Передплата 2024 «Добрий господар»

«Сказали заплатити їм… 45 тисяч грн, але жодної юридичної допомоги не надали»

Клієнти скаржаться на роботу центрів правової допомоги

Фото автора
Фото автора

Дружина військовослужбовця пані Тетяна звернулася по юридичні послуги до центру правової допомоги, що на вул. Пекарській, 41. Заплатила 22 тисячі грн, але юридичної допомоги так і не отримала. Жінка каже, що це далеко не поодинокий такий випадок, коли людей «кидають» на гроші…

«Я зрозуміла, що це афера, що моєю справою ніхто не займається і не думає займатися…», — зауважила жінка.

Після розголосу у ЗМІ та численних скандалів, пані Тетяні таки повернули кошти за не надані юридичні послуги. Але скільки сил та нервів їй це коштувало… Також повернули кошти дружині мобілізованого львів'янина у сумі 160 тисяч грн (їй також не допомогли у розв’язанні питання).

Журналістка «ВЗ» дізнавалася подробиці цієї нашумілої справи, а також поспілкувалася з іншими потерпілими.

Справді за адресою вул. Пекарська, 41, практично впритул, розташовані два юридичні центри. Зліва — приватний центр правової допомоги, а справа — міський центр надання послуг учасникам бойових дій.

Приватний центр правової допомоги розташований зліва, а міський центр допомоги захисникам - поруч.
Приватний центр правової допомоги розташований зліва, а міський центр допомоги захисникам - поруч.

«Щоб себе ідентифікувати, нещодавно ми повісили на вулиці державний прапор…»

Ветеран та керівник Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій Андрій Жолоб розповів, що працює на цій посаді два місяці. До мобілізації Андрій був лікарем-травматологом та журналістом, а зараз також є лідером панк-рок гурту «Бетон». Він має досвід війни та хоче допомагати нашим захисникам.

«Люди приходять і скаржаться на цей приватний центр правової допомоги… Проте можу відповідати лише за ті юридичні послуги, які надає наш центр, який працює за цією адресою з 2016 року (послуги — безкоштовні). Щоб себе якось ідентифікувати і щоб ми були більш помітними, нещодавно ми повісили на вулиці державний прапор…», — каже Андрій Жолоб.

За словами пана Андрія, до їхнього центру звертаються військовослужбовці та члени їхніх родин з різними питаннями (працюють у центрі також члени родин військовослужбовців).

«Через велику бюрократію, військові часто просять допомогти розібратися з довідками, виписками. Звертаються з питаннями про те, які їм належать виплати, зважаючи на їхній статус, — каже Андрій Жолоб. — Ми надаємо юридичні консультації, але не виконуємо функції адвокатів. Згідно з нашою міською програмою звертаються люди, наприклад, на поселення. У нас підписаний меморандум про співпрацю з хостелом, місто компенсовує ці витрати.

Хто має право на поселення? Люди, які приїхали, скажімо, на лікування, або на реабілітацію (на цей час можна безкоштовно проживати у хостелі). Дві-три доби можна проживати у хостелі, якщо хтось приїжджає провідати свого побратима у лікарні. Або приїжджає на могилу, теж дається дві доби".

«Вони витрачають на рекламу шалені гроші»

… У приватному центрі правової допомоги людей доволі багато. У вічі впадають дипломи з подяками, які займають тут частину стіни… Одна пані розповідає, хоче проконсультуватися щодо усиновлення дитини, з якою не може впоратися…

Дівчина на рецепції каже, що перша консультація юриста у них безкоштовна. Центр — регіональний, головний офіс — у Києві.

До мене виходить юристка Вікторія Олегівна (на візитці лише ім'я та по батькові, прізвища немає). Консультації надають на другому поверсі (у невеличкій кімнатці без вікон). На стіні, схоже, вмонтована відеокамера… Я цікавлюся, скільки коштуватиме позовна заява в суд про розірвання шлюбу? Юристка ставить багато уточнюючих питань про місце проживання, кількість дітей у сім'ї, про присутність у суді тощо. Я, своєю чергою, запитую, скільки коштує така юридична послуга? «6 тисяч грн», — каже юристка. «У Львові багато адвокатів, а тому я ще не визначилася, якого обрати», — кажу, і одразу прощаюся.

