Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ми не проти Меморіалу Героїв на Марсовому полі. Проти, що його збудують під час війни»

Захисники Львова, які були на фронті з 2014 року, гостро висловили свою громадську позицію в адресу міської влади: гроші - на ЗСУ

Фото: Роман Балук.
Фото: Роман Балук.

Захисники Львова, які були на фронті з 2014 року та долучилися до захисту кордонів держави у лютому 2022 року, публічно висловили свою позицію щодо ідеї зведення у Львові Меморіалу Героїв. Меморіал має постати на Марсовому полі, де зараз ховають військових. У суботу, 6 січня, військові проведуть під стінами Ратуші пікет «Гроші - на ЗСУ!». Їхня позиція — з Меморіалом варто зачекати. Зараз потрібно зосередитися на фінансовій допомозі львівським військовим бригадам, які перебувають на нулі.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» інвалід війни другої групи, громадський активіст Львова Стас, військові не проти будівництва Меморіалу на Марсовому полі, але є кілька «але».

"На Марсовому полі постійно ховають наших братів та сестер, які є Героями, — каже мій співрозмовник. — Поки там будуть хоронити, влада хоче щось будувати — не розуміємо цього. Захоронення, на жаль, збільшуються. Нехай будуть Меморіал, але не зараз. Цей проєкт не на часі. Під час війни кошти треба витрачати не на Меморіали, а на спорядження і зброю для військових, які на передовій захищають нашу державу. Гроші - на потреби армії".

Стас був з побратимами у мерії, аби спитати у чиновників, чи можна скоротити нецільові програми і дати більше коштів на ЗСУ. «Відповіді ми не отримали, — наголосив захисник. — Потім почався хейт, що ми, начебто, маніпулюємо дражливою темою… Меморіал будуйте, але після завершення війни. Особливо, коли поле „розширюється“. Наших героїв треба вшановувати!».

Директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міської ради Євген Бойко вважає, що конкурс на проєкт Меморіалу на Марсовому полі на часі. Каже, це буде пам’ятне місце, яке розповідатиме світу про героїчну сторінку України, яка бореться з найбільшим агресором у світі - рф.

«Поле почесних поховань сучасних Героїв — це одне з найсвятіших місць сьогодні у Львові, — каже Євген для „ВЗ“. — Тут щодня, зранку до вечора є люди. Тут постійно триває молитва. Тому це місце має бути досконалою памʼяткою XXI століття. Очікуємо, що результати конкурсу будуть саме такими. І що зможемо у Львові облаштувати місце великої сили, історії, памʼяті і любові. Місце, яке буде розповідати на весь світ про героїчну сторінку нашої історії і про наших Героїв. Наші діти і внуки мають знати цю історію».

Запитую, хто саме ухвалив рішення про зведення такого Меморіалу?

«Конкурс — це не одноосібне рішення, маємо можливість з кращого вибрати найкраще. Уже маємо у Львові гарний подібний досвід. Проєкт Меморіалу в памʼять про Героїв Небесної Сотні на вул. Кривоноса теж був обраний за результатами всеукраїнського конкурсу».

Нагадаємо, 5 січня, виконавчий комітет Львівської міськради оголосив старт архітектурного конкурсу Меморіалу Героїв на Марсовому полі, який триватиме до 18 березня. За задумом чиновників мерії, пам’ятний комплекс має стати памʼяткою архітектури XXI століття та місцем сили для кожного українця.

Переможцям архітектурного конкурсу виплатять премії. За перше місце — 500 тис. грн, за друге — 300 тис. грн, а за третє місце — 200 тис. грн. У Ратуші кажуть, фінансування конкурсу та виплата премій переможцям — не за рахунок коштів міського бюджету, а за кошти благодійників.

Схожі новини