Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найкраща поза для сну

Найкраща поза для сну та, в якій вам найлегше спиться. Однак існують поради лікарів, як спати, де і скільки, аби зберегти здоров’я і мати чудовий вигляд

По-перше, лягайте спати до десятої години вечора, а проки­дайтеся через 7−9 годин. Саме стільки часу потребує дорос­ла людина, аби відновити сили. По-друге, перед тим, як лягти у ліжко, провітріть кімнату — сві­же повітря допоможе швидше заснути. По-третє, неодмінно завісьте вікна — вчені довели, що саме у цілковитій темряві виробляється гормон мелато­нін, який знижує кров’яний тиск, температуру тіла та цукор у кро­ві.

Також у сучасних умовах кра­ще відмовлятися від викорис­тання ґаджетів за кілька годин до сну. Краще візьміть книжку або промедитуйте.

  • На спині. Спати на спи­ні корисно не тільки для м’язів спини, а й для хребта. Тіло роз­слаблене, рівномірний крово­обіг, поперек і шия не напруже­ні. Зранку обличчя — без жодної зморшки. Лицьові м’язи в такому положенні розслабляються, до них без перешкод постачається кисень. На спині правильно спа­ти, якщо закладений ніс — тільки треба покласти подушку трохи вище. Однак на спині протипока­зано спати жінкам на пізніх тер­мінах вагітності, а також тим, хто дуже голосно хропе.
  • У позі ембріона. Так зручно спати тим, хто відчуває біль у по­переку. Коли ми лежимо на боці, наш хребет набуває природних вигинів, і спина відпочиває. Така поза допомагає знизити непри­ємні відчуття за нетравлення і печії. Вчені-нейробіологи дійшли висновку, що сон на боці най­ефективніший, аби позбутися метаболічних відходів (білка бе­та-амілоїду, який призводить до хвороби Альцгеймера), накопи­чених за день.
  • На лівому боці. Доведе­но, що сон саме на лівому боці поліпшує травлення, роботу се­лезінки, сприяє здоровій роботі серця, знімає печію, покращує кровообіг, зменшує тиск на по­рожнисту вену (найбільшу вену організму), розташовану на пра­вому боці тіла. Коли лежиш на лівому боці, лімфатична система краще виводить шлаки, отже — це правильна поза для сну. Дуже корисно спати на лівому боці ва­гітним, аби поліпшити кровообіг у серці і в матці, а це добре і для мами, і для малюка.
  • На правому боці. Спати на цьому боці не радять: це буцімто призводить до погіршення робо­ти шлунково-кишкового тракту й лімфатичної системи. Насправді у шлунку є клапан, який не дає закидати його вміст у стравохід. Тому, якщо ви не страждаєте від захворювання ШКТ, положення тіла під час сну на його роботі ніяк не позначиться.
  • На животі. У такому по­ложенні легше й швидше засну­ти. Така поза сприяє кращому травленню (але не в разі, коли ви на ніч переїли). Сон на живо­ті корисний тим, хто страждає від метеоризму (адже маленьких дітей, коли їх мучать кольки, за­вжди кладуть на животик). Єди­не, що доводиться повертати го­лову, тому напружуються м’язи шиї та плечей, погіршується кро­вопостачання головного мозку, що може спровокувати головний біль, млявість. Аби цього уникну­ти — обирайте маленькі та низькі подушки. Єдиний мінус: від ле­жання на животі шкіра облич­чя деформується і з’являються «мішки» під очима.
  • Морська зірка. Той, хто обирає таку позу, — на спині з розкинутими ногами та руками, коли тіло нагадує морську зірку, хоче розслабитися, розшири­ти власний простір. Можливо, вдень весь час почувався «під тиском». Для спини та ніг — це чудова поза, але коли ваші руки тривалий час перебувають вгорі, плечі починають відчувати тиск і можуть боліти.
  • Без подушки. Тибетські монахи, йоги та деякі лікарі ра­дять спати взагалі без подушок, вважаючи подушку одним із най­шкідливіших винаходів людства. Її використання спричиняє ран­ній остеохондроз, проблеми з шийними судинами, головний біль, запоморочення та інші не­приємні явища. Спершу здаєть­ся, що спати без подушки не­зручно, але це — справа звички. Якщо спати без подушки, ніколи не з’явиться друге підборіддя. Якщо ж несила спати без по­душки, візьміть тонку — 3−4 см завтовшки.
  • Якщо відчуваєте біль у спині. Щоб позбутися неприєм­ного симптому, лягайте на спину, під поперек помістіть невеличку подушку або згорнутий у валик рушник.
  • Якщо болить голова, лі­карі рекомендують спати та­кож на спині. Водночас підйом голови має бути мінімальним або взагалі краще відмовитися від подушок. А щоб менше по­вертати голову під час сну — го­лову можна оточити подушками.
  • Коли відчуваєте біль у шийному відділі — згорніть рушник у валик і покладіть його під шию. Ви забезпечите додат­кову підтримку м’язам і шийним хребцям.

Насправді єдиних правил, як потрібно спати, немає. Робіть так, щоб вам було зручно.

Микола Воля.

Схожі новини