Передплата 2024 ВЗ

Італія повірила правим «Братам»

Їхня лідерка, майбутня прем'єрка Джорджа Мелоні, «каже про прихильність до НАТО і підтримує тиск ЄС на росію»

На післявиборну пресконференцію Джорджа Мелоні вийшла з плакатом “Дякую, Італіє”. Лідерка правої партії Fratelli d'Italia не сумнівається, що невдовзі сформує уряд. Фото nytimes.com
На післявиборну пресконференцію Джорджа Мелоні вийшла з плакатом “Дякую, Італіє”. Лідерка правої партії Fratelli d'Italia не сумнівається, що невдовзі сформує уряд. Фото nytimes.com

На дострокових парламентських виборах в Італії переміг блок правих партій на чолі з «Братами Італії» Джорджі Мелоні. 45-річна політикиня стане прем'єркою (першою в історії країни жінкою на посту глави уряду), а коаліція «Братів» (Fratelli d’Italia), «Ліги» Маттео Сальвіні й партії «Уперед, Італіє» (Forza Italia) Сильвіо Берлусконі матиме більшість в обох палатах парламенту. Західні ЗМІ називають майбутній уряд «найбільш правим у післявоєнній історії Італії» і намагаються передбачити його політику, зокрема на міжнародній арені. Питання, що потенційно може пересварити коаліціянтів, — ставлення до нападу рф на Україну. Програма правого блоку, з якою той ішов на вибори, не залишає сумнівів: росія є агресором, і накладені на рф санкції ЄС Рим підтримує. Але ж не секрет, що Сальвіні й Берлусконі - відверті симпатики путіна…

За даними Ansa, правоцентристський блок одержав понад 43% голосів виборців. Причому беззаперечним лідером серед правих партій були «Брати Італії» Джорджі Мелоні, за яких проголосували близько 26% італійців. Для порівняння: «Ліга» Маттео Сальвіні набрала близько 9% голосів, а «Вперед, Італіє» Сильвіо Берлусконі - близько 8%.

Такий розклад дозволяє сподіватися, що саме голос Мелоні, чия політична сила розбила не лише конкурентів-лівоцентристів, зокрема Демократичну партію, а й партнерів по коаліції, буде в ній вирішальним. А позиція лідерки «Братів Італії» щодо війни в Україні (принаймні та, яку Мелоні декларувала під час виборчої кампанії) є однозначною: росія здійснила «жорстоке вторгнення в Україну», тож Італія, як відповідальний член НАТО і Європейського Союзу, повинна всіляко допомагати Києву, зокрема поставками зброї.

Як нагадав італійський політолог Рікардо Марчі, саме Джорджа Мелоні очолює «Альянс консерваторів і реформаторів у Європі», політичну фракцію Європейського парламенту, до якої входять, зокрема, такі дружні до України політичні сили, як правлячі відповідно у Великій Британії і Польщі Консервативна партія та «Право і Справедливість». На думку Марчі, прем'єрство Мелоні не призведе до кардинальних змін усередині Євросоюзу, мовляв, лідерка «Братів Італії» намагатиметься бути поміркованим політиком, який шукатиме діалогу з Брюсселем і не цуратиметься компромісів, уникаючи дестабілізації ЄС.

«Мелоні вдало використала слабкість досвідченіших від неї Берлусконі й Сальвіні, — зазначає публіцист польського порталу Nowy Ład Кацпер Кіта. — 86-річний мільйонер і пов’язані з ним сексуальні й фінансові скандали багатьох італійців уже просто „дістали“. А Сальвіні, чия підтримка сягала 2019 року близько 40%, згодом… продемонстрував свої видатні здібності до саморуйнування. Зокрема, за власним бажанням втративши крісло віцепрем'єр-міністра… За чотири роки Мелоні збільшила підтримку „Братів Італії“ у шість разів, тоді як її партнери по правій коаліції своїх виборців розгубили».

Як зазначає Кіта, «домінування Мелоні на правому фланзі важливе… тому що, на відміну від Сальвіні й Берлусконі, лідерка „Братів“ виступає за Україну, на яку напала росія… Чітка позиція Мелоні на боці України й НАТО, яку вона висловила 24 лютого цього року, була важливою для її сприйняття як усередині Італії, так і на міжнародному рівні, наприклад, у Вашингтоні».

Коментар для «ВЗ»

Маріанна СОРОНЕВИЧ, журналістка телекомпанії RAI (Італія)

Хоча про можливу перемогу правоцентристів на виборах в Італії говорили від початку виборчої кампанії, результати голосування багатьох тут заскочили. Адже в Італії може бути сформовано найбільш правий уряд із часів Другої світової війни — політсилами, які дехто вважає наступниками ідей Муссоліні.

Прямі опоненти правих, лівоцентристи з Демократичної партії, набрали лише 19% голосів. Зважаючи на результат, близький до історичного мінімуму й водночас дуже далекий від цілей, які ставилися перед цією політсилою напередодні кампанії, лідер Демократичної партії Енріко Летта оголосив про свою відставку.

Нагадаю, після початку повномасштабної війни з росією попередній італійський уряд надавав Україні вагому підтримку, зокрема, постачав важке озброєння. Італія прийняла 158 тисяч вимушених переселенців з України. Але чи не зміниться позиція офіційного Рима щодо Києва після виборів?

Підстави для побоювань є. Праві партії, які прийшли до влади, історично вважаються «друзями Путіна», а у пресі час від часу з’являються розслідування з підозрами щодо їх фінансування кремлем.

У коаліції правоцентристів однозначно проросійським є лідер партії «Ліга» Маттео Сальвіні. Хоча останнім часом він не наважується йти наперекір об'єднаній позиції ЄС і відкрито підтримувати інтереси рф, та все ж, аби «полегшити економічні проблеми італійців», Сальвіні пропонує зняти з росії санкції.

Лідер партії «Уперед, Італіє» Сильвіо Берлусконі пішов іще далі: за кілька днів до виборів фактично виправдав напад рф на Україну, мовляв, путін просто хотів замінити Зеленського «порядними людьми»…

Водночас майбутня прем'єрка, очільниця партії «Брати Італії» Джорджа Мелоні, каже про прихильність до НАТО і відкрито підтримує санкційний тиск ЄС на росію. Мелоні запевняє, що не мінятиме позиції стосовно війни в Україні. «Я думаю, Італія не повинна віддалятися від союзників і міжнародної спільноти. Якщо Україна впаде, то, крім росії і путіна, великим переможцем у цій війні буде Китай… Якби ми вирішили відкликати санкції і не давати Україні зброї, то Італію вважали би ненадійним партнером на міжнародній арені. Країною спаґетті й мандолін».

Будемо сподіватися, новій прем'єрці все-таки вдасться стримати її коаліціянтів, яким так складно стримувати їхні симпатії до російського правителя…

А тим часом…

Коментар щодо парламентських виборів в Італії розмістив у Twitter держсекретар США Ентоні Блінкен. «Після виборів в Італії прагнемо працювати з італійським урядом над нашими спільними цілями: підтримка вільної і незалежної України, дотримання прав людини й побудова сталого економічного майбутнього, — наголосив глава зовнішньополітичного відомства США. — Італія є життєво важливим союзником, сильною демократією і цінним партнером».

Схожі новини