Передплата 2024 «Добрий господар»

З окупації на підконтрольну територію України повернули 6 дітей

  • 10.09.2024, 17:45
  • 139

З тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької областей та АР Крим вдалося повернути шістьох дітей

Фото: умовне, Укрінформ
Фото: умовне, Укрінформ

Про це повідомив засновник Save Ukraine, уповноважений президента України з прав дитини у 2014−2021 роках Микола Кулеба.

Він розповів, що дітей вдалося повернути завдяки злагодженій командній роботі Save Ukraine та Bring Kids Back UA.

Кулеба, зокрема, розповів історію 17-річного Мирослава (ім'я змінено) з Приазовʼя, який боявся, що окупанти змусять його піти в армію рф, як уже робили з іншими неповнолітніми.

Хлопець розповів, як окупанти водили дітей з його школи до старих пам’ятників воїнам Другої світової війни, де вчителі-колаборанти говорили, що «радянська армія захищала народ від нацистів, і саме так зараз росіяни захищають і їх». Мирослав намагався не ходити в російську школу та під час уроків не виходив із дому.

За словами Кулеби, виїзд хлопця з окупації був нелегким. На кордоні співробітники ФСБ звинувачували хлопця у шпигунстві та наголошували на тому, що в Україні «хаос», а в них — «спокій».

«Історія Мирослава підтверджує головну причину, чому Україна продовжує докладати зусиль для порятунку дітей з тимчасової окупації. Щоб агресор не дістався до цих дітей і не перетворив їх на військові машини, які воюють проти власного народу», — йдеться у повідомленні.

Схожі новини