Передплата 2024 «Добрий господар»

Кримські дрохви – чергові жертви окупації

Десятки трупів дрохви — рідкісних степових птахів, внесених до Червоних книг України, Криму та багатьох інших країн – виявлено днями на заході Криму, в районі села Кормового

Про це повідомили багато кримських та російських засобів масової інформації. Чому ж в Криму продовжують систематично гинути цінні червонокнижні птахи, чому цього не було раніше?

Нагадаємо, на початку жовтня 2021 року масову загибель птахів на півострові було зафіксовано у затоці Сиваш на сході Криму. На ділянці узбережжя між селами Соляне та Львово орнітологи нарахували від 5 000 до 7 000 мертвих особин чорношийої поганки, до 300 мертвих качок та від 250 до 300 мертвих морських голубків. Тоді фахівці назвали причиною загибелі пернатих пташиний грип. Тепер прийшла черга красивих і цінних птахів – дрохв. За даними Мінприроди Криму, зараз у Криму мешкає близько двох тисяч дрохв. З середини минулого століття їхня чисельність скоротилася у 2,5 раза. Світова популяція дрохви налічує лише близько 40 тисяч особин. Дрохва в цей час знаходиться на межі вимирання у всьому світі.

З популяцією птахів в Криму пов’язано багато історій. Наприклад, відомо, як в 60-х роках в Криму з’явилась велика популяція фазанів, оскільки спеціальне господарство для їх розведення було створене на півострові за ініціативою Микити Хрущова, який мав пристрасть полювати на фазанів. Господарство «Холодна гора» для розведення фазанів неподалік районного центру Білогірськ існує і донині. Останнім часом в Криму, крім інших птахів, бачать чималі зграї фламінго, які знаходять зручні місця для відпочинку під час перельотів.

Як розповів журналістам старший викладач кафедри геоекології факультету географії «Кримського федерального університету» Григорій Прокопов, повну картину загибелі дрохв виявити не вдалося. «Після того, як з'явилася інформація про загибель дрохв, господарі полів їх зібрали та закопали. Мисливці це бачили. До того, як дрохви були закопані, нарахували 59 птахів. Ми знайшли ще 13 різного ступеня розкладання - від цілої тушки до повністю з'їдених - лисицями, собаками, хижими птахами. Там же ми знайшли залишки зайців і куріпок, що отруїлися…». Він додав, що «також є відомості про загибель дрохв у іншому районі села Міжводне. Там знайдено п'ять птахів, що сильно розклалися. Там же ми знайшли залишки зайців і куріпок, що отруїлися. Крім того, відомості про отруєння зайців та куріпок надходять з інших районів Криму. За словами вченого, такої масової загибелі представників червонокнижного списку у Криму ще не реєстрували».

Григорій Прокопов пояснив: «Загибель птахів відбулася від поїдання отруєного зерна, яке розкидали фермери для боротьби з гризунами. Його добре видно, бо воно забарвлене у червоний колір… Мисливці мовчать, тому що при підозрі на хворобу санітарні органи закриють полювання. А аграріям, тим більше, це не треба. Але дуже схоже на фосфід цинку. Цей отрутохімікат заборонений у багатьох європейських країнах, у тому числі в Росії та Україні, через величезну шкоду навколишньому середовищу. При попаданні в шлунок тварини фосфід цинку, розчиняючись у соляній кислоті шлункового соку, розкладається із виділенням фосфористого водню. Останній діє на стінки шлунка, проникаючи потім у внутрішні органи, впливаючи на кров і нервову систему. В результаті гинуть не лише гризуни, а й дикі гуси, журавлі, зайці, велика рогата худоба, а також люди. У великій кількості гинуть хижі птахи, що поїдають отруєних гризунів. Особливо страждають занесені до Червоної книги види. У Крим заборонений препарат завозять під іншими назвами та продовжують широко застосовувати у сільському господарстві…».

Такий висновок підтвердив і доктор біологічних наук, професор кафедри екології та зоології «Кримського федерального університету» Сергій Іванов. За його висновком: «У тому, що птахи загинули саме через оброблене хімікатами зерно, за допомогою якого аграрії розраховували позбавити сільгоспугіддя гризунів, я упевнений…». На його думку, було порушено технологію обробки полів: за правилами, аграрії повинні підсипати отруту «адресно» в мишачі нори, але це більш трудомісткий процес.

