Передплата 2024 «Добрий господар»

Генерал Романенко: «Путін збирає «гарматне м’ясо» та готується до другого кидка»

Але запорука перемоги України у цій війні у морально-патріотичному, психологічному дусі

Для другого серйозного кидка на Україну президентові країни-агресора вже недостатньо зібрати «гарматне м’ясо» – недосвідчених, некваліфі­кованих призовників. Для успіху потрібні підготовлені військові, яких у РФ залишилося не так уже й багато. Таку думку в інтерв’ю “Oглядачу” висловив ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Ігор Романенко.
Ігор Романенко.

Він вважає, оскільки протягом перших двох тижнів війни Укра­їна зірвала бліцкриг, готується друга наступальна операція.

«Країна-агресор збирає наяв­ні боєготові структури з усієї росії, і навіть з-за кордону, зокрема з Та­джикистану, Киргизстану, Калінінградської області тощо. Крім того, за­кликають резервістів та національну гвардію. Але для підготовки потрібен час, – каже пан Романенко. – Відсто­роненого на п’яту добу війни началь­ника генерального штабу РФ Гераси­мова начебто повернули. Очевидно, він пообіцяв, що кров із носа виконає ті завдання, які було поставлено.

Вони збираються зі силами та го­туються до другої операції. За резуль­татами цієї операції буде прояснено картину на перспективу. Але говори­ти про закінчення війни поки що зара­но. Все буде не так швидко. Якась ви­значеність може з’явитися не раніше, ніж за кілька тижнів або навіть місяців.

Але, як би не складалися обстави­ни, з нашого боку це буде війна, до­поки ми не досягнемо своєї мети. Раніше чи пізніше ми відстоїмо свій суверенітет.

Ми бачили, як відрізняється якість професійної підготовки тих, хто бере участь з їхнього боку у цій війні. Є строкова служба, резерви. Вони по­гано навчені та погано екіпіровані, з низьким морально-психологічним станом.

Набравши таке «гарматне м’ясо», кремль навряд чи вирішить пробле­му. Вони це частково розуміють, бо зробили висновки з помилок під час підготовки до цієї війни, тому тепер мають намір зібрати підготовлених військовослужбовців, які є на терито­рії росії та за кордоном.

Запорука перемоги України – у мо­рально-патріотичному, психологічно­му дусі, у готовності боротися за свою незалежність та свободу. З цим про­блем немає, але все одно це необ­хідно продовжувати виховувати, під­тримувати, розвивати. І треба багато працювати, щоб краще забезпечува­ти наші Збройні сили та сили Терито­ріальної оборони у військово-техніч­ному плані.

Це народна визвольна війна, в якій бере участь більшість громадян. Тому треба оснащуватися, оскільки в сенсі озброєнь та кількісно росія поки що має перевагу. Але й ми маємо переваги.

Велике значення має підтримка на­ших союзників. Приклад стійкості на­шої держави перед російською агре­сією дозволив об’єднати союзників у всьому світі і більш конкретно, більш активно вирішувати завдання з на­дання військово-технічної допомоги Україні».

Читайте також: Військовий експерт: коли і як закінчиться війна? Балючі теми: новий випуск

Схожі новини