Передплата 2024 «Добра кухня»

Захищаєш історію? Сідай у СІЗО!

Науковцеві Василю Петрику, який бореться за збереження цінних пам’яток, шиють кримінал

Усього за кілька годин рідні, колеги, друзі, соратники, рядові громадяни зуміли зібрати 567 тисяч гривень для внесення грошової застави за взятого під варту Василя Петрика, керівника управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської облдержадміністрації. У слідчий ізолятор відомого захисника старовини, архітектора, кандидата наук, громадського діяча помістили 16 червня за рішенням Галицького райсуду. Держслужбовця звинувачують у розкраданні бюджетних коштів. А він категорично заперечує провину і каже про політичне замовлення на догоду нечесним бізнесменам, які на місці унікальних історичних об’єктів хочуть добувати пісок.

Кримінальну справу проти Василя Петрика правоохоронці порушили за зверненням Валерія Потюка, директо­ра комунального підприємства Львівськоїоблради «Реставрація та управління зам­ками та палацами Львівщини» (свого часу Потюк працював на нинішній посаді Петри­ка, запам’ятався низкою скандалів). Якщо вірити матеріалам справи, рік тому, під час облаштування історико-культурного парку «Древній Звенигород», Василь Петрик, то­дішній керівник приватного підприємства «Белзький мур», яке виграло тендер на ці роботи, допустив зловживання — не завіз землі. І тим самим начебто умисно при­власнив державні кошти.

Звинувачений називає ці за­киди безпідставними, а спра­ву — шитою білими нитками. Справжньою причиною пресин­гу вважає свою активну діяль­ність зі збереження унікальної пам’ятки культури та історії — «Миколаївської фортеці». Йдеть­ся про великий комплекс австрій­ських фортифікаційних споруд часів Першої світової війни (збе­реглися на 90%), які розташо­вані неподалік міста Миколає­ва та сіл Розвадова й Тростянця. Василь Петрик розробляв доку­ментацію на ці історичні релік­вії, щоб їх внести до Державно­го реєстру нерухомих пам’яток України. Тобто захистити їх. На­томість вищезгаданий Валерій Потюк на замовлення приватної компанії «Західінвест-партне­ри виконав документацію, з якої випливає, що ніякої історичної пам’ятки «Миколаївська форте­ця»… не має (при цьому підпис одного з експертів, професо­ра Андрія Гречила, було підро­блено). Це відкривало шлях до промислової розробки покла­дів піску на території «Миколаїв­ської фортеці», чим і прагне за­йнятися згадана фірма. Запаси корисних копалин тут оцінюють у суму 1 млрд 400 млн гривень. Якби сюди заїхали екскаватори, цінний об’єкт було би знищено.

Один із 21 унікального об’єкта «Миколаївської фортеці».
Один із 21 унікального об’єкта «Миколаївської фортеці».

«Я — єдиний очільник управлін­ня за останні роки, який вийшов із середовища пам’яткоохоронців. І я готовий активно боротися за збереження кожної пам’ятки, а не домовлятись і погоджувати їх забудову чи знищення», — заявив Василь Петрик.

Однак при обранні запобіж­ного заходу до цих та інших аргументів суддя не дослухав­ся. Як і до багатьох клопотань про взяття на поруки. І на ви­могу прокурорів відправив на­уковця під варту. Це збури­ло громадськість. Вона почала збір коштів для внесення за­стави. І зробила все, щоб на період досудового слідства Василь Петрик був на волі. До акції доклалися багато звичай­них громадян, науковців. Під­ключилися і політики. Народ­ний депутат від «Європейської Солідарності» Микола Кня­жицький повідомив, що «ЄС» запропонувала науковцю сво­го адвоката і допомогла ко­штами на заставу. Запевнив, що зуміють відстояти Василя Петрика під час розгляду його апеляційної скарги.

А у Миколаєві, де мріють отримати захищений державою новий об’єкт культурно-історич­ної спадщини, готові будь-що відстояти свою фортецю, яка має стати туристичною перли­ною. Приватний підприємець, громадський активіст Іван Мак­симович каже: якщо горе-чи­новники і нечесні бізнесмени продовжать свої оборудки і за­хочуть вирити на місці форте­ці піщані кар’єри, то миколаїв­ці вдадуться до акцій мирного спротиву. Для прикладу, забло­кують рух на трасі Київ-Чоп, яка пролягає якраз біля колишніх військових бастіонів…

P. S. У четвер, 17 червня, о 18.05 Василь Петрик вийшов із СІЗО.

Схожі новини