Передплата 2024 «Добрий господар»

Військові злочини рф треба фіксувати

У місті Лева відкрили нову культурно-дослідницьку інституцію — Інститут документування і взаємодії (INDEX)

На відкриття Інституту документування і взаємодії до Львова приїхали всесвітньо відомий історик, професор Тімоті Снайдер та український письменник, музикант і військовий Сергій Жадан. Фото Романа БАЛУКА
На відкриття Інституту документування і взаємодії до Львова приїхали всесвітньо відомий історик, професор Тімоті Снайдер та український письменник, музикант і військовий Сергій Жадан. Фото Романа БАЛУКА

В Україні побільшає структур, експерти яких за допомогою міжнародних ґрантів і студій документуватимуть злочини російської армії. У Львові урочисто відкрили нову культурно-дослідницьку інституцію — Інститут документування і взаємодії (INDEX). Це проєкт Інституту гуманітарних наук у Відні (IWM).

INDEX у Львові заснова­но за ініціативи всесвітньо відомого американсько­го історика й професора Ті­моті Снайдера. Чимало ро­ків 55-річний американець є професійним дослідником нацизму, тоталітаризму й Го­локосту. Україну пан Снай­дер підтримує з 2014 року, коли рф окупувала частину Донеччини й Луганщини. 2 листопада 2022 року Тімоті Снайдер став амбасадором проєкту UNITED24. Зокрема, збирав кошти на безпілотни­ки для українського війська, а також на системи проти­дії дронам, якими рф зни­щує об'єкти критичної інфра­структури України.

Під час відкриття INDEX у Львові Тімоті Снайдер зазна­чив, що лише завдяки доку­ментуванню й судовим ви­рокам можна буде отримати грошову компенсацію від країни-агресора. У місті Лева професор прочитав лекцію українською мовою (вивчив її за рік) — про важливість фік­сації «українського досвіду» війни. «Нова інституція доку­ментуватиме російську війну проти України та сприяти­ме інтелектуальній взаємодії між Україною та зовнішнім світом, — розповів міський голова Львова Андрій Са­довий. — Новостворений ін­ститут є не тільки відповід­дю на повномасштабну війну рф, а й запорукою тривалої і відданої співпраці з міжна­родними партнерами».

Схожі новини