Передплата 2024 «Добра кухня»

«Відкликаємо усі підручники зі шкіл…»

У шкільному підручнику з української мови для 7 класу надрукували карту України без Криму

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

«Вгадайте, звідки ця карта України без Криму? У шкільних підручниках з української мови для 7 класу авторства Анастасії Онатій та Тараса Ткачука. Це надруковано поруч з текстом гімну України», — написала у соцмережі книжкова оглядачка Тетяна Гонченко.

Надруковані ці підруч­ники у 2024 році. Реко­мендовані Міністерством освіти і науки України.

Розмістили карту України без Криму і в електронній версії під­ручника на сайті Інституту мо­дернізації змісту освіти.

Інтернет-користувачі вибух­нули гнівними коментарями. Як таке могло статися?

Першою відреагувала одна з авторок підручника Анаста­сія Онатій. Щоправда, її реакція була дивною. Замість того, щоб вибачитись і визнати стратегіч­ну помилку, вона вирішила, що це «гарний привід поговорити про Крим».

«Ми пропонуємо запусти­ти флешмоб «Домалюй Крим», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Анастасія Онатій. — Колеги-освітяни, виділіть 10−15 хвилин на уроці, щоб обгово­рити цю помилку з учнівством і домалювати піктограму в під­ручнику на сторінці 3. Підтри­майте нас — буде гарний при­від поговорити про Крим, його українськість. А також, авжеж, про інформаційні пастки і важ­ливість визнавати власні по­милки.

До слова, якщо натрапите ще на якісь неточності, обов’язково пишіть нам — ми завжди відкриті до зворотного зв’язку й прагне­мо робити наші матеріали кра­щими…

До слова, у цьому підручни­ку є щонайменше три згадки про український Крим — це для тих, хто захоче побачити зраду. Хто знає нас і наші історії осо­бисто, той точно не буде шука­ти зраду".

Після цього допису громад­ськість вибухнула з новою хви­лею обурення…

«Наш недогляд. Крим наш, — знову відреагувала на обурення громадськості авторка підруч­ника Анастасія Онатій. — Почну з головного: щиро визнаємо свій недогляд, піктограма у формі України без Криму потрапила в книгу через прикру неуважність. Недоперевірили, недогледі­ли — ми можемо назвати це по-різному, але факт лишається фактом: ми несвідомо зробили боляче людям і перепрошуємо за це.

Крим наш, український — це беззаперечне твердження, і ми його проговорюємо чітко ще раз і готові робити це знов і знов. Нам важлива ваша дум­ка, нам важлива єдність суспіль­ства…

Спойлер: виявляється, що на стоках тепер викладають «зруч­ні» карти України з двома ша­рами зображень — з Кримом і без…".

Анастасія Онатій кинула по­силання з детальними пояснен­нями верстальників, як сталася ця прикра помилка…

«Для оформлення сторінки було придбано на стоку два сети зображень, — йдеться, зокрема, у поясненнях верстальників. — При виборі ілюстрацій звертали ува­гу на правильність карти та інших графічних об'єктів (герба, пра­пора)… Карта не суцільна: вона складається з двох контурів. Контур півострова Крим розміс­тився при копіюванні та перене­сенні на шар нижче білого кола. А інший контур — розташований на шарі, який вище білого кола. Ди­зайнер зосередив свою увагу на контурах, щоб не було зайвих. І, на жаль, не помітив, що об'єкта немає на верхньому шарі».

«Не розумію, які ще „два еле­менти“ і звідки початково взяв­ся контур України без Криму?» — запитували користувачі соцмереж. Інформація про те, що «це технічна помилка» ще біль­ше розлютила українців.

«Вважаю, що цей малюнок взято з російських інформре­сурсів, — написала користувач­ка соцмереж. — Поправте мене, але, здається, там і схід нашої країни вкоротили… Я з Кри­му. Що я дітям своїм буду каза­ти, дивлячись у такий підручник рідної мови? Ганьба і злочин».

Відреагувала на скандал з підручником і народна депу­татка Софія Федина. Вона також зауважила, що «немає шматка Донецької області».

«Де міністр освіти? Вони дно уже пробили своїми потужни­ми покращеннями. Стільки навіть не ляпів, а серйозних масштаб­них системних помилок… За таку книжку не вибачатися треба, а звільняти і карати відповідальних».

Через деякий час, коли скан­дал був у розпалі, відреагу­вав на скандал і міністр освіти Оксен Лісовий.

«Про карту України без Кри­му… По-перше: Крим — це Укра­їна! По-друге: технічну помилку за власний рахунок виправить видавець, який допустив неко­ректність дизайну, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці мі­ністр. — І наостанок: Міністер­ство освіти і науки має питання до якості шкільних підручників. Ці питання пов’язані з діяльніс­тю Інституту модернізації зміс­ту освіти. Їх ми порушуємо не вперше.

З 2 вересня 2024 року рішен­ням міністерства експертизу за­безпечуватиме Український ін­ститут розвитку освіти (УІРО). У 2025−2026 році МОН завершує реорганізацію Інституту модер­нізації змісту освіти. Щоб питан­ня з якістю підручників зняти раз і назавжди".

«І як зміна вивіски на Інституті виправить ситуацію? Чи ви всіх звільнили і абсолютно нових лю­дей найняли? Якщо так, то хто ці „нові люди“?» — такі коментарі з’явилися під постом міністра.

Відреагувало на скандал і ви­давництво «Літера ЛТД».

«Видавництво визнає свою помилку в ситуації з мапою України, відкликає підручники і видає виправлений наклад за свій рахунок, — йдеться у пояс­неннях видавців. — Ситуація з піктограмою України без Кри­му, яка не є начальним, а деко­ративним елементом у підруч­нику „Українська мова“. 7 клас», сталася через технічну помил­ку дизайнера і недогляд редак­ції під час остаточної підготовки видання до друку.

Ми визнаємо свою помилку і відкликаємо всі підручники зі шкіл, віддруковуємо за рахунок видавництва виправлений на­клад і забезпечимо новими під­ручниками заклади освіти.

Видавництво ухвалило ка­дрові рішення. Головного ди­зайнера видавництва звільнено, усім причетним до випуску кни­ги винесено догани зі штрафни­ми санкціями.

Просимо вибачення у всієї громадськості, учнівської та пе­дагогічної спільнот".

Схожі новини