Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кримська шпигуноманія проти незалежної журналістики

Російські засоби масової інформації поширюють інформацію про те, що нібито «заарештований в Криму інформатор Служби зовнішньої розвідки України Владислав Єсипенко розповів про завдання спецслужб сусідньої держави, які він виконував на півострові, і вибухівку, виявлену в його машині», – пише «Российская газета»

Натомість в агенції «Укрінформ» в Києві відбулася пресконференція за участю дружини журналіста Катерини Єсипенко, правозахисниці Ольги Скрипник та журналістів — колег Владислава, які розповіли про його роботу і спростували брехню окупантів.

З усього видно, що російські спецслужби готували подарунок Володимиру Путіну до дня його обіцяного приїзду в Крим на сьому річницю окупації і хотіли піднести йому «живого шпигуна». Але не вийшло. По-перше, кандидатура Владислава Єсипенка, заарештованого в результаті покладання квітів 9 березня до пам’ятника Тарасу Шевченку, не дуже тягне на роль шпигуна. Впевненість в його невинуватості та вимогу звільнити журналіста опублікували МЗС України, президент медіакорпорації «Радіо Свобода» Джеймі Флай, Національна спілка журналістів України, правозахисні організації України тощо.

По-друге, заява Президента США Джо Байдена про те, що Путін — вбивця, збила Кремль з пантелику, і в Москві відкликали свого посла «на консультації», а в результаті Путін у Крим не приїхав, разом з ним не приїхали ні Владислав Володін, ні Валентина Матвієнко. Вони обмежились поздоровленням кримським окупантам і колаборантам по відеомосту. Подарунка не вийшло.

Більше того, щоб переконати кримчан і росіян в тому, що Владислав Єсипенко дійсно шпигун, а не даремна жертва, вони показали по каналу «Крым-24» неначе б то інтерв’ю з ним. Переглянувши його, дружина Катерина Єсипенко заявила на пресконференції, що її чоловік перебуває в неадекватному стані, що він побитий, і сліди побоїв видно на шиї і обличчі неозброєним оком, що він говорить не своїм голосом, і висловила впевненість, що його на пресконференції привели силою, а перед нею «накачали» якимись психотропними речовинами, які загальмували його волю.

Про те, що пресконференція постановна, і Владислава до неї змусили, заявили правозахисниця Ольга Скрипник, журналіст Тарас Ібрагімов, якому російська влада за його роботу на той же сайт «Крим.Реалії» заборонила в’їзд до Росії на 35 років. Вони розповіли, що через подібні постановні пресконференції свого часу пройшли тортуровані Євген Панов, а також донецький журналіст Станіслав Асєєв. Цей метод роботи спецслужб вже детально описаний в книзі відомого журналіста Юрія Луканова з видання «Репортер Волковський».

Більше того, оскільки Владислав Єсипенко не зв’язаний з розвідувальними організаціями України і не знає там жодного працівника, окупанти примусили його говорити, що його роботою керував якийсь міфічний «офіцер діючого резерву 8-го відділу 5-го департаменту Служби зовнішньої розвідки України полковник Віктор Кравчук». Звучить «солідно», однак якби не одна деталь. Очевидно, окупанти нічого іншого вигадати не можуть, крім людини з українським прізвищем Кравчук, то свого часу Євгена Панова ще в 2016 році в його постановному інтерв’ю вони примусили сказати, що ним керував цей же міфічний Кравчук.

Російські ЗМІ, однак, не припинили розповсюджувати брехню. Особливо вони наголошують, що «Радіо Свобода» фінансується Держдепом США, і що вони самі ж визнали її «іноземним агентом», і начебто вся діяльність цього ЗМІ «спрямована на очорнення того, що відбувається в Криму». Наче це аргумент. «Радіо Свобода» в усьому світі знають, як об’єктивне і в своєму контенті дійсно незалежне ЗМІ, на противагу «Раша тудей», яке фінансується урядом Росі і якому вже у багатьох країнах заборонили трансляцію передач через дійсно підривну діяльність та дезінформацію.

Порушенням норм міжнародного права назвали переслідування російськими силовиками фрілансера Владислава Єсипенка в Представництві Президента України в АРК. Про примусовий, постановний характер інтерв’ю заявив в ефірі «Радіо Крим. Реалії» Станіслав Асєєв: «Безперечно, його змусили. По-перше: не варто звертати взагалі ніякої уваги на те, що говорить затримана людина під примусом. Це не можна назвати інтерв'ю. В авторитарній системі, яка побудована в Російській Федерації та на окупованій території Криму, завжди знайдуться аргументи, щоб змусити людину сказати те, що необхідно. Мене теж звинувачували в шпигунстві і змусили дати інтерв'ю для „Росія 24“. У „ДНР“ мене не збиралися показувати, там тоталітарна система, яку можна порівняти хіба що з Північною Кореєю. У ній взагалі не має значення така категорія, як репутація. Завдяки моєму голодуванню, завдяки тому, що про це дізналися в зовнішньому світі, саме на Російську Федерацію почали тиснути — і тільки тоді мене показали. Вони сказали, що я або не побачу свою матір, або побачу її в сусідній камері, і тоді вибору не залишилося…».

Сайт «Крим.Реалії» для доказів невинуватості затриманого опублікував весь архів репортажів Владислава Єсипенка. Серед них — зйомки покинутої бази «Таврії», парк «Тайган», Бакальска коса. Останнє опубліковане відео Владислава, зняте до його затримання, — опитування кримчан про те, як змінилося їхнє життя за сім років після анексії півострова Росією. А ще раніше Владислав цікавився у жителів Сімферополя, що вони думають про можливе блокування соціальних мереж. Він також висвітлював соціальні проблеми. Наприклад, спілкувався із жителями «галявини протесту» в Сімферополі, які живуть в будинках без комунікацій і яких російська влада Криму планує відселяти.

Дружина Владислава Єсипенка Катерина повідомила, що досі незалежний адвокат не зміг потрапити до її чоловіка. Вона уклала угоду з адвокатом Емілем Курбедіновим, проте зустрітися з Єсипенком адвокату ще не вдалося. Слідчий сказав Курбедінову, що Владислав відмовився від його послуг. Це така практика — спецслужби примушують арештованих відмовлятися від незалежних адвокатів і нав’язують їм своїх агентів. Владиславу, наприклад, надали «послуги» безкоштовного адвоката Віолетти Синєглазової, яка в Криму відома як агент російських спецслужб.

Катерина Єсипенко також звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової, підконтрольного Кремлю омбудсмена анексованого Криму Лариси Опанасюк, а також в російську Громадську спостережну комісію щодо Криму з проханням перевірити, чи не порушуються права її чоловіка і посприяти доступу адвоката до нього.

Однак реакції від Тетяни Москалькової, Лариси Опанасюк, ОНК в Криму і структур Федеральної служби виконання покарань Росії в Криму на звернення Катерини Єсипенко не було. Мовчать, бо знають в чому річ і знають, що Владислав Єсипенко не шпигун, а журналіст.

Схожі новини