Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Після уведення номера банківської картки і CVV коду шахраї намагаються якнайшвидше зняти усі гроші з платіжної картки…»

У 2023 році в Україні рекордно зросла кількість інтернет-шахрайств

Кіберполіція викрила організатора транснаціонального шахрайського call-центру, працівники якого привласнили понад 5 млн грн.
Кіберполіція викрила організатора транснаціонального шахрайського call-центру, працівники якого привласнили понад 5 млн грн.

«В Україні зафіксували рекордні темпи зростання активності шахраїв. Зокрема, лише за перші чотири місяці 2023 року зареєстровано більше кримінальних проваджень за статтею 190 ККУ про шахрайство, аніж за весь 2021 рік, — повідомляє аналітична платформа „Опендатабот“. — Водночас кількість справ про шахрайство, які доходять до суду, зменшилась. Цьогоріч лише кожна дев’ята справа досягає судового розгляду.
У найпоширеніших шахрайських схемах використовуються злам акаунтів у соцмережах, фейкові повідомлення про соціальні виплати та створення шахрайських сайтів про нібито соціальні виплати для обману громадян».

Як повідомляє «Опендатабот», за перші чотири місяці 2023 року зареєстровано 26 734 кримінальні провадження за ст. 190 ККУ про шахрайство. Це вже на 2887 справ більше, ніж за весь 2021 рік. В середньому, на місяць у 2023 році правоохоронці відкривають 6683 провадження. Для порівняння, у відповідний період 2021 фіксувалось 3059 справ про шахрайство на місяць.

— Окрім вже звичного зламу акаунтів у соцмережах та фейкових смс-повідомлень нібито від банку, від початку повномасштабного вторгнення з’явилась нова афера. Під приводом отримання соціальних виплат від держави або міжнародних організацій у людей випитують мобільний номер телефону, пін-код, пароль до інтернет-банкінгу, смс-код від банку. Зловмисники навіть створюють шахрайські сайти, схожі на справжні сайти державних органів, міжнародних організацій, банків та благодійних фондів для того, аби афера виглядала переконливіше. Про правила безпеки безготівкових та онлайн-платежів можна дізнатися на сторінці Національного банку України (інформаційна компанія має назву — «Шахрай Гудбай»).

Як повідомляє у своєму Facebook львівський журналіст Ігор Паращак, три дні тому інтернет-шахрайка спробувала викрасти у мене дані моєї платіжної картки, щоб заволодіти моїми грішми.

— Розкажу про це детально, щоб мій досвід допоміг іншим власникам банківських платіжних карт не втрапити в халепу, — каже Ігор Паращак. — Я час від часу купую з допомогою сайту OLX якісь корисні дрібниці, автозапчастини, знаходжу продавців більш дорогих речей, наприклад, комплекту коліс для авто, щоб оглянути річ наживо, і продаю те, що мені не потрібне, але може зацікавити інших.

Посеред дня до мене з приводу мого оголошення на OLX звернулася зацікавлена особа, яка поводилася, як потенційний покупець. Я не одразу звернув увагу на дуже важливу обставину: це звернення відбулося не у приват-чаті OLX, як це зазвичай буває, а чомусь у вайбері.

У вайберівському обліковому записі ця особа назвала себе «Євгенією», хоча я бездоказово упевнений, що це — чоловік, а не особа жіночої статі. Своє звернення людина розпочала дуже патріотичним привітанням і далі запитала чи одне із моїх оголошень про продаж ще актуальне?

Я відповів «Євгенії», що ми можемо говорити про продаж цієї речі. Вона запитала у мене чи має річ якісь пошкодження, чи недоліки, про які їй варто було би знати. Я написав їй про стан речі і вона тут же вирішила її купити. Я на цей момент вже збагнув, що спілкування у вайбері, а не у приват-чаті OLX викликає у мене дуже серйозну підозру…

Далі «Євгенія» пише мені:

— Добре, заберу через OLX доставку, вмієте нею користуватися?

Я їй відповів неправду:

— Ніколи не відсилав. Підкажіть, чи є якісь нюанси?

«Євгенія»:

— Ну, там не складно, я оформляю, оплачую. Ви підтверджуєте замовлення, отримуєте гроші, відправити можете «Новою поштою».

Дзвіночок моєї підозри щодо «Євгенії» баламкнув, як церковний дзвін на Сихові. (УВАГА! У правилах купівлі-продажу з послугою OLX-доставка нема таких ситуацій, щоб покупець платив продавцю наперед всю суму).

