Передплата 2024 ВЗ

Із камери з джакузі – у квартиру на Печерську

Ексрегіонала Єфремова випустили під домашній арешт

У червні Старобільський районний суд Луганщини продовжив арешт екскерманичу фракції «Партії регіонів» Олександру Єфремову (на фото) до 17 серпня. Це було 18-те рішення, яким Єфремову, як і попередні 17-ть, вказали на те, що його місце — у СІЗО. Але цього разу ексрегіонал не досидить відведений йому термін. Волею столичної Феміди Єфремову змінили запобіжний захід — із тримання під вартою на домашній арешт.

Схоже, подякувати за «ви­писку» зі СІЗО, ексрегіонал має не лише своїм адвока­там і Київському апеляційно­му суду, а й Надії Савченко та конституційній Феміді. Це ж КС за скаргою, зокрема, Сав­ченко, наприкінці червня ви­ніс вердикт про неконсти­туційність положення 176-ї статті Кримінального кодексу, яке передбачало, що для осіб, котрим інкримінують злочини проти держави, може бути за­стосований лише найжорсткі­ший запобіжний захід — три­мання під вартою.

Як повідомив після нови­ни з Київського апеляційно­го суду адвокат Єфремова Ан­дрій Смірнов, його підопічний вийде з-за ґрат після того, як у СІЗО отримають оригінал су­дового рішення. З цим не за­барилися: 24 липня Єфремова відпустили. У супроводі адво­ката і правоохоронців, він взяв курс на місце «домашньої від­сидки» — свою київську квар­тиру. Ось тільки чи надовго там затримається? Чи не по­вторить «фокус» ексректо­ра Податкової академії Петра Мельника (нині вже покійно­го) із втечею з-під домашньо­го арешту, якій навіть електро­нний браслет не завадив?

Нагадаємо, «арештант­ська» історія Єфремова (який проходить у справі про дер­жзраду, сепаратизм і «під­тримку злочинної організа­ції «ЛНР») тягнеться з лютого 2015 року, коли, за рішенням суду, його вперше оформи­ли у СІЗО. Але тоді ексрегіо­нал в ізоляторі не затримав­ся — вийшов під заставу у 3,6 мільйона гривень. В Украї­ні теж вирішив не затриму­ватися. Та «зробити ноги» не встиг: 30 липня 2016-го Єф­ремова затримали у Борис­пільському аеропорту — з квитком до Відня. А через два дні суд обрав йому запобіж­ний захід — арешт.

«Прописали» Єфремова у столичному ізоляторі СБУ. А через кілька місяців перевели у СІЗО Старобільська на Лу­ганщині. Це — вотчина Єфре­мова, де він і досі має вплив та «прикормлених» виконав­ців. Після переїзду ексрегіона­ла з’явилася інформація про те, що у СІЗО для нього ство­рили умови, як в апартамен­тах. Облаштовували трикім­натну «люкс-хату» зі шикарним ремонтом, дорогою технікою і навіть джакузі. Але це лише для «явки», коли присутність арештанта Єфремова в ізоля­торі була обов’язкова (на ви­падок перевірки).

За інформацією, яку опри­люднили помічник нардепа Сергія Мельничука Всеволод Филимоненко та журналіст Олексій Липовецький, Єф­ремов навідувався до сво­єї камери у СІЗО нечасто: «ізоляторний» строк мотав у заміському котеджі начальни­ка СІЗО.

Схожі новини