів та пересування військовослужбовців ЗСУ, а також координати об'єктів критичної інфраструктури на Львівщині, в тому числі пʼяти мостів. А ще на власний телефон фіксував наслідки ракетних ударів по Львову. Загалом йдеться про 25 епізодів передачі інформації», — йдеться у повідомленні.

Зібрану інформацію чоловік надсилав у Telegram користувачу, підписаному символом «$». Так, 17 травня, Козєєв надіслав фотографію з застосунку «Гугл карти» з обведеними на ньому червоним маркером сервісом «Автошанс», лісистою місцевістю, заводом та залізничним мостом. Раніше, 18 квітня окупанти обстріляли цю станцію техобслуговування автомобілів, у результаті чого семеро людей загинуло і ще 11 були поранені.

Крім того, торік у травні, Козєєв також повідомляв, що на ДП «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» прибудуть винищувачі для ремонту і техобслуговування. Слідчі встановили, що дійсно завод тоді очікував винищувачі.

За допомогою спеціальних програм слідчі змогли відновити на телефоні Козєєва видалені знімки, які, ймовірно, він також надсилав росіянам. Це фото наслідків ракетного удару по Львову, військової частину та військової техніки в одному з сіл Львівщини, навчального центру ЗСУ, нафтобази, мосту та ін.

Водночас із вмісту телефону вбачається, що Козєєв полюбляв комуністичну і російську символіку, зберігав фотографії з позначками Z. Він був підписаний на низку російських пропагандиських телеграм-каналів.

До початку повномасштабної війни в Україні, Козєєв періодично їздив до росії та працював там. Активно користувався російськими додатками: Сбербанк, Кошелек, Роснефть, Авто.ру.

«На його телефоні є багато російських номерів, в тому числі співробітників Міністерств внутрішніх і закордонних справ, міграційної служби. Виявлені також завантажені з сайту московського міграційного центру бланки заяв про видачу посвідки на проживання. У телефоні Козєєв було фото листа від МВС рф 2021 року. Із документа відомо, що чоловік хотів отримати паспорт громадянина росії», — зазначили на сайті.

Також відомо, що Козєєв листувався з приводу свого громадянства з колишнім головою партії ЛНПР Владіміром Жиріновським.

Справа розглядали понад пів року. У дебатах Козєєв попросив його виправдати. Адвокат говорив про неправильну кваліфікацію обвинувачення. У діях Козєєва він не вбачає державної зради, а максимум несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ в умовах воєнного стану (ст. 114−2 КК України).

Своєї провини Козєєв не визнав, кажучи, що не робив того, про що написано в обвинуваченні. У судових засіданнях поводився досить зухвало. Під час оголошення вироку Козєєв впевнено посміхався, а опісля відмовився брати примірник рішення і відповів: «Відправте до Верховного Суду».

Схожі новини