Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Опозицію на чолі з Порошенком не пускають на владний телемарафон

  • 19.06.2024, 12:22
  • 518

Впливове американське видання The New York Times у статті «Великий крок назад»: В Україні зростає занепокоєння щодо звуження свободи преси" пише про політичну цензуру в Україні та обмеження прав медіа

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Зокрема, видання зауважує, що в ефірі телемарафону «Єдині новини» відсутні представники демократичної опозиції та лідер «Європейської Солідарності», п’ятий президент Петро Порошенко.

Стаття спирається на думки українських журналістів та представників громадянського суспільства. «Журналісти та групи, що займаються моніторингом свободи преси, б’ють на сполох через те, що, за їхніми словами, за часів правління президента Володимира Зеленського в Україні посилюються обмеження та тиск на ЗМІ, які виходять далеко за межі потреб країни у воєнний час», — цитує статтю видання «Українська правда».

Видання пише, що з моменту здобуття незалежності в 1991 році Україна мала тривалий досвід толерантного ставлення до плюралістичного медіасередовища, з численними телевізійними каналами, пов’язаними з опозиційними та проурядовими партіями, і незалежними новинами.

Після повномасштабного вторгнення українські журналісти здебільшого прийняли правила воєнного часу, вважаючи це необхідними заходами для забезпечення національної безпеки.

«Вони також визнали певну самоцензуру, стримуючись у критичному висвітленні діяльності влади, щоб уникнути підриву морального духу або щоб повідомлення про корупцію не завадили іноземним партнерам схвалити надання допомоги», — пише The New York Times.

Журналісти та медіагрупи кажуть, зазначає видання, що низка нещодавніх випадків вказує на дедалі більш обмежене середовище для репортерської діяльності. У січні посли країн «Групи Семи», до якої входять багато ключових військових союзників Києва, виступили зі спільною заявою на підтримку свободи преси в Україні. «Свобода ЗМІ є фундаментальною основою успішної демократії», — йдеться в заяві.

Аналітики кажуть, що зусилля влади з контролю над ЗМІ, схоже, спрямовані на обмеження позитивного висвітлення діяльності опозиції та придушення негативного висвітлення діяльності влади та військових.

Видання, зокрема, згадує, що журналісти державного інформаційного агентства «Укрінформ» наприкінці минулого року отримали від свого керівництва список опозиційних діячів і місцевих депутатів, позначених як «небажані» для цитування в статтях.

«Українська влада також має іноді напружені стосунки із західними новинними організаціями, зокрема з The Times. Після критичних репортажів і на тлі суперечок щодо правил висвітлення військових операцій вона відкликала військові перепустки для журналістів кількох видань, хоча пізніше їх було відновлено», — зазначає автор статті.

Марина Сингаївська, колишня заступниця директора «Укрінформу», цього року подала у відставку через політичне втручання, посилаючись на роздані журналістам інструкції щодо інтерв'ю з членами опозиції. «Диктувати ЗМІ, що їм публікувати та з ким розмовляти, — це недемократично», — сказала вона.

У статті NYT пише, що бурхливий і конкурентний телевізійний новинний ландшафт України до війни був консолідований владою Зеленського в єдине, контрольоване державою мовлення після російського вторгнення — телемарафон «Єдині новини».


Джерело: УП

Схожі новини