Передплата 2024 «Добрий господар»

«Той хлопець захищав демократію, ті цінності, які і я сповідую…»

Власник медіагрупи з Іспанії відвідав реабілітаційний центр UNBROKEN та поклав квіти полеглим українським воїнам на Марсовому полі

Фото автора
Фото автора

У реабілітаційному центрі UNBROKEN, що у лікарні Святого Пантелеймона Першого територіального медоб'єднання Львова, можна побачити чимало поранених воїнів. У багатьох з них — ампутації рук та ніг, важкі поранення голови… Важливий етап, які вони тут проходять, це реабілітація. І не лише фізична, але й психологічна, та навіть кулінарна. Відомий шеф-кухар зі США, учасник американського «Master Chef» Ноа Сімс проводить для військових кулінарні майстер-класи прямісінько у лікарні!

Журналісти «ВЗ» побували у реабілітаційному центрі UNBROKEN разом з колегами — медійниками з Іспанії. До Львова з візитом завітав президент Всесвітньої асоціації новинних медіа WAN-IFRA та власник найбільшої іспанської медіагрупи Henneo Fernando de Yarza Lopez-Madrazo. А також керівник WAN-IFRA Vincent Peyregne. Напередодні іноземні видавці також відвідали друкарню Видавничого Дому «Високий Замок».

Про роботу реабілітаційного центру UNBROKEN гостям розповів керівник напрямку психологічної та психосоціальної реабілітації Олег Березюк.

Насамперед показали сучасну протезну майстерню. Велику увагу у центрі приділяють арттерапії. Якщо є потреба залучити і мозок, і руки, то військові, наприклад, ліплять з глини.

Нещодавно волонтери подарували центру ткацький станок. Комплексна арттерапія — один з елементів допомоги пацієнтам.

Один з видів реабілітації для військових - ось на такому верстаті. Робота з кольоровими нитками має позитивний вплив.
Один з видів реабілітації для військових - ось на такому верстаті. Робота з кольоровими нитками має позитивний вплив.

Олег Березюк наголосив, що світ не бачив такої жорстокої війни з часів Першої світової.

«Ми почали працювати з тими країнами, які мали військовий досвід, — каже Олег Березюк. — Зокрема, налагодили співпрацю з Ізраїлем. Вони нас багато чому навчили. Маємо мету — створити медичні протоколи, за якими будуть працювати по всій Україні. У світі є лише кілька інституцій, які знають, як працювати з військовими, які пережили полон. Зокрема, є такі фахівці у Франції. У нас, окрім військових, є цивільні, які також пережили жахіття полону, і їм треба допомогти».

Відвідали іноземні гості також Марсове поле, де поховані полеглі воїни російсько-української війни. Вони були вражені побаченим.

Помітила, як Henneo Fernando de Yarza Lopez-Madrazo зупинився біля могили Володимира Курната. Військовий — випускник «Львівської політехніки», правоохоронець, працював багато років у карному розшуку. Як розповідали його друзі, був Людиною та великим патріотом України. Вертаючись із бойового завдання, він з іншими хлопцями підірвався на ворожому фугасі.

На одній із фотографій Володимир Курнат тримає у руках рибу… Я запитала у Fernando, що він відчував, коли дивився на це фото?

На одній із фотографій військовослужбовець Володимир Курнат тримає у руках рибу...
На одній із фотографій військовослужбовець Володимир Курнат тримає у руках рибу...

— Я дуже люблю рибалити, — каже він. — Коли побачив це фото, провів паралель. Він — наче моє дзеркало… Я відчував, що його життя розбите… А в мене щасливе життя. Той хлопець захищав демократію, і ті цінності, які і я сповідую.

Схожі новини