Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Адвокатів для «Беркута» рекомендувала москва

Захисниця колишніх силовиків, які розстрілювали Майдан, всякими способами затягувала судові процеси, щоб сплив термін давності, а відтак — щоб «беркути» уникли відповідальності

Колишній командир львівського «Беркуту» Ростислав Пацеляк консультується зі своєю захисницею Наталією Вознюк. Фото Олександра Тимошенка.
Колишній командир львівського «Беркуту» Ростислав Пацеляк консультується зі своєю захисницею Наталією Вознюк. Фото Олександра Тимошенка.

Печерський районний суд Києва ще на два місяці, до 20 квітня, продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою двом колишнім високопосадовцям львівського «Беркуту» — екскомандиру батальйону Ростиславу Пацеляку і його спільнику, помічнику начальника штабу цього ж батальйону Миколі Старосільцю. Прокурори інкримінують їм важкі та особливо важкі злочини: вбивства, здійснення терактів, викрадення та привласнення зброї, з якої розстрілювали майданців, інші злочини. Досудове розслідування щодо Пацеляка і Старосільця вже завершено, разом зі своєю захисницею вона знайомляться з матеріалами. Але, на клопотання прокурорів, «ексберкутівців» знову помістили у СІЗО через ризик, що вони можуть втекти, чинити тиск на свідків, знищувати документи…

Під час судового засідання сплила ще одна резонансна інформація — вона стосується уже адвокатки «беркутівців» Наталії Вознюк. Про це «Високому Замку» повідомив член громадської організації «Нескорений Майдан 18.02», колишній народний депутат Василь Пазиняк. За його словами, у залі суду прокурор заявив, що у приміщенні російського посольства у Києві на видному місці висить стенд, на якому міститься рекомендація звертатися за безплатною правовою допомогою «пострадавшим от государственного переворота 2013−2014 годов». На цьому стенді поміщено фотографії і телефонні контакти кількох українських адвокатів, зокрема Валентина Рибіна, Віталія Сердюка, Наталії Вознюк.

— Вознюк, яка є вихідцем із Єнакієвого, не раз заявляла, що свої послуги «чесним офіцерам» надає безоплатно, — каже пан Василь. — Тільки наївний може повірити у це! Є підозра, що цих адвокатів фінансують з російського фонду «Юго-Восток», який патронує сумнозвісний екскерівник МВС України Захарченко. Заяви про свій «альтруїзм» Вознюк робить для того, щоб приховати зв’язки з росією. Озвучена інформація про портрети і телефони у російському посольстві застала адвокатку «Беркута», як кажуть наші воріженьки, «врасплох». Думаю, до пані Вознюк мали би приглянутися компетентні органи, простежити її ймовірні зв’язки з країною-агресором. Мені пригадуються слова нині покійного Степана Хмари, які він сказав адвокатці «беркутів» у перерві одного із судових засідань десь пів року тому: «Я впевнений, що ви, пані Вознюк, є агентурою фсб росії. Настане час, коли будете сидіти на одній лаві підсудних разом з тими, кого захищаєте — зі зрадниками та резидентами росії».
До слова, інший згадуваний захисник «беркутівців» Рибін з початком великої війни втік з України. Зараз він іменує себе «министром в правительстве Херсонской народной республики». Всіх своїх колишніх клієнтів-«беркутівців» передав Вознюк. Його підопічним був і недавно засуджений до 6 років позбавлення волі Хандрикін, який жорстоко знущався з майданівців на колонаді стадіону «Динамо». На останньому етапі судового процесу Хандрикіним опікувалася саме Вознюк.

Колишній адвокат «беркутівців» Рибін на службі в окупантів. Фото із соцмереж.
Колишній адвокат «беркутівців» Рибін на службі в окупантів. Фото із соцмереж.

Окрім іншого, ця адвокатка запам’яталася тактикою затягування судового розгляду: заявляла неаргументовані відводи суддям, під різними приводами не з’являлася на засідання.

Наталія Вознюк дуже близька до Олега Татарова, який нині в Офісі президента є куратором судової і правоохоронної системи. Вознюк колись працювала у компанії Татарова звичайним адвокатом. Представники цієї компанії захищали українофобів Новінського, Захарченка, «беркутівців». Нині Вознюк виросла до керуючого партнера адвокатської компанії Татарова…

Схожі новини