Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Хижак у Harrods»

Батька коханця принцеси Діани звинувачують у сексуальному насильстві. У фільмі ВВС кількадесят жертв Мохамеда Аль-Фаєда розповіли про його злочини

2005 рік. Мохамед Аль-Фаєд перед пам’ятником його синові Доді й принцесі Діані в універмазі Harrods. Фото Reuters
2005 рік. Мохамед Аль-Фаєд перед пам’ятником його синові Доді й принцесі Діані в універмазі Harrods. Фото Reuters

Колишнього власника британського торговельного дому Harrods, єгипетського мільярдера Мохамеда Аль-Фаєда, який помер торік у віці 94 років, наздогнала «слава»: кількадесят експрацівниць його компанії звинуватили Аль-Фаєда у сексуальному насильстві. Про це розповів документальний фільм ВВС під назвою «Аль-Фаєд: хижак у Harrods». Мохамед Аль-Фаєд — батько Доді Аль-Фаєда, коханця принцеси Діани (першої дружини принца Чарльза, зараз короля Великої Британії Чарльза ІІІ), який 1997-го загинув разом із Діаною в автокатастрофі у Парижі.

За даними розсліду­вання ВВС, п’ять жінок, які колись працювали в універмагах Harrods, звинува­чують Мохамеда Аль-Фаєда у зґвалтуванні. Ще 15 експраців­ниць торговельного дому заки­дають мільярдерові сексуальні домагання.

Свої злочини, розпові­ли жертви, колишній власник Harrods скоїв у Лондоні (Брита­нія), Парижі, Сен-Тропе (Фран­ція), Абу-Дабі (ОАЕ). За слова­ми однієї з жінок, які вирішили розповісти про сексуальні ата­ки Аль-Фаєда, він зґвалтував її в апартаментах на лондонській Park Lane. Ця жертва мільяр­дера назвала його «потворою, сексуальним хижаком без мо­ральних орієнтирів».

Як розповіли автори фільму ВВС, жінки, які свого часу ста­ли жертвами Аль-Фаєда, звер­нулися до них після того, як по­бачили ексвласника елітного торговельному дому в останніх сезонах популярного британ­ського серіалу The Crown («Ко­рона»). Образ Аль-Фаєда у цьо­му фільмі викликає співчуття… «Люди не повинні запам’ятати його таким», — розповіла одна з жертв, яка працювала осо­бистою асистенткою мільярде­ра. За її словами, Мохамед Аль-Фаєд не один раз намагався її зґвалтувати…

Більшість жертв Аль-Фаєда-старшого, кажуть правники, були віком від 19 до 24 років, але деяким дівчатам було лише 15−16 років… Адвокат Брюс Драм­монд, який представляє інтере­си кількадесяти жінок, що зараз звинувачують мільярдера, на­звав усю цю історію «одним із найгірших випадків сексуально­го використання у корпораціях», які «коли-небудь бачив світ».

У сексуальних злочинах Мо­хамеда Аль-Фаєда звинува­чують не вперше. Раніше про такі випадки інформували, зо­крема, журнал Vanity Fair (1995 року), телемовники ITV (1997) і Channel 4 (2017). 2013 року Аль-Фаєда навіть допитали — після того, як жінка розпо­віла, що він домагався її піс­ля співбесіди щодо прийому на роботу. А 2009-го мільярде­ра звинуватили в сексуально­му насильстві над 15-річною… Але у кожному з цих випадків Аль-Фаєд-старший усе запе­речував, і правоохоронці, яким бракувало доказів, припиняли розслідування.

Як розповів докуменаль­ний фільм «Аль-Фаєд: хижак у Harrods», багато хто в компанії про «витівки» її власника знав. Але не лише мовчали, а й до­помагали йому захищатися від звинувачень… Усі жінки, з яки­ми спілкувалися автори філь­му BBC, розповіли, що на роботі почувалися заляканими.

«Ми абсолютно приголомше­ні звинуваченнями на адресу Мохамеда Аль-Фаєда, — заяви­ли теперішні власники Harrods. — Це були дії особи, метою якої було зловживання владою. Ви­знаємо, що його жертви три­валий час були покинуті напри­зволяще, і щиро вибачаємося за це». Нині, додали теперіш­ні власники Harrods, цей торго­вельний дім є «зовсім іншою ор­ганізацією», ніж та, якою володів Аль-Фаєд.

Мохаммед Аль-Фаєд, що на­родився в єгипетській Олек­сандрії, розпочав свою підпри­ємницьку кар'єру з продажу газованих напоїв і швейного об­ладнання. А розбагатів на торгів­лі нерухомістю, судноплавстві й будівництві - спочатку на Близь­кому Сході, а потім і в Європі.

Протягом останніх років свого життя Мохаммед Аль-Фаєд наполягав, що трагіч­на загибель його сина Доді й принцеси Діани в Парижі була не випадковою автокатастро­фою, а наслідком підступної змови. Мовляв, Доді й Діану «замовила» британська коро­лівська родина, яка не хотіла, аби колишня дружина принца Чарльза вийшла заміж за його сина… Тривале розслідуван­ня обставин автокатастрофи, в якій 31 серпня 1997-го заги­нули принцеса Діана та її парт­нер, жодних доказів на користь версії Аль-Фаєда-старшого не виявило.

Схожі новини