Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суспільне мовлення пішло у вільне плавання

Команда Суспільного мовлення, яка вирізняється максимальним дотриманням журналістських стандартів, із 21 травня відновлює цілодобову присутність на Першому каналі

Фото uspilne.media
Фото uspilne.media

Про це заявив голова правління Суспільного Микола Чернотицький. Іншими словами, йдеться про самостійний ефір. Раніше, як відомо, Суспільне мало обмежені, вечірні квоти ефіру в єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації — цілодобовому інформаційному марафоні «Єдині новини #Uаразом», який запрацював 26 лютого 2022 року, після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Як визнають експерти, робота журналістів Суспільного у телемарафоні була позначена високим професіоналізмом, об'єктивністю. На відміну від інших колег, «суспільники» при оцінці тих чи інших подій надавали слово і опозиції. Це не подобалося Офісу президента, який мав свого куратора на марафоні. На колектив Суспільного раз за разом робили невмотивовані «наїзди» провладні політики, зокрема, одіозна Мар’яна Безугла, пропонуючи позбавити журналістів державної фінансової підтримки. Більше того, представники п’яти інших учасників марафону «Єдині новини» висловлювалися за те, щоб відібрати у Суспільного вечірні, найбільш популярні ефіри. На Суспільному, у міжнародних організаціях розцінили такі заяви як тиск на свободу слова, як дії, що суперечать вимогам щодо країн-кандидатів у члени Євросоюзу.

Нинішній дозвіл Суспільному на «самостійне плавання» було погоджено з парламентськими комітетами, РНБОУ.

Коментар для «ВЗ»

Отар ДОВЖЕНКО, медіаексперт

Дотепер суспільний Перший канал був частиною об'єднання із шести каналів, які транслювали один ефір, поділений на часові блоки, за кожен із яких відповідав один канал. Юридично це було оформлено як угоди про ретрансляцію між усіма учасниками. Тепер Перший припинить ретранслювати ICTV, «1+1», «Інтер», «Раду» і «Ми — Україна», натомість Суспільне заповнить його ефір своїм контентом.

Чи будуть решта п’ять каналів далі ретранслювати частину ефіру Першого? Не думаю. Формально НСТУ не говорить про вихід із марафону, але це саме він і є. Думаю, формулювання про «розширення мовлення» замість «виходу з марафону» мало б захистити Перший від долі 5 каналу, «Прямого» і «Еспресо», яких позбавили цифрових частот у мережі Т2 за відмову ретранслювати марафон.

Вважаю цей крок Суспільного правильним і розумним. Сподіваюся, це початок згортання анахронічного проєкту «Єдині новини» і повернення до нормального мовлення, де глядач розумітиме, хто є хто.

Схожі новини