Передплата 2024 ВЗ

«Ціле життя людини у малих і великих буквах»

На Личаківському кладовищі відкрили пам’ятник на могилі засновника мистецького об'єднання «Дзиґа» Маркіяна Іващишина

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

П’ять років тому одного з ініціаторів Революції на граніті Маркіяна Іващишина не стало. Раптово пішов з життя у 52-річному віці… Проєкт монумента на могилі Іващишина розробили й втілили у життя відомі українські митці - Влодко Кауфман і Олесь Дзиндра.

Як повідомила директор­ка громадського об'єднання «Інститут стратегії культу­ри» Юлія Хомчин, монумент складається з чотирьох стов­пів, з'єднаних нагорі. Пам’ятник виготовлено з кортенової ста­лі. Є напис «Маркіян Іващишин», також викарбувані назви мис­тецьких проєктів, які він запо­чаткував, зокрема «Слухай укра­їнське!», «Джаз клуб», Jazz bez.

Пам’ятник також має непо­мітні на перший погляд «секрет­ні» місця. Це невеличка скринь­ка для пошти, листи в якій залишаться назавжди, якщо ви їх туди покладете. Шухлядка для телефону — щоб металеві стіни відлунювали улюбленим джа­зом творця «Дзиґи». Дверця­та, за якими є скляний келишок, щоб можна було посмакува­ти поруч улюбленим ужгород­ським коньяком Маркіяна Іва­щишина. А ще одні дверцята, замкнені на замочок, символіч­но ведуть до самої «Дзиґи», його улюбленого дитяти…

«Замонтовані такі елемен­ти, які дозволяють змінюва­ти конструкцію на якийсь пер­форманс. Є надія, що те все, чого він навчив, буде жити се­ред молодих, і воно може ді­яти тут як простір Марека, як портал Марека», — зазначив Олесь Дзиндра.

«Це не пам’ятник Маркія­ну Іващишину, але він про ньо­го і про все його, — наголошує Юлія Хомчин. — І навіть трохи як він сам. Кремезний та не схо­жий на інших. Монументаль­ний і зі сталі. Тут висічені назви знакових і започаткованих Ма­реком ініціатив. Ціле життя лю­дини у малих і великих буквах. Цінність цього поза часом».

Пам’ятник Іващишину — не єдиний проєкт у місті Лева, який увічнює пам’ять видатно­го міщанина. 2022 року у цен­трі відкрили Закапелок Маркіяна Іващишина — між вулицею Вірменською і площею Музей­ною, поруч із «Дзиґою», яку за­снував пан Маркіян.

Схожі новини