Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Різдвяні «подарунки» для путіна

Нагадаю, Конгрес США складається із двох палат. Одна палата це — Палата Представників (435 депутатів), які обираються по мажоритарних округах строком на два роки, і друга палата — це Сенат(100 сенаторів), яка теж обирається прямим голосуванням по двоє від кожного штату, строком на шість років, але третина з них переобирається через два роки

Фото умовне, The Week
Фото умовне, The Week

Мені доводилось бувати у парламентах багатьох країн світу. В переважній більшості, як і повинно бути у парламенті, це завжди запеклі політичні баталії між представниками різних політичних сил, які сформували парламенти і які борються за голоси виборців. Був і в Капітолії, де розташована Палата Представників. В зал мають право заходити лише депутати або спеціально запрошені особи, а з балкона через скло, можна спостерігати за усіма баталіями. Був також і безпосередньо на засіданні одного із комітетів Палати Представників, і можу підтвердити, що для урядовців, яких викликають депутати, це надзвичайно складне випробування. Дуже важко відчувають себе урядовці під натиском депутатів, засідання надзвичайно емоційні, і там немає ніякої толерантності. Коли розглядаються питання, що зачіпають інтереси округу конкретного депутата — вони ніколи не відпустять урядовця, поки їх проблема на окрузі не буде розв’язана. Тому можна собі уявити, яка атмосфера зараз в Конгресі, де розглядається такий доленосний для України та світу законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню. Що зараз відомо.
В ці дні за океаном відбуваються події, які за своїм характером мають драматичний характер. Дві політичні сили, яких американці обрали на виборах, вже протягом тривалого часу не можуть знайти компромісне рішення в Конгресі США, яке може вплинути не тільки на політичну ситуацію в США, а й у всьому світі. Зараз в Конгресі США йде напружена робота з остаточного узгодження пакета допомоги для України, Ізраїлю, Тайваню. Вже майже два місяці відбувається справжній бій за Україну. Частина Палати Представників США, які орієнтуються на колишнього президента США Дональда Трампа, фактично заблокували допомогу Україні, висунувши чинній владі і перш за все президенту Джо Байдена ультиматум, який має відверто політичний характер і спрямований на ослаблення позиції кандидата від Демократичної партії на виборах президента США.

Але президент Джо Байден ще раз довів, що для нього інтереси демократії і національної безпеки вищі, ніж вузькопартійні інтереси. Вже давно політичні аналітики, а зараз це вже є доконаним фактом, звернули увагу на те, що президент Джо Байден напряму пов’язав свою майбутню політичну кар'єру з Україною, з її боротьбою проти агресії путіна.

Після того, як Сенат заблокував процедурно розгляд пакета допомоги, стало очевидним, що президенту Джо Байдену і демократичній частині Конгресу заради врятування України і збереження миру в Європі та світі, доведеться піти на серйозні політичні поступки республіканській частині Конгресу США в частині, яка стосується значного посилення міграційного законодавства і охорони південних кордонів США від мексиканських мігрантів. Це надзвичайно відважний крок для президента Джо Байдена, який, очевидно, принесе йому шкоду на виборах як президента, так і до парламенту кандидатам від Демократичної партії, але інтереси збереження миру на землі і допомога Україні від путінської агресії, продемонструє усьому світу, що США були і залишаються головним оплотом демократії та справедливості у світі.

За інформацією, яка надходить із Вашингтона, відомо, що президент Джо Байден особисто бере участь у переговорах з керівником республіканської меншості у Сенаті та іншими конгресменами для розблокування питання про прийняття пакета допомоги Україні.
Цими днями до Вашингтона прибув Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон, який спеціально приїхав, щоб зробити усе можливе для підтримки надання Україні допомоги. Ми вже звикли до того, що Велика Британія завжди в важкі часи для України, була разом з українським народом і робила усе можливе для допомоги нашій країні. Так було і коли прем'єром був Борис Джонсон, так це відбувається і зараз за прем'єрства Ріші Сунака. Можна не сумніватись, що візит міністра закордонних справ Великої Британії Девіда Кемерона, колишнього прем'єр-міністра Великої Британії, видатного політика і державного діяча, був узгоджений з прем'єр-міністром. Це істотна допомога для України, оскільки авторитет Кемерона у США та й у світі надзвичайно високий, і він має величезний вплив на американських політиків.

