Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На ЗНО бракує 120 мільйонів

А Державна підсумкова атестація знову під питанням...

Фахівці б’ють на сполох: на проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) в Україні бракує рекордних 120 мільйонів гривень! А державна підсумкова атестація (ДПА), яку проводять для учнів 11-х класів, уже третій рік поспіль під загрозою...

Які зміни чекають на нас в освітній галузі? Невже хтось “спить і бачить”, як скасувати в Україні ЗНО? Журналістка “ВЗ” запитала про це в директорки Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк.

Лариса Середяк
Лариса Середяк

- Справді, ситуація з коштами на організацію та проведення ЗНО є критичною, - каже пані Середяк. - Бувало, нам бракувало 20-40 мільйонів... Але щоб 120 мільйонів гривень - це вперше!

«Мільйони гривень — у сміття!»

Також мене турбує питання відмови від державної підсумкової атестації в 11-му класі. Третій рік поспіль держава не хоче знати, яким є рівень знань випускників! Три предмети на ДПА є обов’язковими - українська мова, математика, історія чи іноземна мова, один предмет — на вибір. У Законі про освіту написано, що для отримання документа про повну середню освіту (свідоцтва чи раніше атестату), потрібно здати ДПА у формі ЗНО. Але у Закон вносять зміни... Минулого й позаминулого років у додаток до атестата виставляли річні оцінки. Причина - карантин, локдаун, дистанційне навчання, яке для багатьох стало шоком.

Утім, торік була проведена велика робота з підготовки до ДПА. Вчителів навчили користуватися новими дистанційними програмами на освітніх платформах. До ЗНО ми залучили тільки у Львівському РЦОЯО понад 15 тисяч педагогів, інших фахівців. Повинні були протестувати в Україні понад 300 тисяч осіб. Були надруковані для дітей зошити, облаштовані робочі місця. Тонни зошитів довелося утилізувати! Мільйони гривень — у сміття! Можливо, держава хоче скасувати державну підсумкову атестацію у формі ЗНО взагалі та повернути до школи екзамени, чи що?

Читайте також: В Україні вже триває реєстрація на ЗНО

«Якщо ДПА в Україні скасують, рівень знань учнів автоматично піде на спад!»

Цього року на ДПА ми очікуємо майже 50 тисяч учасників з Волинської, Львівської, Рівненської областей, - веде далі Лариса Середяк. - Сподіваємося, коронавірус піде на спад, і у березні проведемо спокійно пробне ЗНО, а у травні – основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання. Зараз триває реєстрація на ДПА. Але комітет освіти і науки Верховної Ради ще розмірковує: проводити атестацію у формі ЗНО чи повернути в школи проведення ДПА?

До речі, вступити у навчальні заклад у Польщі без ДПА неможливо. Слід також сказати, що діти будуть вчити у школі ті предмети, які перевіряють. Такими є реалії життя. Якщо ДПА в Україні скасують, рівень знань учнів автоматично піде на спад! Такі експерименти з освітою є ризикованими.

Дуже важливо, аби ми проводили ДПА, щоб побачити, як змінився рівень знань у дітей за умов дистанційного навчання. Дивіться, що в умовах карантину живе не лише Україна, а й інші європейські країни. Але вони не скасовують матуру (атестація на кшталт ДПА. - Авт.).

Також цього року була під питанням сертифікація вчителів Нової української школи. Мова йде про 1400-1500 осіб. Її також хотіли скасувати, але в останній момент прийняли рішення про її проведення, хоч кошти в бюджет ми не закладали.

- У чиї двері треба стукати, хто вирішує ці питання?

- Має бути принципова позиція Міністерства освіти і науки України. Вони мають наполягати, щоб ДПА відбулося. Мають працювати з комітетом ВР з питань освіти. А наш міністр освіти зараз заявляє, що йдуть перемовини, його батьки, мовляв, просять, депутати просять... Чи хоче Міносвіти дізнатися про рівень знань випускників шкіл за роки локдауну й змішаного навчання (очного і дистанційного)? І якщо планується рішення про скасовування ДПА, то воно повинно бути прийняте вже, поки триває реєстрація, - щоб кошти на друк зошитів і підготовку пунктів тестування не пішли в нікуди!

- Тобто виглядає, що є певні лобісти — противники ДПА…

- Так, є лобісти, діти яких не будуть навчатися в Україні. Їм не потрібне ДПА.

- На ЗНО де брати кошти, до кого звертатися?

- До міністерства фінансів. ЗНО — це державна програма. У грудні всі бачили, що у цій програмі бракує коштів. Я не хочу ображати ніякі структури. Кожен робить свою справу. Або ми організовуємо ЗНО, або ні?! З цьогорічним бюджетом ми ЗНО не проведемо. Потрібно шукати додаткові кошти. Ситуація напружена…

Читайте також: “ЛеоКарт” для школярів: документів, як на американську візу, плюс 60 гривень за картку

Схожі новини