Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мій прогноз: підручники з’являться у січні-лютому»

Наступного тижня народні депутати мають проголосувати за виділення 552,8 млн грн для видання шкільної літератури

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Ситуація зі шкільними підручниками для 5, 6, 7 класу (НУШ) залишається складною. Новий навчальний рік розпочався, а діти — без підручників… Але завдяки тому, що є депутати у Верховній Раді, які це питання не приховують, а намагаються проблему вирішити, воно все ж потрохи просувається.

Народна депутатка Наталія Піпа повідомила у коментарі для «ВЗ», що наступного тижня народні депутати мають проголосувати за те, аби на видання підручників, яких на сьогодні бракує, було виділено 552,8 млн грн! Ці кошти використають на друк підручників для 5 та частково для 6 класів!

— Ви написали у Фейсбуці, що 6-й клас отримав друковані підручники, лише у деяких областях буксує зарубіжна література. Але під вашим постом багато коментарів від батьків, що підручників у дітей немає. У Києві, наприклад, 6 клас отримав лише українську літературу та англійську мову. А для 5-го класу немає зовсім нічого.

— Щодо 6-го класу є незакриті певні позиції, — каже Наталія Піпа. — Більшість підручників надруковано, окрім інформатики, зараз міністерство освіти із цим питанням розбирається. Щодо підручників для учнів 7-го класу, які, як пілотний проєкт, вчаться за програмою Нової української школи, то із цим питанням ми звернулися до посольства Швейцарії (нам потрібно близько 45 млн грн). МОН цій проблемі чомусь не надав серйозного значення. Наразі рішення посольства Швейцарії немає, але ми очікуємо на допомогу.

Прикро, що деякі посадовці з освіти у телеефірах заявляють, що усі підручники для 5-го та 6-го класу є, а коли ми цю інформацію перевіряємо, то це не так. Коли ставимо питання по суті, наприклад, щодо підручника української мови, то виявляється, що підручник надрукований, але не для усіх. А ті, хто відповідальний за це питання, зокрема, «Інститут модернізації змісту освіти», взагалі мовчать про проблему. Заступник міністра освіти і науки отримує інформацію від них, і він не може перевірити кожну деталь. Мені, тим часом, закидають те, що я не своїми питаннями займаюся, але я здійснюю депутатський контроль!

Дивлячись правді у вічі, одразу скажу, спочатку депутати у ВР мають проголосувати за це питання, а далі розпочнеться процес видання шкільних підручників, і він не відбудеться за один день чи два тижні. На це потрібно два-три місяці. Мій прогноз: якщо у грудні підручники з’являться, було б супер. Але реально вони будуть у січні-лютому.

— Головне, що процес просувається. І що цікаво, 30 млн грн на підручники заощадять з зарплат нардепів.

— Так, звичайно, це важливо. Бюджетний комітет це питання підтримав. За рахунок того, що на 20 нардепів від початку каденції стало менше, відповідно є економія заробітної плати. Ці кошти також використають на друк підручників. Окрім того, наші партнери дозволили зараз не платити відсотки по зовнішньому боргу, ці кошти підуть на підручники та потреби Армії.

А тим часом…

Дитяча письменниця Лариса Ніцой написала на своїй сторінці у Фейсбуці про те, що кудись зникли 503 тисячі надрукованих за кошти Євросоюзу підручників з української мови для 5 класу авторства Ніни Голуб та Олени Горошкіної. У школах цих підручників немає…

Куди зник підручник з української мови для 5 класу авторства Ніни Голуб та Олени Горошкіної?
Куди зник підручник з української мови для 5 класу авторства Ніни Голуб та Олени Горошкіної?

За словами Ніцой, цей підручник пройшов конкурсний відбір в МОН і переміг.

«За нього голосували люди. Цей підручник довго не друкували, а тоді до авторів звернулися з пропозицією, що підручник, над якими вони працювали упродовж кількох років, можуть надрукувати в рамках спонсорської підтримки Євросоюзом, якщо автори відмовляться від гонорару… Але ж міністерство могло хоч якось відзначити авторів? Могло придумати якусь премію? Попри це, автори погоджуються просто так віддати свою працю, бо вони вирішили, що служать українським дітям, — каже Ніцой. — Оксен Лісовий дякує видавництвам «Ранку» й «Освіті», що ті віддали макет, про авторів жодного слова, тобто автори що, з повітрям працювали?

Чи не є це саботаж? Бо я, переглянувши цей підручник на сайті МОН, і побачивши, який він, починаю думати, що його зникнення — це диверсія. В української мови нарешті з’явилася така роль, про яку раніше дітям не казали. На перших же сторінках написано, що українська мова — ознака українців і вирізняє нас з-поміж інших народів. Що українська мова формує з нас український народ тощо. Ви розумієте, що це означає з установкою влади на многонаціональную страну і вказівку на обов’язкову присутність російської мови в єдиному марафоні?

Цей підручник, з того, що я побачила в електронній версії, уже з перших сторінок не вписується в русло цієї влади. Може саме тому його кудись і заникали?

І взагалі, що це означає: живі підручники десь лежать, а учні нехай сидять в гаджетах? Ви знаєте, що Європа відмовляється від електронних підручників? Ви знаєте, що є наукове обґрунтування шкідливості електронних підручників і користь друкованих? І якщо ви думаєте, що у всіх дітей в Україні є планшети чи ноутбуки і вони можуть на уроці сидіти з гаджетом, то ви помиляєтеся, не всі їх мають.

Схожі новини