Передплата 2024 «Добрий господар»

Російські окупанти вкрали з херсонського дитбудинку 46 дітей — NYT

  • 03.06.2024, 15:45
  • 354

Журналісти The New York Times з’ясували, що росія на початку повномасштабного вторгнення викрала з Херсонського будинку дитини 46 українських дітей

Фото: Гривна
Фото: Гривна

Про це йдеться у розслідуванні видання.

Журналісти відстежили, як ціла мережа російських посадовців та політиків, пов’язаних із партією президента Володимира путіна, проводила кампанію з переміщення українських дітей. Зокрема, йдеться про члена російського парламенту від партії путіна «Єдина росія» Ігоря Кастюкевича.

Аби прослідкувати за долею та переміщенням дітей, які опинились під контролем російської влади, журналісти видання проаналізували дописи в російських соціальних мережах, отримали доступ до фото, відео, текстових повідомлень та документів, а також провели більш ніж 110 інтерв'ю з юристами та російськими і українськими посадовцями.

У матеріалі наголошується, що після повномасштабного вторгнення рф працівники дитбудинку у Херсоні - державної установи для дітей з особливими потребами — сховали вихованців у підвалі церкви. Зазначається, що в Будинку дитини перебували немовлята та діти до п’яти років, деякі з них мали серйозні вади, наприклад, церебральний параліч. Діти не були сиротами, у деяких з їхніх батьків були обмежені батьківські права, частина дітей була вилучена з неблагополучних родин або покинута.

25 квітня 2022 року російські посадовці знайшли дітей та перевезли їх майже за 300 км від дому, весь час знімаючи дітей для своїх пропагандистських роликів.

Після тимчасової окупації росією міста новою очільницею закладу стала Тетяна Завальська — одна із педіаторок закладу, яка не приховувала своїх проросійських поглядів. У місяць її призначення дитбудинок зареєстрували в російській системі.

Вивезені з Херсону діти отримали російське громадянство, яке, як зазначається, є необхідною умовою для усиновлення та влаштування у російські сім'ї.

Українська сторона наголошує, що про місцеперебування дітей їм офіційно не повідомляли.

Схожі новини