Передплата 2024 «Добрий господар»

Дівчина з сайту знайомств виманила 18 тисяч гривень

Свої гроші львівський підприємець хоче повернути через суд

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Залізничний районний суд Львова розглянув справу у стилі love story з присмаком шахрайства. У грудні 2022 року львівський підприємець Остап (прізвище не вказуємо з етичних міркувань. — Авт.) познайомився на популярному сайті знайомств Tinder з Ілоною з Києва. Після кількаденної переписки кавалер запросив даму на побачення до Львова — на виставу в театр імені Марії Заньковецької (романтичне побачення було заплановане на 28 грудня 2022 року).

Це був цивільний позов, хоча мав би кваліфікуватися, як кримінальний

Як вказано у матеріалах судової справи, Ілона попросила 18 тисяч гривень, мовляв, у неї зовсім нема грошей на життя. Остап без вагань скинув кошти на її банківську карточку… Далі любовний сюжет розвивався за класикою жанру Інтернет-афери. Дівчина відмовилась від подальшого спілкування, заблокувала Остапа в Tinderi та у всіх соцмережах. Аби повернути свої гроші, львів'янин звернувся в поліцію, а потім до суду.

Справу розглядав суддя Залізничного районного суду Львова Дмитро Боровков. Як повідомили «ВЗ» в цьому суді, суддя залишив справу без розгляду, бо позивач не уточнив даних відповідача. Це був цивільний позов, хоча мав би кваліфікуватися, як кримінальний, оскільки йдеться про шахрайство. Після уточнення особистих даних шахрайки, 20 березня Залізничний суд Львова передав справу на розгляд до Дніпровського районного суду Києва, оскільки дівчина є киянкою.

У Залізничному районному суді «ВЗ» розповіли, що справ щодо Інтернет-шахрайства є чимало. А ось любовне шахрайство із сайту знайомств розглядають вперше.

«Часто є шахрайства із сайтів безкоштовних оголошень, наприклад, людина замовила дрова, скинула на картку гроші. Відтак немає ні дров, ні грошей, — розповів «ВЗ» помічник судді Залізничного районного суду Львова Віктор Мороз. — Є шахрайства через Телеграм, телефонні дзвінки «від банків».

«Скаржилася, що їй не вистачає грошей ні на що… Я скинув і був заблокований»

Журналістка «ВЗ» розшукала потерпілого львів'янина Остапа. Чоловіку 37, він розлучений. Вирішив шукати свою половинку на сайті знайомств.

«26 грудня, після католицького Різдва, дівчина з Києва написала мені, що їй не вистачає грошей ні на що, — розповідає Остап. — Я переслав кошти одразу. У цей час були часті повітряні тривоги, відімкнення світла. Дівчина не відповіла… Думав, через те, що були перебої зі зв‘язком. Не побачив, що я вже був заблокований… Через кілька днів побачив… Тоді і звернувся у поліцію. Вона попросила, я повірив… Ну… Намагався допомогти їй в біді. На носі Різдво — людина не може відсвяткувати».

«У мене не було іншого виходу, як звертатися до суду, щоб повернути свої гроші».

Схожі новини