Передплата 2024 ВЗ

Бажані і не бажані спікери: у мережі показали, як Офіс президента впливає на роботу медіа в Україні

  • 29.05.2024, 12:20
  • 1 073

«Українська правда» з’ясувала, як Офіс президента України впливає на інформаційну політику медіа, зокрема — через інформаційне агентство «Укрінформ»

Фото із сайту Офісу президента України
Фото із сайту Офісу президента України

«Українська правда» спілкувалася із десятками людей в «Укрінформі», Офісі президента, Кабінеті міністрів і медіасередовищі, щоб з`ясувати, чому в агентстві вдруге за пів року змінилося керівництво, що цьому передувало, що це була за «плідна робота заради перемоги», а також розібралася, як ОП впливає на інформаційну політику медіа.

Відтак у мережі опублікували перелік тем, спікерів та небажаних спікерів, зокрема — на Львівщині, які, з джерел УП, надсилав регіональним журналістам колишній гендиректор агентства Олексій Мацука.

За даними джерел, на початку грудня 2023 року Олексій Мацука надіслав регіональній редакції файли з рекомендаціями, які теми треба висвітлювати кореспондентам в областях, у кого брати коментарі, а в кого не бажано.

«Українська правда» ознайомилася із цими документами для регіонів.

ЧИ не у кожному файлі була колонка «небажані спікери» — перелік людей, організацій, місцевих політиків, коментарі яких не треба використовувати у матеріалах.

Цікаво, що у всіх документах серед «небажаних спікерів» — опозиційні до чинної влади діячі.

Рекомендації для Львівщини. Фото УП
Рекомендації для Львівщини. Фото УП

Однак ці «темники» не дали результату. Колектив агентства відмовився працювати за такими «креативними» методами, які вже траплялися в історії України.

«Коли Мацука дізнався, що «темники» розійшлися по всьому агентству, а не лише серед регіональних кореспондентів, то перелякався.

Спочатку все заперечував, потім казав, що надсилав тільки дві колонки (з темами і спікерами — УП), а третю (з «небажаними спікерами» — УП) хтось інший дописав.

Через деякий час узагалі наказав власкорам у областях зробити матеріали з усіма «небажаними спікерами», — розповів УП один із очевидців тих подій в агентстві.

Представники медійної команди Офісу президента під час спілкування з УП заперечують свою причетність до появи «темників» в «Укрінформі».

Тим часом Олексій Мацука відмовився відповідати на запитання, звідки їх отримав.

«Плідна робота» нового топменеджменту призвела до того, що навесні 2024 року «Укрінформ» вперше за багато років не потрапив до «білого списку» ЗМІ Інституту масової інформації (IMI).

«Ми почали фіксувати появу новин із перекосом балансу в бік Офісу президента. Наприклад, у листопаді 2023-го кількість згадок Єрмака на Укрінформі зросла на 28% порівняно з вересневою вибіркою.

У грудні — на 60%, і трималась на такому рівні до лютого 2024-го", — пояснила УП директорка ІМІ Оксана Романюк.

Найгіршим ударом для «Укрінформу» стало те, що на початку 2024 року почали масово звільнятися працівники. З початку цього року з «Укрінформу» пішли приблизно двадцятеро людей, зокрема — керівники творчих підрозділів, журналісти, відеооператори, фотокореспонденти, маркетологи.

Серед них і заступниця гендиректора — кураторка майже всіх творчих редакцій Марина Сингаївська. Всі вони працювали в агентстві роками, а впродовж останніх шести місяців протистояли тиску згори.

Схожі новини