Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лампа-«ромашка», що заряджається від сонця, генератори за півмільйона гривень

У скільки обійдеться українцям світло вдома в умовах вимкнення електроенергії

Фото pexels
Фото pexels

Енергетики продовжують відімкнення світла в Україні, як вимушений крок для економії електрики в умовах масованих ракетних ударів рф по енергетичній інфраструктурі. Якщо раніше світла на добу не було до десяти годин, то відтепер кількість годин темряви збільшено — 13−14 годин на добу. Експерти кажуть, це, на жаль, не межа… Восени варто очікувати ще більше годин відімкнення світла.

Як українцям адаптуватися до ситуації з відімкненням світла?

Сьогодні на ринку немає гострого дефіциту генераторів, як це було у 2022 році. Генераторів є на будь-який гаманець. Єдине «але» — вони у попиті, отож уже другий місяць зростають у ціні.

«За допомогою українського онлайн-сервісу для вибору товарів, проаналізував теперішні ціни на генератори в Україні та в країнах ЄС, — розповів для „ВЗ“ експерт з енергетики Орест Томашівський. — Бензиновий генератор потужністю 3 кВт та тривалістю роботи 4,5 години (при навантаженні 50%) на початку березня цього року коштував 25,5 тисяч гривень. Зараз ця модель продається на ринку по 28−29 тисяч грн. Відтак подорожчання генераторів — майже 13%. У Європі такий генератор можна придбати за майже половину вартості. Доставка та інші бюрократичні процедури доплюсовують до кінцевої ціни генератора. Українці платять високу ціну за світло в оселях та роботу бізнесу».

Сьогодні на популярних онлайн-сервісах України генератори продають по 49−60 тисяч гривень, зарядні станції для дому — від 38 тисяч. Потужні дизельні генератори для бізнес-офісу, кафе — 499 тисяч гривень. Інша модель дизельного генератора, який безперервно може «тягнути» тринадцять годин — майже два мільйони гривень. Торік такі прилади коштували на 10−15% дешевше, але і попит був нижчий, ніж тепер.

Генератори мають різні системи запуску в роботу. Найпоширеніша — ручна, яку зазвичай встановлюють на дешевих приладах. При електричній системі запуску треба натиснути на кнопку, чи повернути ключ запалювання. Така модель буде дорожча за ручну на 30%, але значно зручніша у використанні. Якщо важливий комфорт, то можна обрати генератор із дистанційним запуском через пульт. Але такі генератори стартують від 150 тисяч гривень.

«У попиті - бюджетні генератори по 15−20 тисяч гривень: для дому чи невеличкого офісу, — продовжує розмову Орест Томашівський. — Якщо порахувати добову вартість палива для генераторів, то підвищений тариф не світло не такий геть страшний».

Для освітлення помешкань в нічний час українці купують лампи, які заряджаються від енергії сонця. Ціни стартують від 300 гривень. Такою лампою можна забезпечити світло в кімнаті нічим не гірше, ніж при увімкненій електриці.

Бестселер — лампа-«ромашка», яка заражається від сонця і працює в авторежимі понад три години. «Ромашка» має три розкладні пелюстки, має гачок, аби повісити на домашню люстру. Такий гаджет в умовах блекауту коштує 249 грн.

Лампочка, яка заряджається від енергії сонця. Фото з відкритих джерел
Лампочка, яка заряджається від енергії сонця. Фото з відкритих джерел

Схожі новини