Тим часом пані Тетяна розповідає, у цього центру дуже багато реклами в Інтернеті, схоже, вони на цю рекламу витрачають шалені гроші.

«Заманюють людей безкоштовною юридичною консультацією, — каже пані Тетяна. — Коли ви приходите, кажуть, що можуть допомогти в усьому! Чим складніша справа, тим вони вищу ціну називають.

Мій чоловік — військовослужбовець, була винесена постанова, яку треба було скасувати. Хтось зі знайомих порадив туди звернутися. Мені сказали заплатити 22 тисячі грн (підготовка позову до суду). Коли я пізніше звернулася до іншого адвоката, він сказав, «вас мали попередити, що справу, швидше за все, ви програєте, бо там строки горять». Я написала заяву у поліцію, в Службу захисту прав споживачів, у податкову. Вони беруть кошти готівкою, жодного фіскального чека не видають…

Я дзвонила до них купу разів, але моєю справою ніхто і не думав займатися… Подзвонила нарешті якась жінка і сказала, що вона адвокат, що в кінці тижня, можливо, вона ознайомиться з моєю справою. Я почала бити на сполох. Чоловік сказав: «Розривай договір, забирай гроші!».

Коли я про це повідомила, у центрі сказали, мовляв, замінять на інших людей і все вирішать. Є у них там якийсь Ростислав… До речі, під час однієї з розмов якийсь чоловік сказав, що працює у відділі контролю і якості. Потім з’ясувалося, що такого відділу у них взагалі немає.

Я сказала їм: «Я вашій компанії не довіряю, віддайте мені кошти». На той момент я вже начиталася про них негативних відгуків в Інтернеті… Коли попросила показати адвокатське посвідчення, один з їхніх працівників відповів, що він не представлявся адвокатом, він — юрист. Потім мені сказали, що вирішення моєї справи насправді коштує 800 доларів (один візит у суд). А мені порахували за 22 тисячі грн… Утім від їхніх послуг я все ж відмовилась.

«Минуло 2,5 місяці… Як так, ніхто до мене не дзвонить?»

Ще одна потерпіла — 69-річна пані Люба. «Сусід поставив свій будинок на межі і підробив підпис мого чоловіка, — розповідає жінка про справу з якою звернулася до Львівського центру правової допомоги. — У нас є експертиза, що підпис дійсно підроблений… Але Шевченківський суд я програла. Це було ще 20 років тому. Я прочитала у Фейсбуці про цей юридичний центр, думаю, піду пораджуся. Мене запевнили, що справа виграшна… Сказали заплатити їм… 45 тисяч грн (я одразу дала їм завдаток — тисячу грн, а через два дні — 44 тисячі грн). Я розмовляла з юристом Андрієм Мар’яновичем та адвокатом Андрієм Мироновичем. Прізвищ своїх вони не назвали.

Минуло 2,5 місяці, я почала хвилюватися. Як так, ніхто до мене не дзвонить? Коли я зателефонувала до юриста, сказав, щоб зверталася до адвоката. Коли я прийшла, він мої документи погортав, і сказав, що покличе мене пізніше. Минає три тижні, я знову до нього дзвоню. А він каже: «Я працюю, прошу мене не турбувати». Я питаю: «Що ви зробили? Я вам такі гроші заплатила!». «Написав заяву в поліцію. І сказав своєму керівництву, що нічого виграшного у цій справі не бачу», — відповів адвокат.

Я написала заяву про розірвання договору і надіслала їм поштою. Після цього до мене подзвонив і юрист, і адвокат. Обоє запевняли, що будуть займатися моєю справою і все вирішать. Але я відмовилась. Я написала заяву до поліції. Буду звертатися з позовом до суду, вже зібрала необхідні документи.

Що мене ще обурило, якось я до них телефоную, а мені кажуть: «Не напрягайте нас, бо ми зараз викличемо поліцію…». А під час останньої розмови ці аферисти сказали: «Пишіть куди хочете, у вас нічого не вийде…».

