Передплата 2024 «Добра кухня»

Уряд затвердив ковід-сертифікати в Україні: як вони діятимуть

Уряд ухвалив постанову щодо впровадження COVID-сертифікатів — цифрових документів, які підтверджуватимуть статус громадянина про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестів і статус, що людина одужала від COVID-19

У пресслужбі Міністерства охорони здоров'я повідомили, що розробкою та технічною реалізацією COVID-сертифікатів спільно займаються Мінцифри, МОЗ, Нацслужба здоров'я, Міністерство закордонних справ та Державна прикордонна служба. Документ розробляється з урахуванням міжнародних вимог — EU Digital COVID Certificate Єврокомісії.

У МОЗ розповіли, що усі дані про пацієнта вносять до електронної системи охорони здоров'я. Документ можна буде згенерувати у додатку чи на порталі «Дія», а згодом також отримати паперовий у лікаря.

«Нині всі охочі можуть щепитись в центрах масової вакцинації. Всі дані про щеплення вносяться в електронну систему охорони здоров'я. Тож коли людина завершила курс імунізації від COVID-19, а саме, отримала 2 дози вакцини, можна буде згенерувати сертифікат про вакцинацію у застосунку чи на порталі Дія, а в перспективі також — отримати його у лікаря», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

COVID-сертифікати працюватимуть, як й інші документи в Дії. Перевірити, чи дійсний сертифікат, можна буде за QR-кодом.

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що Україна — одна з перших країн поза ЄС, хто має продуктивний діалог з питання сертифікатів і українські міжнародні сертифікати почнуть працювати у тестовому режимі з липня поряд із загальним запуском таких документів в Євросоюзі.

«Вони є нашим квитком до можливості користуватися безвізовим режимом в умовах коронавірусних обмежень», — заявила Стефанішина.

Читайте також: ЄС видає сертифікати вакцинації: коли їх отримають українці

Схожі новини