Передплата 2024 «Добрий господар»

«У планці можу навіть серіал подивитися»

Футболістка Марія Несіна простояла у планці майже дві години й встановила Національний рекорд

Фото з альбому Марії Несіної
Фото з альбому Марії Несіної

Хто з нас може простояти у планці, але так, щоб тіло було рівненьке, як струна, бодай хвилину-дві? Так, без тренувань це складно. Ноги-руки починають тремтіти, і тіло «проситься», щоб його поклали на килимок… А от футболістка жіночого клубу SeaSters Марія Несіна простояла 111 хвилин і 7 секунд! І в такий спосіб установила Національний рекорд у номінації «Найтриваліший час утримання тіла в позиції «планка».

Марія Несіна народилася у Херсонській об­ласті. Професійно займалася футболом. Коли Херсон окупували російські агресори, дівчині вдалося виїхати до Одеси і оселитися у рід­ного брата. Це було у квітні 2022-го.

— Я тоді грала за Маріуполь, — розповіла журна­лістці «ВЗ» 30-річна Марія Несіна. — Наші дівчата базувалися у Києві. А потім в Одесі утворилася ко­манда SeaSters FC, у якій мені запропонували пра­цювати. Кайфую від команди, своєї роботи і життя в Одесі. Хоча мої батьки залишилися у Херсонській області, тож засинаю і прокидаюся з тривогою у серці - як вони там…

— Маріє, з дитинства граєте у футбол, який у нас досі вважають чоловічим видом спорту. Чому не художня гімнастика, до прикладу?

— Я народилася і виросла у селі, у якому друзя­ми були лише хлопці. Ми не лише грали з пацана­ми у футбол, а й билися нарівні (сміється. — Г. Я.). Коли поїхали на районні змагання, мене там помі­тили і запросили у Херсон, де я закінчила училище фізичної культури. Моя професія — тренер, і я про­фесійно займаюся футболом.

— Як довго готувалися до встановлення ре­корду?

— Колись навіть уявити не могла, що моє прізви­ще буде занесено у Книгу рекордів України. Тре­нувалася тільки для себе. Встановленню рекорду передувала одна історія. Наша команда поїхала до Чернігова. Пішли на консультацію до професі­онала, який винайшов реабілітаційний тренажер «Сухожил» (єдиний в Україні). Цьому чоловікові не сподобалася стійка, коли я стояла і розмовляла з ним. Сказав, що маю проблеми зі спиною. На за­питання, що робити, порадив стояти у планці - що­дня хоча б по 30 секунд.

Марія дослухалася до поради фахівця. Спочат­ку, як радив чоловік, стояла по 30 секунд, а потім почала додавати трохи часу. Відтоді минуло шість років. Дівчина щодня стоїть у планці по кілька го­дин, іноді навіть по чотири години! Її власний ре­корд — 4 години 40 хвилин. «Я можу, стоячи у план­ці, і серіал подивитися», — сміється рекордсменка.

Коли Марія Несіна розповіла про все це у ко­манді, президент футбольного клубу SeaSters Олександр Андросов запропонував встановити рекорд України. Цю ідею підтримала команда, і Марія простояла 111 хвилин і 7 секунд.

— Маріє, але ж ви могли і довше простояти…

— Могла. Навіть хотіла, щоб відразу побити і ре­корд Ґіннесса. Але мені порадили спочатку поби­ти рекорд України (попередньо було зафіксовано стійку у планці 101 хвилина. — Г. Я.). Коли минуло 111 хвилин і мені показали, що попередній рекорд України побито, я зрозуміла: наразі цього достат­ньо.

— Дієти дотримуєтеся?

— Поїсти люблю, алкоголю не вживаю, зате со­лодке — обожнюю. Але я багато тренуюся, тому ка­лорії спалюються легко.