Передплата 2024 «Добра кухня»

Більше обшуків – нахабних і безуспішних…

Російські силовики в Криму, очевидно, вже вичерпали фонд кандидатів на затримання екстремістів та терористів, і перейшли на боротьбу з «клєвєтнікамі»

Для цього вони відкрили кілька кримінальних справ за цією статтею.

Кілька днів тому провели обшук в квартирі ялтинської активістки Людвіки Пападопулу і паралельно намагалися провести обшук в Москві за місцем реєстрації громадського діяча Володимира Гарначука. Причина в тому, що він адмініструє популярну в Фейсбуці групу «Дошка ганьби чиновників Криму». «Сюжет» справи досить простий. Ще в серпні 2019 року в цій Фейсбук-групі був розміщений пост про те, що чинний начальник управління російського судового департаменту Криму Керім Акуєв може бути причетний до рейдерського захоплення санаторію «Парус» неподалік від замку «Ластівчине гніздо». А цей санаторій, як стало пізніше відомо, коли почалися чвари за володіння окупованим українським майном, був захоплений спочатку російською прокуратурою Криму, а потім російським судовим департаментом Криму, який і очолював Акуєв.

Саме розголошення цієї причетності й інкримінували як наклеп, вірніше, як «клєвєта».

Коли кримські журналісти з сайту Крим. Реалії зв’язалися з Володимиром Гарначуком, він пояснив, що пост, який йому інкримінують, залишив якийсь невідомий йому користувач під іменем «Володимир Гарначук». «Але я його не публікував!.. Іншими словами, ця історія взагалі не має ніякого відношення до мене. Проте я не здивований, оскільки тут діє правило „була б людина, а стаття знайдеться“. Будь-хто може створити в Фейсбуці сторінку з будь-яким ім'ям. Я бачу тут прямий зв'язок з тим, що глава Слідчого комітету в Криму Олександр Акшатін був звільнений і перейшов до Комітету з протидії корупції при Раді міністрів Криму. Людина він нова, треба показувати свою ефективність і відданість „вождю“. Я говорю це тому, що пан слідчий відкрито натякав на замовлення влади республіки. Так вони намагаються заткнути рот активістам, і це не має взагалі ніякого відношення до права…».

Тим більше, що, як відомо з історії кримських кримінальних справ, силовики часто самі створюють провокації для того, щоб спробувати нейтралізувати активістів. На судах вони виставляють «секретних свідків», які видумують факти, використовують підроблені фонограми, а також самостійно публікують пости в інтернеті, щоб мати підставу провести обшук. Цього разу їм сказали придавити активістів, які дошкуляють кримській владі своєю критикою. І вони знайшли для цього підставу- фальшивий пост дворічної давнини в інтернеті.

Сам Володимир Гарначук вважає, що проведення обшуку відразу в двох місцях і свідчить про його замовлення. Тим більше, що силовики не змогли сказати йому даних, які завжди можна знайти в інтернеті — хто, коли та звідки саме виставив цей пост, який йому інкримінують.

Володимир Гарначук, який не добирає слів для розкриття злочинів кримської влади, заявляє: «Я б сказав, що це гестапо нашого часу: замість того, щоб боротися з реальною злочинністю, вони починають затикати рот незгодним. Слідчий сказав мені, що його головною метою на допиті було домогтися від мене визнання авторства цього поста і того, що група „Дошка ганьби чиновників Криму“ управляється від імені того аккаунта, на ім'я Володимир Гарначук. Взагалі-то цю групу заснував Олександр Громов, а я всього лише один з її адміністраторів — і не більше того. На мій погляд, пан Аксьонов створив систему придушення опозиції і критики на свою адресу. Він уже не вперше намагається провести обшуки і допитати мене — таке вже було в 2019 році. Я розцінюю це як акцію залякування і приниження — терор чистої води…».

Кримський адвокат Олексій Ладін, який представляє інтереси Людвіки Пападопуло розповідає, що його підзахисна навіть побічно не пов'язана з цією кримінальною справою. І хоча вона і проходить в справі як свідок, однак теж постраждала від сваволі силовиків.

Під час обшуку у неї забрали всю техніку, включаючи комп'ютер сина — 11-класника. Сама активістка стверджує, що до того посту не має ніякого відношення — не бачила, не лайкала, і не цитувала. Для чого ж забрали всю техніку? Олексій Ладін розповідає, що «мета обшуку була очевидна: вилучити всі електронні гаджети, які належать як їй, так і її синові. Це повністю паралізувало його навчання в умовах пандемії. Водночас Людвіка Пападопуло не має не те що непрямого — взагалі ніякого стосунку до цієї кримінальної справи. У постанові про обшук було сказано, що „вдома у неї нібито є сліди і предмети, що стосуються злочину“. Це повна дурість! Ну що у неї може бути вдома? Телефони, ноутбуки — те, за допомогою чого вона, як блогер і громадський діяч, висвітлює різні проблеми. І ось саме це висвітлення фактів щодо чиновників і не подобається можновладцям. За допомогою обшуку вони намагаються паралізувати її роботу і вдарити по кишені…».

Тут варто згадати і обшуки, проведені кілька місяців тому у голови «Кримського антикорупційного комітету» Іллі Большедворова, а також у активістів Сергія Акімова та Сергія Васильєва. Причиною для них стало те, що ці активісти виходили на дозволені російським законодавством одиночні пікети, а Большедворов знімав це і оприлюднював відеозаписи. В результаті всіх трьох оштрафували.

Ілля Большедворов переконаний, що у всіх цих випадках мають місце переслідування за політичними мотивами. «Я так розумію, обшуки проводяться з метою залякування людей, щоб вони не демонстрували свою громадянську позицію і поводитися більш тихо…» -- каже він.

Як каже український політолог Євгенія Горюнова, люди зараз в Криму вже залякані семирічним терором, обшуками, арештами, засудженнями. Тому там рівень протестної активності дуже невисокий, попри те, що негатив, звичайно, наростає. Люди стали біднішими, зросла кількість заборон і зборів, однак кримчани завжди були досить інертними. В українські часи активності було більше… Зараз люди просто бояться.

Схожі новини