Передплата 2024 «Добрий господар»

334 портрети полеглих військових

У Самборі відкрили меморіал Пам’яті Героям, які віддали своє життя за Україну

Фото зі сторінки у Фейсбуці Тетяни Стефанко
Фото зі сторінки у Фейсбуці Тетяни Стефанко

У Самборі відкрили меморіал «Пам'яті Героїв Небесної сотні та полеглих захисників Самбірщини в російсько-українській війні». Про це журналістці «ВЗ» розповіла дружина загиблого військовослужбовця Євгена Гаврюшина, пані Надія.

На заході зібрались родичі військовослужбовців, громадські активісти та пересічні громадяни, які прийшли віддати шану нашим Захисникам.
Меморіальний об'єкт налічує 334 портрети полеглих військовослужбовців.

«Ця стіна — не лише символ нашої пам’яті, але й нашої відповідальності перед тими, хто не повернувся з поля бою. Ми повинні зробити все можливе, щоб їхня жертва не була марною, і щоб наша держава залишалася сильною та незалежною…», — зауважив керівник Самбірської районної державної адміністрації Іван Ільчишин.

Я розпитала пані Надію про її чоловіка.

Євген Гаврюшин — полковник, викладав в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Загинув 13 березня 2022 року під час ракетного обстрілу Яворівського полігону… Він, зі слів дружини, віддав армії 32 роки!

Донька Євгена Гаврюшина біля портрета батька у Самборі.
Донька Євгена Гаврюшина біля портрета батька у Самборі.

Євген Гаврюшин — уродженець Харківщини, його батько був військовим. Згодом родина переїхала до Самбора. Це місто стало для них рідним. Військового поховали у Самборі, у місті, яке він любив.

Пані Надія розповіла, що її чоловік перебував на Яворівському полігоні у статусі цивільного. У документах написали, що «він помер від нещасного випадку»… Нині жінка бореться за те, аби відновити справедливість!

Пані Надія була присутня у Галицькому районному суді, коли виносили вирок держзраднику О.Косторному. Тримала у руках портрет свого чоловіка… Після завершення судового засідання Косторний звернувся до пані Надії зі словами: «Скільки вам заплатили, щоб ви прийшли на засідання?!». Від цих слів жінка аж розплакалась…

«У нього (Косторного. — Авт.) після того, як оголосили вирок, 15 років тюрми, не було жодного каяття», — зауважила пані Надія.

Схожі новини