Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Викупила руїну і відроджує старовинний замок

Любов Кузик самотужки облаштувала музей старожитностей у селі предків на рідній Бойківщині

Любов Кузик в інтер’єрі власного краєзнавчого музею. Фото автора
Любов Кузик в інтер’єрі власного краєзнавчого музею. Фото автора

Усім, хто полюбляє мандрівки вихідного дня, раджу вирушити у подорож чарівною Бойківщиною, зокрема у село Підгородці Стрийського району на Львівщині. Село, що розташоване у мальовничій місцевості Карпат, неподалік наскельної середньовічної фортеці-міста Тустані, має давню історію. Її дослідженням та збереженням займається Любов Кузик, батьки якої походять із цього села.

Пані Люба в колі гостей з кримськотатарської громади.
Пані Люба в колі гостей з кримськотатарської громади.

Пані Люба — справжня ен­тузіастка, яка пропагує бойківські традиції і культу­ру. Допомагає родина — батько, чоловік, трійко діточок. Любов Кузик облаштувала етнокомп­лекс «У Дворі», створила етному­зей, де зібрала рушники, виши­ванки, речі побуту бойківського краю. Проводить майстер-кла­си: навчає, як спекти справжній бойківський хліб у печі на дро­вах, збити масло так, як колись це робили бойки, а також від­роджує пам’ять про славного земляка, відомого польського зоолога ХІХ ст. Станіслава-Кос­тянтина Петруського.

В експозиції музею – виставка автентичних бойківських вишиванок.
В експозиції музею – виставка автентичних бойківських вишиванок.

Нещодавно у Підгородцях відсвяткували десяту річницю етнокомплексу «У Дворі». При­вітати господиню-бойківчанку завітали друзі, партнери, роди­на, односельці, однодумці з Під­городців, Сколе, Славського, Дрогобича, Трускавця, Стебни­ка, Східниці, Львова… Приїхали керівники громади, села, вручи­ли грамоти, подарунки.

Ювілейний захід став і міжна­родним, бо приїхали члени крим­ськотатарської громади «Іхсан-Щирість» з Дрогобича — жінки та чоловіки у національному вбран­ні, з дітьми. Жінки спекли різно­манітні кримськотатарські сма­колики, а чоловіки приготували традиційний плов на вогнищі.

Не лише кримські татари ста­ли міжнародними гостями юві­лею, а й гість із Польщі Збігнєв Дурчок, математик за фахом, пенсіонер. Він допомагає Любо­ві Кузик із відновленням пам’яті про Станіслава-Костянтина Пе­труського. Ця сторінка діяль­ності пані Люби заслуговує окремої розповіді. У Підгород­цях був замок Петруського. Там же на 12-ти гектарах зоолог мав зоопарк, відомий на всю Євро­пу, де було 500 видів тварин.

Руїни саме цього замку ХVIII- XIX ст. придбала Любов Кузик. За часів радянської влади тут міс­тився колгоспний свинарник. Те­пер бойківчанка відроджує цей замок — крок за кроком, кімнату за кімнатою. Допомагають Збіг­нєв Дурчок, науковці, краєзнавці зі Львова та області. Зокрема, ді­литься знаннями місцевий кра­єзнавець Ігор Чудійович, який теж досліджував постать знано­го зоолога. Допомагає митець зі Славського Ярослав Ціхо разом із дружиною — мисткинею Вікто­рією Фелів-Горбатюк.

У Підгородці поляк потрапив випадково, хотів там відпочити. Розговорилися, з’ясувалося, що пан Збігнєв у Польщі меш­кає у місцевості, теж пов’язаній з іменем Петруського. Запале­ний ентузіазмом бойківчанки, пан Збігнєв став допомагати їй, приєдналися і його друзі.

Під час свята Любов Кузик пре­зентувала одну з кімнат у замку. Тут за допомогою науковців пані Люба відтворила антураж того часу, придбала у Польщі автен­тичні меблі, люстри, підсвічники. Меблі допоміг віднайти у Польщі Збігнєв Дурчок, та ще й подару­вав три книги Петруського. Гос­подиня планує, що в цих кімнатах «пануватиме наука», тобто сюди приїжджатимуть студенти — май­бутні зоологи, біологи.

Невгамовна господиня має чимало нових ідей та помислів. Зокрема, хоче створити «Ла­бораторію хліба». Тут буде ін­новаційний підхід — злакові ростимуть у пробірках, і відвідувачі, зокрема школярі, мати­муть можливість спостерігати, як «створюється» хліб. Зараз Любов Кузик разом із батьком вирощують злаки у полі. Тож можна подивитися, як ростуть пшениця, жито, льон та інші тра­диційні для бойків культури.

Незабаром у Підгородцях стартує сезон осінніх шкільних екскурсій. Школи вже бронюють майстер-клас з випікання хлі­ба у печі, на дровах. Пані Люба каже, що локацію у Підгород­цях відвідала не одна тисяча ту­ристів із різних куточків України та з-за кордону, адже це чудове місце для сімейного відпочинку.

Схожі новини