Передплата 2024 ВЗ

Журналіст, який розповів про «темники», отримав повістку

  • 01.06.2024, 10:45
  • 636

Кореспондент «Укрінформу» Юрій Стригун, який розповів про «темники», отримав повістку в армію

Юрій Стригун. Фото із соцмереж
Юрій Стригун. Фото із соцмереж

57-річному журналісту повістку з принесли не за місцем реєстрації, а в київський офіс «Укрінформу». Він назвав це «дивним збігом обставин».

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає повістку Стригуну «дивовижним збігом» і закликала розглянути цей випадок на найближчому засіданні Комітету ВР зі свободи слова.

«Повістка приїхала до Києва з Тальнівського ТЦК. І мало того, за словами журналіста, новий керівник Укрінформу, Сергій Череватий, видав окреме письмове розпорядження і зобов’язав Стригуна з’явитися в ТЦК і відзвітувати йому про результати. Журналісту 57 років, він ніколи не воював», — заявила вона.

Романюк зазначила, що цей випадок «може стати дуже поганим прецедентом, який змусить журналістів практикувати самоцензуру».

«Страх перед потенційними наслідками, як-от отримання повістки, може змусити журналістів утримуватися від висвітлення чутливих тем, що значно знизить якість та об'єктивність медіа-контенту», — наголосила Романюк.

Вона попросила Ярослава Юрчишина розглянути цей випадок на найближчому засіданні Комітету ВР зі свободи слова, адже такі дії виглядають як пряма загроза свободі слова.

«Прошу депутатів та правоохоронні органи забезпечити дієвий захист прав викривачів, гарантувати свободу слова та створити умови, що мінімізують ризики розправи над журналістами», — пише вона.

Романюк назвала це «неповагою до військових», адже повістка не має бути покаранням.

Юрчишин відповів Романюк у коментарях до її допису. «Прийнято, працюємо», — написав він.

«Учора були мої ефіри в Суспільному, там на кількох чернігівських каналах, про темники на Чернігів. А сьогодні мені з роботи зателефонували і сказали: «На вас отримано повістку. І ми її вам скинемо, розпишіться, що ми вас сповістили», — розповів Стригун у коментарі Суспільному.


Джерело: NV

Схожі новини