Майк Джонсон, спікер Палати Представників, яка і повинна ухвалити рішення про допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню, зустрівся з Девідом Кемероном у Капітолії США, пише Еллен Мілліган в агентстві Bloomberg. Вона зазначає, що «міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон закликав Конгрес США схвалити мільярди доларів на підтримку України у її війні проти росії, заявивши, що якщо цього не зробити, це ризикує підбадьорити президента росії владіміра путіна. У середу республіканці в Сенаті заблокували екстрену допомогу Україні в розмірі 66 мільярдів доларів, підвищуючи ймовірність того, що американське фінансування зруйнованої війною країни вичерпається на тлі безвихідної ситуації у Вашингтоні. Кемерон, колишній прем'єр-міністр, який минулого місяця несподівано повернувся до кабінету міністрів Великої Британії, заявив на Aspen Security Forum, що він стурбований тим, як західні країни «не збираються робити те, що ми повинні робити», щоб підтримати Україну. І далі вона продовжила: «Якщо ці гроші не пройдуть, посміхатимуться лише дві людини: одна з них — владімір путін у росії, інша — Сі Цзіньпін у Пекіні», — сказав Кемерон. «Я не знаю про вас, але я не хочу дарувати жодному з цих двох різдвяний подарунок».

Коментарі Кемерона відображають зростаюче занепокоєння у Великій Британії та Європі загалом тим, що інтерес США до фінансування військових зусиль України слабшає. Він зазначив, що гроші, витрачені досі, не були витрачені даремно, оскільки вони «знищили половину довоєнних активів Росії», і попередив, що якщо пакет допомоги США не буде прийнятий Конгресом, це може вплинути на прихильність інших європейських країн. Докладніше: боротьба з фінансуванням України викликає нові страхи щодо надійності США. «Якщо ви проголосуєте за цей пакет, як би ви це не робили і з чим би ви не пов’язували це в Конгресі, це дасть величезну користь цим європейським країнам», — сказав він. «Вплив цього голосування в Конгресі буде величезним, оскільки воно дасть можливість тим з нас, хто дійсно хоче не відставати від України на наступний рік, піти в усі інші європейські країни і сказати: «Так, ви бачили, що США зробили, тепер нам усім потрібно приєднатися», — сказав Кемерон.

Президент США Джо Байден звинуватив республіканців у Конгресі у «ігрищах з нашою національною безпекою», і в середу він приєднався до телефонної розмови з іншими лідерами «Великої сімки», включаючи прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака, де вони підтвердили свою «непохитну відданість» Україні.

«Європейська безпека — це також американська безпека, і ми повинні залишатися єдиними в цьому, ми повинні передати ці гроші українцям, ми повинні підтримати їх і переконатися, що програє путін», — відзначив Кемерон.

Ці слова потужного європейського політика і міністра закордонних справ Великої Британії вселяють обґрунтовану надію і сподівання, що здоровий глузд американських конгресменів і потужна діяльність президента США Джо Байдена, який є щирим і надійним другом України, врешті-решт подолають спротив частини республіканської більшості, і давно очікування допомога Україні буде прийнята.

Вже є відомості про те, що після ухвалення цього пакету допомоги, Україна отримає суперсучасне озброєння, яке допоможе нашим героїчним ЗСУ нарешті здійснити прорив на фронті. Таким чином, прийняття Конгресом США внесеного президентом США Джо Байденом пакету допомоги Україні, буде найкращим «подарунком» російським агресорам і особисто путіну! Після того, як Сенат заблокував розгляд цього законопроєкту, у кремлівських пропагандистів було свято. Вони відкрито раділи тому, що в Сенаті процедурно заблоковано питання про надання Україні допомоги. Надзвичайно багато дякували путінські пропагандисти представникам республіканської партії в Сенаті і особисто Дональду Трампу за те, що вони заблокували законопроєкт про надання допомоги України.

Але впевнений у тому, що ці пропагандисти рано радіють.

Україна обов’язково отримає необхідну допомогу, яка забезпечить кардинальні зміни на фронті і за допомогою нової ефективної зброї, ЗСУ не тільки успішно відновлять свій контрнаступ, а також здійснять стратегічний перелом у війні.

Це і буде гідний «подарунок» путіну від американського Конгресу та ЗСУ.

Схожі новини