Передплата 2024 ВЗ

«Не знаю, як Ярослав знайде в собі сили пережити горе»

Львів'янин Ярослав Базилевич, який походить з роду Івана Франка, втратив чотирьох найрідніших жінок

Ярослав втратив найдорожчих людей. Фото з відкритих джерел
Ярослав втратив найдорожчих людей. Фото з відкритих джерел

Через ракетний удар смертельною «балістикою» в будинку на вулиці Коновальця, 44, загинула майже уся сім‘я Базилевичів: 43-річна жінка Євгенія та її троє доньок — 21-річна Ярина, 18-річна Дарина та 7-річна Емілія. Дивом вижив лише голова сім‘ї - пан Ярослав. Ярослав отримав поранення голови та обличчя, був закривавлений — медики надали йому допомогу на місці. Та чи є на світі допомога для людини, яка щойно втратила чотири найрідніші жінки життя?..

Фото "Радіо Свобода"
Фото "Радіо Свобода"

Родина Базилевичів походить від роду Івана Франка. Пан Ярослав — онук Зоряна Базилевича, небожа Ольги Франко. 48-річний Ярослав Базилевич працює в компанії з виробництва систем опалення та водопостачання. Сім'я для чоловіка була міцним тилом: часто їздили усі разом відпочивати, на лижі.

«Більше не побачу усмішки Ярки, не піду з нею за еспресо-тоніком перед робочим днем»

Одна із загиблих доньок родини — 21-річна Ярина Базилевич. Дівчина працювала в комунальному офісі мерії «Львів — молодіжна столиця Європи 2025».

21-річна Ярина Базилевич працювала в комунальному офісі мерії «Львів — молодіжна столиця Європи 2025».
21-річна Ярина Базилевич працювала в комунальному офісі мерії «Львів — молодіжна столиця Європи 2025».

«Ярина Базилевич — добра і світла людина, програмна менеджерка Офісу „Львів — Молодіжна столиця Європи 2025“. Вона працювала з нами від самого створення „МолоДвіжЦентру“, а згодом і всієї мережі „ТВОРИ“. Відповідальна і чесна. Подорожувала світом, пізнавала його», — розповідає представниця цього офісу Юлія.

«Ярка — наче сонечко: тепла та привітна, — розповіла проєктна менеджерка Офісу „Львів — Молодіжна столиця Європи 2025“ Вікторія Піцишин. — Завжди підтримувала, розуміла, навчала, допомагала. Була серйозною на роботі, але ми завжди знаходили моменти коли можна посміятись. Я зараз у Німеччині, побачила новини й саме з вулиці Коновальця. Знаю, що вона там жила, одразу їй написала, вона не давала жодної відповіді. Тому написала в чат з подругами, вони відповіли, що Ярка загинула від руснявих ракет. Не вірила і досі не вірю. Ярка — частинка моєї душі, я не можу повірити, що більше не побачу її посмішки і не піду з нею за еспресо-тоніком перед робочим днем».

«Не могла довго прийти до тями, була в істериці від новини про смерть одногрупниці»

Студентка УКУ Божена Оксенюк розповіла «ВЗ» про свою однокурсницю та одногрупницю Дарію Базилевич, яку вранці 4 вересня забрала російська ракета. Це одна із сестричок сім‘ї Базилевичів — середуща.

Студентка УКУ Дарія Базилевич.
Студентка УКУ Дарія Базилевич.

«Хороша, дружня, відповідальна, — ділиться спогадами Божена. — Дарію запам’ятаємо світлою дівчиною, яка любила життя, будувала плани на майбутнє. Отримувала стипендію УКУ, добре вчилася».

Дарія Базилевич навчалася на другому курсі УКУ програми «Культурологія» Гуманітарного факультету УКУ, була активною студенткою, менторкою «Лабораторії волонтерства», пластункою… Займалась в театральній студії, опановувала акторську майстерність.

Божена Оксенюк не знаходила собі місця від втрати однокурсниці: плакала, не могла пережити біль втрати. Мама Божени Уляна Оксенюк розповіла, що дочка не могла довго прийти до тями, була в істериці від новини про смерть одногрупниці. Зараз сім‘я Оксенюків перебуває у Львові, повернулися нещодавно з Італії. Чоловік Уляни — корінний італієць, бізнеследі та організаторка конкурсів краси для заміжніх дам, тривалий час жила на дві країни. Але вирішила повернутися до рідного Львова.

Божена каже, в УКУ відбувся молебень за загиблою студенткою Дарією Базилевич та її родини.

«Проста дівчина, була талановитою і добре вчилася. Багато друзів не потребувала, її любили і вона вміла бути дружньою. Дарія була чарівною та милою дівчиною з гарним смаком. Однокурсники разом підуть на похорон Дарії, ще не відомо, на якому цвинтарі її поховають», — наголосила моя співрозмовниця Божена.

«Я знала родину Базилевичів — справжні львівські інтелігенти, — розповіла сусідка з вулиці Коновальця пані Оксана. — Ярослав дав хорошу освіту донькам, сім‘я донатила на фронт. Важко осягнути розумом масштаб трагедії сім‘ї, де пішли на той світ усі жінки. Не знаю, як Ярослав знайде в собі сили пережити горе».

Фото з сімейного архіву Базилевичів.
Фото з сімейного архіву Базилевичів.

4 вересня, з п’ятої години ранку, ворог здійснив комбіновану атаку по Львову — ракетами та шахедами. Внаслідок атаки 154 будинки зазнали ушкоджень, сім людей померло. У трьох лікарнях Першого медоб'єднання Львова перебувають семеро критичних пацієнтів. В операційних — ще 8 пацієнтів з осколковими проникаючими пораненнями. Мешканців шести будинків, куди прилетіли ракети доведеться відселити. 5 вересня у місті оголошено Днем жалоби.

Схожі новини