Передплата 2024 «Добрий господар»

«Діти втратили батьків на фронті. Однак змушені будуть «насолоджуватись» у школі «русским миром»

У міністерстві освіти і науки вхопилися за Булгакова, Ільфа і Петрова…

Міністерство освіти і науки, схоже, ніяк не заспокоїться. У шкільній програмі хочуть залишити тих російських авторів, творчість яких або вони самі тісно пов’язані з Україною. Про це в телеефірі повідомив керівник управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН Юрій Кононенко. Як мені повідомили компетентні джерела в освіті: «Прощупують громадську думку…».

«Якщо говорити концептуально, прийнято рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною, тобто, або вони народилися в Україні, або довгий час жили в Україні, або відображали в своїх творах українську тематику, їх творчість буде залишатися у навчальних програмах. Це, наприклад, Микола Гоголь, це фактично наш український письменник, який дуже багато зробив для української культури. Або Володимир Короленко, так само буде вивчатися твір Михайла Булгакова „Собаче серце“. В програмі залишиться вивчення твору Анатолія Кузнецова „Бабин Яр“, тому що це знаковий твір, документальний, який пов’язаний тісно з трагічною подією яка була на території України. Такий твір як „12 стільців“ Ільфа та Петрова, він також вивчатиметься в шкільній програмі», — сказав Кононенко.

Протягом літа у МОН працювала робоча група щодо оновлення деяких навчальних предметів, зокрема, з історії України, Всесвітньої історії, зарубіжної літератури, географії, захисту України.

«Зараз підготовлено загальний проєкт наказу міністерства про затвердження всіх змін до всіх навчальних програм. Ми очікуємо, що найближчим часом його буде підписано, і таким чином з 1 вересня нового навчального року діти вчитимуться за новими програмами», — сказав Кононенко.

Твори Миколи Гоголя і кримськотатарського письменника Таїра Халілова робоча група дійсно залишила, але рекомендувала перенести їх до навчальних програм з української літератури (додаємо рішення робочої групи з оновлення змісту навчальних програм із зарубіжної літератури).

Утім одностайним рішенням комісія проголосувала за те, аби вилучити (замінити) усі твори російських і білоруських авторів на твори зарубіжних письменників, з урахуванням вікових особливостей учнів.

Літературознавиця, професорка Черкаського національного університету ім.Богдана Хмельницького Лідія Кавун каже: «російсько-українська війна принесла біду майже у кожну родину. Діти втратили батьків, які загинули на фронті. Однак змушені будуть насолоджуватись у школі «русским миром», «великой русской литературой». Мова йде про те, що хочуть залишити для вивчення у школі таких письменників, як Булгаков, Ільф та Петров… Досить згадати пресловуту «Білу гвардію» з проімперськими російськими акцентами. Колоніальне мислення українців у дії… Раби люблять свого колонізатора, його стиль, мову, культуру, літературу… «Иначе, батенька, никак».

На жаль, маємо те, що маємо… Люди гинуть за Україну, — додає Лідія Кавун. — Європа, Америка скасувала усі культурні заходи росії у себе. Навіть оперних російських співаків позвільняли… А у нас знову: «якось-то воно буде … «.

Юрист, громадський діяч, політичний експерт Андрій Смолій написав на своїй сторінці у Фейсбуці: «Як ви бачите, не лише в культурі відбуваються абсолютно деструктивні процеси. Міносвіти не захотіло відмовитись від російської літератури у шкільній програмі. Твори російських авторів будуть обов’язковими для вивчення в шкільній програмі. Це в час війни як грім серед ясного неба. Небачено. Нечувано. Ідіотично. Але факт.

Нашим дітям збираються згодовувати українофоба Булгакова, який ненавидів українців. А ще «12 стульєв» Ільфа і Петрова, де звеличувався соцреалізм. Гоголя і Короленка мали б перенести до української літератури з повним перекладом українською! Все московитське за походженням має зникнути з дисципліни «зарубіжна література». Нам не потрібне вивчення літератури терористів та окупантів. Невже це не дійшло ще досі? Хто хоче читати окупантську літературу, всяких пушкінів, булгакових, єсєніних — вдома, будь ласка. Це приватне право людини. Проте в освіті, культурі, в публічній сфері не місце нічому московському…".

А тим часом…

Як повідомив сайт «Освіта», група народних депутатів із різних фракцій та груп парламенту пропонує заборонити використовувати джерела інформації російської федерації в освітніх програмах, науковій та науково-технічній діяльності.

Водночас ініціатори законодавчої ініціативи вважають за необхідне передбачити винятки для цих положень: для освітніх програм із навчанням мовою національної меншини та які передбачають вивчення росії за умови критичного аналізу цих джерел, а також за використання для ілюстрування та пояснення явищ, що відбуваються у рф.

Схожі новини