«Такого не має бути. Важливо все називати своїми іменами: випадок із загибеллю дрохв - це злочин. Злочин перед природою, злочин серйозний, оскільки йдеться про загибель птахів, по суті, їхнє вбивство. За наміром чи без наміру — це інше питання», — обурюється зоолог.

Офіційні окупаційні органи влади в Криму не поспішають визнати злочин. Мало того – мають намір приховати його, як і попередні щодо загибелі качок. Це свідчить, що саме окупація Криму призвела до обробки полів забороненим російським препаратом, який до того, нелегально доставляється в Крим. Однак зрозуміло, що тут до останнього будуть заперечувати злочин.

Фактично зумисне отруєння цінних і рідкісних птахів в Криму – це черговий злочин російської окупаційної адміністрації проти природи Криму, яка терпить від неї все нові і нові удари – страждають риби, дельфіни, всі види птахів, дикі звірі, від безневинних зайців до хижаків. Природний світ Криму від таких злочинів сьогодні стоїть на краю загибелі, оскільки знищені цілі види. Невже нікому з чиновників в Криму не жаль безневинних пташок та тваринок?

Севастопольській службі новин ForPost факт загибелі птахів підтвердили у Міністерстві екології та природних ресурсів Криму. Щоправда, в обмеженій кількості, і з посиланням, що «на момент проведення виїзного обстеження причину загибелі птахів виду дрохви, а також особу, яка вчинила правопорушення, не встановлено».

За фактом події працівники міністерства порушили справу щодо адміністративного правопорушення.

«Після проведення адміністративного розслідування винні особи, у разі їх встановлення, будуть притягнуті до відповідальності, а також вживатимуть заходів щодо усунення виявленого порушення природоохоронного законодавства», — запевнили у Мінекології Криму, додавши, що порушникам, якщо вони фізособи, загрожує штраф всього від двох до п'яти тисяч рублів, якщо юрособи - від 500 тисяч до мільйона рублів.

У Міністерстві сільського господарства окупованого Криму безпосередньо не прокоментували ні загибель птахів, ні можливу причетність до цього аграріїв. Повідомили лише, що в осінньо-зимовий період у регіоні проти мишоподібних гризунів було оброблено понад 11 тисяч гектарів полів, з них 3,3 тисячі — біопрепаратами, які, начебто, внесені до списку дозволених на території Росії пестицидів та отрутохімікатів. «Стебла та листя сільськогосподарських культур є основним соковитим кормом для польових мишей восени та взимку. Тому в цей час посівам потрібен особливий захист, що включає постійний контроль за чисельністю і шкідливістю гризунів, а також планові заходи щодо їх винищення. Активне харчування мишоподібних гризунів може призвести до втрат 10-25 % урожаю озимих», — замість конкретної відповіді «пояснили» журналістам у відомстві.

Як підтверджує ForPost, в офіційній доповіді про стан та охорону навколишнього середовища Криму у 2020 році популяція дрохв, що зимують на півострові, становить трохи більше двох тисяч особин. Ще 60-70 років тому це число було майже вдвічі більше. У минулому дрохви масово зимували на всій території півострова, у 60-70-х роках XX століття зимівничий ареал виду вже був у вигляді кількох районів, великі зимувальні скупчення спостерігалися на Тарханкуті, Керченському півострові, центральних районах. Взимку 2019-2020 років основним районом зимівлі був Керченський півострів, де було близько 1500 птахів, близько 350 особин на Тарханкуті та близько 250 у Присивашші.

Дрохв, які постійно живуть і гніздяться на півострові, під час спостереження 2020 року було виявлено близько 100-130 умовних пар, оскільки на одного самця на ділянці можуть припадати 1-2, рідше 3 самки. Загибель кладок яєць дрохви під час обробки полів, внесення добрив та отрутохімікатів, за офіційними даними, сягає 90%. Загибель такої кількості рідкісних птахів - це дуже серйозний удар по і так невеликій популяції в регіоні.

Читайте також: «Імперський» Крим хоче анексувати у Росії Севастополь, а в України – Херсонську, Запорізьку, Одеську області…

Схожі новини