Два роки тому до львівського Центру правової допомоги звернувся військовослужбовець Володимир Яблонський. Мав розв’язати юридичні питання, які стосувалися служби в армії. Заплатив за юридичні послуги 7200 грн. «Вони мали все заробити за два тижні, як було написано в договорі, а зробили — через два місяці, коли це питання було вже неактуальне… І зробили документи лише після того, як я сказав: «Або ви повертаєте гроші, або я приїду до вас з побратимами, будемо по-іншому розбиратися», — розповів «ВЗ» пан Володимир.

Дружина загиблого військовослужбовця, мешканка Києва Ірина Руденко стикнулася з недобросовісною роботою Київського центру правової допомоги.

«Я звернулася до них з проханням скласти позовну заяву про спростування недостовірної інформації, — каже пані Ірина. — Сторонні люди про мого батька військового розповсюджували недостовірну інформацію (є відеодоказ). Заплатила за юридичні послуги 8 тисяч 500 грн. Але жодного документа протягом місяця вони не підготували. Я дзвонила до них, вони казали, мовляв, підготують документи через тиждень, або завтра… А потім взагалі перестали відповідати на дзвінки. Я десь 150 звернень залишила на «гарячій лінії», писала їм на пошту. Вони все проігнорували. І тільки після того, як висвітлилося в реєстрі, що я подала цивільний позов, вони мені написали лист, що можуть 60% коштів повернути.

— Чому 60%, а не 100%?

— Тому що вони шахраї… Я подала в суд, бо вони взагалі нічого не зробили. Я витратила купу свого часу, нервів, здоров’я. Я одинока мама з малесенькою дитиною, мій чоловік Олександр загинув на війні, і вони намагаються на мені нажитися…

P.S.

Я зателефонувала за вказаним на візитці номером телефону цієї компанії. Оператор cаll-центру запитала: з якого я міста? «Передам вашу інформацію керівництву».

До мене зателефонувала керівниця Львівського центру правової допомоги Ольга Вікторівна. Але вона від коментарів відмовилася, натомість сказала, що прокоментує ситуацію з наданням юридичних послуг прессекретарка центру.

У розмові Юлія Іленко, вона також працює у Львівському центрі правової допомоги адвокаткою, зауважила: «Ви нічого не знаєте про нашу позитивну практику. Ви бачите тільки негативну практику… У нас багато працює адвокатів (точну кількість не можу назвати), але ми зараз в пошуку інших адвокатів. Також у нас є адвокати, які проходять стажування. У нас адвокати займаються різною спеціалізацією… І кримінальними справами, і цивільними. Є багато позитивної практики. Ви не знаєте зсередини наскільки це важка робота. Люди дзвонять і вдень, і вночі, і на вихідних… Ти залишаєш все і біжиш до суду.

Коли людина підписує договір, ми стараємося зробити все можливе. Беремо усі документи, але кожна справа — індивідуальна. Щодо термінів, буває по-різному… Сьогодні людина подала документи, а строки вже закінчилися, і ти апріорі не можеш нічого зробити. В юриспруденції не кожен спеціалізується. Люди щось почитали в Інтернеті і кажуть: «Ви мені так само зробіть». Людина приходить, показує документи, і ти розумієш, що так не виходить… Є різні варіанти до поновлення строків (є для цього підстави, наприклад, хвороба тощо). Коли немає підстав, то поновити строки неможливо.

— Чому ви людям не повідомляєте, що ви приватний центр? Чимало військових йдуть за тією самою адресою у міський центр надання послуг учасникам бойових дій. Так виглядає, що ви на цьому спекулюєте…

— В нас лише безкоштовна консультація з юристом. А вже первинна адвокатська робота є платна. Кожна справа — індивідуальна, але ніхто ні з кого грошей не здирає… Ніхто не каже, мовляв, розлучення — 100 тисяч! Чому в нас попередня оплата? Наші люди іноді не відповідають за свої слова. Буває так, ти даєш людині рішення, яке набрало законної сили, а в договорі написано 50% гонорару на початку справи, і 50% - в кінці. А людина не оплачує гонорар. Тому ми беремо 100% оплати наперед.

Схожі новини