Передплата 2024 ВЗ

ЄС видає сертифікати вакцинації: коли їх отримають українці

  • 01.07.2021, 13:15
  • 705

З 1 липня на території Європейського Союзу та у Шенгенській зоні розпочали діяти цифрові COVID-сертифікати. Вони полегшать для європейців подорожі в умовах пандемії коронавірусу

«Ми повертаємо дух відкритої Європи. Від сьогодні громадяни ЄС можуть отримати свій сертифікат #EUCOVID і перевірити його на всій території Союзу», — йдеться у повідомленні Єврокомісії у Twitter.

Громадяни України також можуть отримати ковід-сертифікати Євросоюзу, як повідомляє DW.

Наразі існують три типи цифрових COVID-сертифікатів Євросоюзу. Такі сертифікати підтверджують або вакцинацію проти коронавірусу, або ж негативний тест, сюди ж входять результати ПЛР і антиген-тестів.

Також окремий сертифікат видаватимуть, якщо людина вже перехворіла на коронавірус. Такі сертифікати мають бути безкоштовними. Також сертифікати можна отримати як у цифровій, так і в паперовій формі.

Отож, щоб отримати ковід-сертифікати ЄС, громадянам України доведеться в’їжджати на територію однієї з країн Євросоюзу і на в’їзді на кордоні надати підтвердження вакцинації, або результат тесту на ковід, який зроблений не пізніше встановленого терміну.

До того ж кожна країна ЄС має право самостійно вирішувати, які саме сертифікати видавати, й чи взагалі видавати такі документи тим, хто прибуває з третіх країн.

Однак, існує й інша можливість отримати сертифікат ЄС для українців. Регламенти Є С передбачають визнання цифрових сертифікатів, які видали треті країни. Для цього система їхньої видачі повинна бути сумісною з європейською. Перевіряє таку сумісність Єврокомісія. Єврокомісія ще тільки готує список, за яким Україна чи будь-яка інша третя країна зможе видавати сертифікати європейського зразка.

Читайте також: Коли в додатку «Дія» з'являться внутрішні ковід-сертифікати

Схожі новини