Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові відкрили меморіальну таблицю Блаженнішому Любомиру Гузару

Бронзова таблиця постала на фасаді храму, де він був хрещений та миропомазаний

Фото ЛОВА
Фото ЛОВА

У суботу, 16 березня, у Храмі святих мучеників Безсрібників Косми і Дам’яна УГКЦ, що на вул. Лисенка, 45 урочисто відкрили меморіальну таблицю Блаженнішому Любомиру Гузару. Саме у цьому храмі в березні 1933 року був хрещений та миропомазаний уже глава і отець УГКЦ Любомир Гузар. Помер 30 травня 2017 року у 84 роки у Києві.

Історія миропомазання Любомира Гузара складна. Новонароджений Любомир мав лише чотири дні, коли його поспіхом охрестили у цій церкві, бо були ризики для життя дитини…

Таблиця виготовлена з бронзи. Барельєф митрополита символізує його життєву мудрість та надзвичайну духовність: вдумливий погляд, окуляри, спеціальна палиця.

Фото автора
Фото автора

На відкриття прийшло вище духовенство Львова УГКЦ, зокрема Блаженніший отець Святослав Шевчук, керівництво області, культурні та громадські діячі Львова.

Фото автора
Фото автора

Відкриття було урочисте — з церковними хоругвами, молебнем та релігійними піснями від хористів. Біля дошки — красивий букет з білих квітів та патріотична символіка.

«Сам Блаженніший Любомир говорив, що ювілеї - це добра нагода. Я дякую, що ви не втратили доброї нагоди ще раз зачерпнути мудрості, сили духа, а найбільше — миру, який у собі завжди носив як дар духа Святого слуга Божий — Любомир. Я дякую всім, хто доклався до того, щоб ця дошка могла бути відкритою. Сподіваємось, що ця меморіальна дошка буде лише такою доброю насіниною, та ще колись у Львові поставимо пам’ятник Блаженнішому Любомирові», — підкреслив Блаженніший Святослав.

«Дякую Владиці Святославові Шевчуку за те, що він проголосив початок беатифікаційного процесу Патріарха Любомира Гузара, — сказав голова Львівської ОВА Максим Козицький. — Віримо, що скоро український народ матиме ще одного святого заступника. Віримо, що він уже просить Бога про справедливий мир для нашої держави. Не мав нагоди знати Любомира Гузара особисто. Але мені подарували книгу його спогадів. Я б хотів поділитися ключовим, що мене вразило у ній. Любомир Гузар наголошував, що важливо бути в єдності у своїй вірі, будити інших людей, забирати від них страх».

Також під час подї Глава Блаженніший Святослав разом з Максимом Козицьким погасили поштову марку, присвячену Любомиру Гузару.

Фото ЛОВА
Фото ЛОВА

З досьє «ВЗ»

Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 року у Львові. Тут закінчив народну школу та перший клас гімназії. У 1944 році сім'я змушена була покинути Україну, а в 1949-ому переїхала до США.

Майбутній пастор УГКЦ вивчав філософію в Колегії Святого Василія, де у 1954 році здобув ступінь бакалавра. Богословські студії - у Вашингтонському католицькому університеті.

У 1993 році повернувся в Україну, через три роки його призначили єпископом-помічником глави Української греко-католицької церкви. Офіційним керівником УГКЦ Любомир Гузар був десять років. Через поважний вік і стан здоров’я звернувся до папи Бенедикта XVI про зречення посади й отримав на це згоду 10 лютого 2011 року. Помер в лікарні в Феофанії від важкої недуги — чимало років страждав на цукровий діабет. Останні роки життя проживав у Княжичах Київської області.

Схожі новини