Передплата 2024 «Добре здоров’я»

500 історичних пам’яток — в одному мобільному додатку!

Стартував проєкт «Львівщина. Унікальний спадок»

Святослав Шеремета, Тарас Зозуля і Руслан Коропецький представляють новий проєкт (зліва направо)
Святослав Шеремета, Тарас Зозуля і Руслан Коропецький представляють новий проєкт (зліва направо)

Питання збереження української історичної спадщини у часи війни не тільки не втратило актуальності, а навпаки набуло ще потужніших сенсів. На Львівщині, де нараховується понад 8,5 тисячі пам’яток, це неабияк розуміють. Адже дослідження історичного контексту та культурних надбань регіону є неодмінною складовою у триманні культурного фронту боротьби проти російської агресії.

Саме у такому контексті діяли творці проєкту зі створення мобільного додатку «Львівщина. Унікальний спадок», презентація якого відбулася 26 червня у «найбільш історичному» місці Львова — «Чорній кам’яниці», що на площі Ринок. Старт проєкту презентували директор ГО «Успішна Львівщина», керівник проєкту Тарас Зозуля, провідний науковий співробітник Науково-дослідного відділу Історико-культурного заповідника «Стільське городище» Руслан Коропецький та голова комісії з питань культури Львівської обласної ради Святослав Шеремета. Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

«Проєкт стане важливим кроком у збереженні пам’яток Львівщини, популяризації їх у цілому світі, — розповів під час пресконференції керівник проєкту Тарас Зозуля. — Мета проєкту — зробити нашу спадщину доступною для кожного громадянина — як українця, так і іноземця. Особливо хочу подякувати нашим партнерам, роль яких є неоціненна, а саме — Українському культурному фонду, експертам, робочій групі, яка працювала над проєктом. За ходом реалізацію проєкту можна слідкувати на ФБ-сторінці ГО „Успішна Львівщина“, а крім того на кожному етапі ми будемо давати пресконференцію».

«Проєкт „Львівщина. Унікальний спадок“ надзвичайно важливий, цікавий і унікальний, — наголосив голова комісії з питань культури ЛОР Святослав Шеремета. — Він слугуватиме промоції Львівщини та її культурної спадщини. Особливо зараз, у час війни, цей проєкт надзвичайно важливий. Хочу подякувати громадській організації „Успішна Львівщина“ за її роботу. Професійно працює громадська організація для того, щоб залучати кошти. Хочу подякувати Українському культурному фонду, який в такий важки час знайшов можливість реалізувати цей проєкт. Переконаний, ефект від його реалізації буде вагомий. Хочу наголосити, що ми завжди працюємо над промоцією Львівщини, зокрема, на великих міжнародних форумах. Там стараємося показати наші надбання, нашу культурну спадщину, наш потенціал. Хочу подякувати, що представники нашого громадського сектору підтримують позицію Львівської облради. Цей мобільний додаток слугуватиме не тільки для наших міжнародних партнерів, а й для нового виду туризму, який є дуже перспективний на Львівщині. Адже в час великої війни на Львівщину, Західну Україну, приїжджають дуже багато внутрішньо переміщених осіб. Вони вже зараз тут проживають і цей додаток допоможе цим людям у вільний від роботи час подорожувати і знайомитися з культурним надбанням Львівщини».

«Хотів би в першу чергу згадати про важливість історичного і культурного спадку Львівської області, — сказав провідний науковий співробітник НДВ Історико-культурного заповідника „Стільське городище“ Руслан Коропецький. — Це надзвичайно багатий край, який має дуже багату і різноманітну культурну історію. Власне такий інноваційний підхід із застосуванням новітніх технологій дуже важливий у наш час. І він сприятиме популяризації і вихованню поваги до нашого спадку».

Розповів про технічні особливості нового додатку Тарас Зозуля: «Мобільний додаток працюватиме в усіх операційних системах, працюватиме офлайн і онлайн, тож якщо не буде Інтернету, він при завантаженні працюватиме з телефону. Плюс так само буде розроблений сайт і можна буде заходити з комп’ютера чи планшету і працювати по сайту. Також ми розуміємо, що нині на Львівщині нараховується понад 8,5 тисячі пам’яток культури, і ми не зможемо їх усіх описати відповідно до дещо обмеженого бюджету. Але ми разом із експертами виберемо п’ятсот унікальних пам"яток і вони будуть описані, відфотографовані й закачані в цей додаток. Родзинкою проєкту стане те, що ми крім ЗМІ та соцмереж також залучатимемо компанію Київстар, яка буде надсилати СМС людям, що перетинають кордон, в'їжджаючи у Львівську область, чи людям з інших областей, які будуть переїжджати в нашу область, яке розповідатиме про наш додаток.

У список цих півтисячі пам"яток увійдуть наші палаци, дерев’яні церкви, музеї, об'єкти спадщини, навіть природні об'єкти. Звичайно, це все буде розділено по розділах. Ми розуміємо, що в нас є такі замки, які в усіх на слуху. Але для людини, яка приїжджає зі Сходу чи з-за кордону, то для них Золочівський чи Олеській замки невідомі. Тут слово буде за експертним середовищем, яке думатиме над тим, щоб показати найбільш привабливі об"єкти. Щоб людина, яка проїхала сотні кілометрів, дійсно оцінила нашу спадщину. Тож думаю, що на жовтень місяць ми вже будемо мати цей інноваційний продукт. Будемо його тестувати і якщо потрібно вдосконалювати. Якщо дивитися у майбутнє, однозначно ми плануємо доповнювати цей перелік пам"яток і оновлювати його. Не плануємо зупинятися на створенні одного цього додатку. Будемо писати інші проєкти, можливо, це буде залучення інших областей. Розширення географії цих об'єктів — це було б дуже круто. Але тут питання технічне. Перед виконавцями стоїть питання максимально більше дати інформації, але цей мобільний додаток також має свою місткість і є певні обмеження.

Крім пам’яток у додатку будуть ще два десятки складених маршрутів, де людина зможе обрати найцікавіший для себе маршрут і їздити по ньому. Але разом із тим турист сам зможе собі онлайн сформувати маршрут. Також ми у цей додаток «закидаємо» ще й таку функцію-цікавинку: людина стоячи біля певної пам’ятки і натискаючи на цю функцію, зможе дізнатися, які цікаві об'єкти ще є навколо цієї пам’ятки і подивитися на карті усі ці об"єкти".

Схожі новини