Передплата 2024 ВЗ

«Жодного разу ягоди з поля не мила»

Репортаж з «терапії щастя», або Як «високозамківці» збирали полуницю на агропідприємстві «Агро Фрутіка Бишків»

Фото автора
Фото автора

Про те, що полуниця — не просто смачна ягода, а й справжня скарбниця вітамінів, мінералів та інших корисних для організму речовин, знаємо з дитинства. Комплекс вітамінів, що міститься у цій смачнющій червонобокій ягоді, зміцнює імунітет, поліпшує зір, роботу серця та нервової системи, сприяє регенерації клітин та уповільнює старіння. На жаль, її сезон короткий, тому важливо не пропустити можливість насолодитися нею сповна та отримати максимум користі.

А якщо збирати самому на полі полуницю, отримуєш стільки позитиву, радості і щастя, що цієї «таблетки щастя» має вистачити на цілий рік — аж до наступного сезону. Власне, насолодитися тією радістю і отримати цілий кошик емоцій мали можливість «високозамківці». По-перше, ми могли, як кажуть, змінити картинку буденності (хоча у роботі журналіста буденностей, як правило, не буває), виїхати за межі міста і побачити на власні очі, як та соковита ягода росте.

За якусь годину автобус доставив нас у село Бишків, що за кілька кілометрів від львівської Жовкви, до місця неймовірних емоцій — без перебільшення. Там агропідприємство «Агро Фрутіка Бишків» на 32 гектарах вирощує полуницю. На наш колектив уже чекала Марта Кунта, яка представилася головним агрономом підприємства. «Ого!», — не стрималися ми, бо ж уявляли, що головний агроном — то поважний вуйко з пузом, а перед нами стояла молоденька дівчина з чарівною усмішкою.

Марта Кунта
Марта Кунта

До пункту збору ми йшли кількасот метрів, минаючи збирачів полуниці. «Дай, Боже, щастя!» — вигукували ми їм і чули: «Дай, Боже, й вам!».

— Яке ж то щастя збирати полуницю вдома, а не на польських плантаціях, — сказала дорогою керівник рекламного відділу «Високого Замку» Оксана Тарнавська. — У нас є свої поля на нашій, українській землі. А ті жіночки, які працюють тут, не мусять їхати за сотні кілометрів, щоб заробити копійку. Все є у нас, на Львівщині!

Нам виділили «наш» квадрат, і ми «порачкували» рядами. На кущах було там багато ягід, що наші відерка наповнилися за якихось 30 хвилин. А головний агроном додавала нам азарту, мовляв, он обабіч ящики — набирайте досхочу.

— От хотіла б попробувати полуничку, але ж нема де помити, — каже головний редактор Наталія Балюк.

— Я їм ягоди просто на полі, і за 10 років не помила жодної з них, — відповіла головний агроном і, зірвана з куща полуниця миттєво полетіла у рот Марти. — Ми відповідаємо за якість нашої полуниці. Усі зібрані ягоди їдуть на завод, а завод продає її на Європу. Перед продажем полуниця проходить аналіз у незалежних лабораторіях в Україні і за кордоном. Тож хімії тут не може бути настільки, скільки її є на маленьких фермерських господарствах.

За словами головного агронома, ми збирали голландський сорт хоней. Поруч — поле зі сортом румба, але ці ягоди вже були зібрані з поля. Марта Кунта на підприємстві «Агро Фрутіка Бишків» працює майже 10 років. Починала з помічника агронома, «доросла» до головного агронома підприємства.

— Дуже люблю свою роботу, — каже Марта. — Окрім полуниці, вирощуємо лохину, малину, смородину, маємо трохи вишні. А ще маємо зернові - пшеничку, жито, сою. Потроху чергуємо рослини на полі - робимо сівозміну. Наступного року на цих 32 гектарах буде засіяно зернові.

— Бачу, на полі працює багато збирачів ягід. Це все ваші працівники?

— Це не штатні працівники. Ми надаємо робочі місця для усіх, хто хоче і може працювати з Львівської області. Протягом зими працюємо над цим питанням — шукаємо людей, складаємо списки, запрошуємо… У тих містечках чи селах, де зібралося 50−100 осіб, формуємо бригади. Забезпечуємо безкоштовний доїзд цим бригадам. Вони приїжджають на поле о 5 ранку, а вже о 13-й автобус відвозить їх додому.

— А скільки можна заробити на зборі полуниці?

— Ми оплачуємо за кілограми. Усе залежить від моторики рук людини. За робочу зміну люди збирають від 70 до 150 кілограмів. У нас є така ланка, у якій люди збирають за зміну від 100 до 150 кг за 8 годин. Навіть якщо взяти нижчу ціну — 7 гривень, а людина збирає по 100 кг, то й виходить заробіток за день 700 гривень. Помножте цю суму на місяць — вийде непоганий заробіток. Ми починали платити по 7 гривень за кілограм, а тепер, оскільки ягода стає дрібнішою, платимо 9 гривень за кілограм — без хвостика. Якщо ж з хвостиком на свіжий ринок — 7.50 грн.

— Чому така різниця у ціні?

— Бо одні ягоди їдуть на завод і треба хвостик вищипувати, а інші - на свіжий ринок, їх легше збирати і, звісно, швидше. Тому і вартість роботи менша.

— До кінця сезону встигаєте зібрати весь врожай?

— На жаль, цього року є проблема з людьми. Нам на сьогодні бракує 100 працівників. Зараз працює 350, а на цю площу — 32 гектари було б добре, якби працювало 450 осіб. Зараз збирають ранній сорт хоней. За тиждень зберемо останній раз. А так з поля «проходимо», зазвичай чотири збори.

— А якщо не зберете усіх ягід?

— Мусимо зібрати. Бо якщо вклали стільки зусиль, то маємо все встигнути…

Ми збирали полуницю не більше двох годин. Від незвички боліли ноги і спина. Але та фізична втома була компенсована радістю і позитивними емоціями…

А тим часом…

Агропідприємство «Агро Фрутіка Бишків» запрошує працівників на збір полуниці, лохини, смородини. Контактний номер для запису на роботу — 673 537 605 (Марія).

Схожі новини