Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Щоб надрукувати підручники для учнів 7-го класу, які навчаються за програмою НУШ, потрібно 44 млн грн. Наразі ідей, де взяти такі кошти немає…»

Батьки скаржаться, що учні або взагалі не мають підручників, або підручники — у зношеному стані

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Для учнів 7-мих класів, які навчаються за програмою Нової української школи (НУШ) завдяки американським благодійникам, вдалося придбати мультиборди. Учні цього пілотного проєкту за усі роки навчання не мали підручників, а навчалися за матеріалами, роздрукованими на ксероксі. Про це повідомила народна депутатка Наталія Піпа.

Мультиборди передали директорам шкіл. Дехто навіть встиг їх випробувати.
Мультиборди передали директорам шкіл. Дехто навіть встиг їх випробувати.

Проблема з підручниками не лише у 5−6 та «пілотних» 7-х класів НУШ, а й у семикласників, які навчаються за старою програмою. Данило, який перейшов цього року у 7-й клас, показує мені підручники, які дітям видали у школі: наприклад, українська мова — 2016 рік, зарубіжна література — 2015 рік, фізика — 2015 рік… Тобто ці підручники не передруковувалися вже давно. Мають такий собі вигляд… У соцмережах батьки обурюються, що 5−6 клас підручників немає, мультибордів немає… Як діти мають вчитися?

Журналістка «ВЗ» поцікавилася у Наталії Піпи, яка опікується освітою, яка сьогодні ситуація з навчальною літературою?

— На друк підручників для 6-го класу у державному бюджеті є 70% коштів, але міністерство освіти обіцяє знайти решта, — каже Наталія Піпа. — Для 5-го класу надруковано українську мову та математику, так само МОН обіцяє знайти решта коштів. Щоб надрукувати підручники для учнів 7-го класу, які навчаються за програмою НУШ (пілотний проєкт), потрібно 44 млн грн. Наразі ідей, де взяти такі кошти немає…

Проблема з друком навчальних підручників виникла тому, що у березні 2022 року 1,3 мільярди гривень було передано на ЗСУ. І в цей момент це було правильне рішення.

Для тих учнів, які вчаться по старій програмі, підручники не передруковують. На жаль, є підручники у такому зношеному стані, що їх у руки не хочеться брати… За стандартами ми оновлюємо підручники кожні чотири роки. Відповідно, минулого року це мав бути 5-й і 9-й клас, цього року це би був 6-й і 10-й клас. Але через те, що зі старої програми переходимо на нову, то вся увага зараз до нової програми, бо на них все одно немає достатньо коштів. Але в серпні ще буде комітет по цьому питанню.

— Як ви обираєте школи, які можуть отримати мультиборди?

— У Львові та Львівській області мультиборди отримали вісім шкіл, у яких 7-й клас навчається за програмою НУШ. Якщо нам вдасться переконати наших американських друзів, подружжя Карен та Ірвіна з фонду «Дій для дітей України» у ефективності цих мультибордів у навчанні, будемо і надалі цим питанням займатися. Мушу сказати, що наше партнерське місто в Німеччині - Фрайбург не має мультибордів, хоча це значно багатше місто.

У Львові є вчителі, які круто використовують мультиборди (Я бачила такий мультиборд у математичному класі, це справді дуже крута річ. Це не те, що ми колись писали задачі крейдою на дерев’яній дошці. — Авт.). Але є люди, які у коментарях у соцмережах мене запитують: «Яка різниця між мультибордом та телевізором?». Шкода, що люди не поцікавилися перед тим, як задавати таке питання…

Дешевше забезпечити клас одним мультибордом, ніж кожного учня планшетом чи комп’ютером, — каже Наталія Піпа. — Мультиборди — це зовсім інша якість навчання. І я дуже тішуся, що принаймні вісім шкіл у Львові та Львівській області, у яких семикласники в принципі не мали підручників, а вчилися з ксерокопій, їх отримали.

А тим часом…

Міністерство освіти і науки України веде переговори про друк підручників з іноземними партнерами. Швеція розглядає можливість фінансування друку підручників для 5-го класу з іноземної мови (англійська, німецька, французька) та інформатики. З Європейським Союзом було проведено перемовини, щодо виділення коштів на друк підручників з української мови та технологій, з мистецтва та з географії. Із урядом Японії з української літератури…

Схожі новини