Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

15 років позбавлення волі!

Таким є вирок Галицького районного суду у справі «грибника» Косторного

Фото автора
Фото автора

23 травня 2024 року Галицький районний суд виніс вирок 74-річному Олександру Косторному, львів'янину, ексмайору радянського КДБ, — 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна!

Справу, яка тривала два роки, розглядав суддя Віктор Романюк.

Під час судового засідання обвинувачений мав останнє слово. Його проголошував півтори години. Говорив російською. О. Косторний вкотре намагався заперечити свою причетність до підривної діяльності проти України. Казав, що немає жодних доказів його вини, а також не встановлені його зв’язки з російськими спецслужбами. У справі не проведено жодних експертиз. У суді Косторний намагався схопитися за останню соломинку…

Під час судових засідань обвинувачений неодноразово намагався звинуватити у державній зраді… слідчого та прокурора. Розповідав, що надіслав не карту з позначеними місцями для ракетних ударів, а … відкриту схему риболовно-мисливських угідь, щоб показати своєму другу, де збирає гриби…

Прокурор Андрій Никеруй в одному з судових засідань зауважив, що винуватість підсудного повністю доведена матеріалами кримінального провадження, речовими доказами. У його телефоні було листування не про гриби, а про військову техніку та військовослужбовців.

Нагадаємо, у червні 2022 року спецслужби Львівщини затримали Олександра Косторного. Після проведення необхідних слідчих дій, його обвинуватили у державній зраді. Саме О. Косторний надіслав дані щодо військових об'єктів російським спецслужбам.

За даними слідства, він передавав інформацію своєму куратору з рф, а саме відправляв точні локації з відповідними позначками на карті. Для цього використовував спеціально прихований чат в одному з месенджерів. Така інформація допомогла військам рф корегувати вогонь по Яворівському полігону. По Міжнародному центру миротворчості та безпеки 13 березня 2022 року було випущено 30 ракет з території росії. Внаслідок цього загинуло понад 60 військовослужбовців та 190 осіб отримали поранення.

О.Косторний так довго оголошував своє останнє слово, що його адвокат зголоднів і прямо на судовому засіданні їв булочку…

Після завершення цієї промови, суд пішов до нарадчої кімнати. В цей час група підтримки О. Косторного мала можливість з ним поспілкуватися. Підтримати батька прийшли, зокрема, дві його доньки. Одна з них наполегливо просила журналістів її не фотографувати…

О.Косторний розповідав їм про своїх співкамерників, а також просив, аби йому принесли речі, які йому необхідні у СІЗО. Цікавився, чи ветеранські організації про нього не забули?

«Вплутався я у таку ситуацію», — каже О.Косторний. «Це нормально, ти все життя всім допомагав», — підбадьорює його донька.

Після того як суддя оголосив вирок, Косторний перепитує: «Підкажіть, я не почув, скільки років?». «15», — чується у судовій залі. «Чекай моїх шістьох внуків», — вигукує Косторний до судді.

«Слава Україні!» — відповідає суддя.

У залі також були присутні дружини загиблих військовослужбовців на Яворівському полігоні. Вони відвідували усі судові засідання у цій справі.

У залі були присутні дружини загиблих військових.
У залі були присутні дружини загиблих військових.

Пані Надія, коли почула вирок, аж розплакалась…

«Ось така демократія, — каже Косторний. — Без жодних доказів засудили, попри 74 роки… Це така подяка за те, що чверть століття безкоштовно допомагав людям».

«Ваших дітей вбили москалі, — звертається до потерпілих одна з доньок Косторного. — Він (Косторний. — Авт.) не вбивав нікого».

«Я сьогодні добре чула наскільки ви ненавидите Україну, — зауважила пані Олена, у якої на Яворівському полігоні загинув чоловік. — І суд є справедливий».

Адвокат О. Косторного зауважив, що після ознайомлення з вироком подаватиме апеляцію.

Схожі новини