Через кілька хвилин мені на мій вайбер надходить лінк на якусь програму у вигляді фотографії тієї речі, яку я продаю і активного підпису під фото. Я натиснув на цей лінк, відкрилося діалогове вікно із фотозображенням речі, яку я продаю, та формою для уведення даних платіжної банківської картки. У формі усе було просто, чітко і зрозуміло розписано: фото речі, яку я продаю, панелька із кольором та логотипом OLX, вказана сума, яку я от-от отримаю, і віконце, в якому я повинен вказати дані своєї банківської картки і її CVV-код.

У реальному житті після уведення номера банківської картки і CVV коду шахраї одразу ж отримують ці дані, і намагаються якнайшвидше зняти усі гроші з платіжної картки довірливої жертви. А якщо банківська картка має кредитний ліміт, то намагаються скористатися ще й ним і загнати власника карткового рахунку у максимально можливі борги.

Я не став уводити ні номер карти, ні її CVV-код, а натомість вирішив зіграти роль невпевненого продавця, якого треба змотивувати на подальші дії, і написав:

— Євгеніє, програма запитує у мене CVV-код, а це мені чомусь не подобається. Я поцікавлюся, чи ця процедура справді відбувається так і тоді вирішу. Вибачте, але я раніше із цим не мав справи і мені не хотілося б вскочити в халепу.

— Окей, тоді скасовую запит, — відповіла «Євгенія».

Я вирішив перевірити «Євгенію» на «вошивість» і запропонував їй скористатися варіантом пересилки через «Нову пошту» із накладною платою, додав, що зроблю знижку в ціні на вартість послуги з накладної плати. Але «Євгенія» не виявила більше жодного інтересу до предмета, який ще кілька хвилин тому твердо вирішила купити…

Ігор Паращак наголошує, аби не потрапити на гачок шахраїв, треба бути пильними:

— Ще раз повторимо ознаки, які свідчать про те, що вас хочуть «розвести» на гроші:

Перше. Вам пропонують спілкування поза тим інтернет-сайтом, де знаходиться ваше оголошення про продаж. Таке спілкування цілком можливе, але в межах отримання додаткової інформації про товар, який ви продаєте. Мені навіть доводилося одного разу надсилати детальне відео про річ, яку у мене після цього відео купили. Але при цьому ніяких варіантів «я оплачую, а ви отримаєте»…

Друге. Вам пропонують часткову чи повну оплату ще до того, як ви надішлете товар покупцеві. Або якісь інші варіанти вчинків, які виходять за межі «протоколу» дій між продавцем і покупцем, передбачених на тому сайті, де ви розмістили оголошення про продаж.

Третє. Вам надсилають лінк, за яким програма пропонує вам «авторизуватися», «прив'язати платіжну картку», «пройти перевірку» — назви процедур можуть бути різні, але в їхню суть шахраї завжди закладають процедуру уведення вами номера вашої платіжної банківської картки і її тризначного CVV-коду, який ви не повинні повідомляти нікому і ніколи!

А тим часом…

Кіберполіція викрила організатора транснаціонального шахрайського call-центру, працівники якого привласнили понад 5 млн грн. Про це повідомили у Кіберполіції України.

«Зловмисники у телефонних розмовах випитували дані банківських карт потерпілих, видаючи себе за працівників банків або правоохоронців. Жертвами правопорушників були громадяни Ізраїлю. Шахрайську схему викрили в ході міжнародної поліцейської операції, — повідомляють кіберполіцейські. — Протиправну діяльність організатора call-центру, 40-річного громадянина України, викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчим управлінням поліції Запорізької області, працівниками Офісу Генерального прокурора та правоохоронцями держави Ізраїль.

Зловмисники телефонували потенційним жертвам, представляючись представниками банків або поліцейськими. Людей запевняли, нібито сторонні особи отримали доступ до їхніх банківських рахунків та от-от планують привласнити гроші. Для «збереження» заощаджень людям пропонували зняти готівку самостійно та передати її так званому «кур'єру» від банку, після чого обіцяли зарахувати гроші на «безпечний рахунок».

У такий спосіб фігуранти привласнили понад 5 мільйонів гривень. Потерпілих наразі встановлюють правоохоронці. Поліцейські провели обшуки в оселі організатора схеми та припинили діяльність шахрайського call-центру. За результатами вилучено банківські картки, мобільні телефони та комп’ютерну техніку. Одночасно обшуки проходили на території держави Ізраїль, там правоохоронці затримали двох чоловіків, які виконували функцію «кур'єрів».

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Слідчі дії тривають".

Схожі новини