Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Лікарі боялися колоти цю вакцину дітям...»

Вакцину проти гепатиту В, з якою пов’язують більше десятка дитячих смертей, везли з Куби у 20-літрових бідонах

Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова може незабаром піти у відставку. “Зам’яти” скандал з реалізацію неякісних вакцин проти гепатиту В, до виробництва яких начебто причетний її син, не вдалося. Перевірити дії Міністерства охорони здоров’я, яке дало “добро” на реалізацію вакцин, узялася Генпрокуратура. А Державна служба з контролю за якістю ліків тимчасово заборонила реалізувати, зберігати та застосовувати усю серію вакцини для профілактики гепатиту В виробництва ПАТ “Фармстандарт-Біолік”, Україна.

Видання “Дзеркало тижня” оприлюднило лист голови Держлікслужби України Олексія Соловйова. “Під час перевірки було встановлено, що виробництво серій проведено з порушенням затвердженого технологічного регламенту, — йдеться у листі. — У всіх випадках отримана завищена кількість ампул готового лікарського засобу... Немає підтвердження того, що технологічний процес виробництва вакцини призводить до очікуваного гарантованого результату якості. Встановлено, що 315 ампул, необхідних для проведення контролю лікарського засобу за показником «Стерильність», не відбиралися”.

“Генпрокуратура прийняла ухвалу про проведення перевірки про дотримання законодавства Міністерством охорони здоров’я при закупівлі вакцин виробництва «Фармстандарт-Біолік», оскільки серед керівників ПАТ «Фармстандарт-Біолік” значиться син міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової, — йдеться у заяві народного депутата Андрія Сенченка, яку поширила його прес-служба. — З моменту, коли мати очолила відомство, бізнес Олександра Богатирьова почав розвиватися. Його фірма «Фармстандарт-Біолік» незабаром стала одним з основних постачальників ліків державі. Упродовж 2012 року Міністерство охорони здоров’я провело тендери на загальну суму 1 млрд. 653 млн. гривень. Велику частину з них виграло підприємство “Фармстандарт-Біолік”.

Раніше Раїса Богатирьова заявляла, що її родичі не мають стосунку до виробництва скандальної вакцини. “Фармстандарт-Біолік”, за словами Богатирьової, належить росіянам. Видання “Українська правда” частково підтвердило цю інформацію: 55% акцій фірми володіють російські власники. Решту — приблизно порівну — ділять між собою син Богатирьової та бізнесмен Олександр Забудкін.

Також Раїса Богатирьова зазначила, що МОЗ проводить перевірку тендерних закупівель вакцин. Хоча якими будуть результати цієї перевірки — відомо наперед. “Препарати, які випускаються цією фірмою, присутні на ринку з 1993 року. Тому бачити в цьому якийсь підтекст немає підстав, — заявила очільник відомства. — Неправда, що є інформація, буцімто діти помирали саме через вакцинацію цією вакциною. Важко встановити у кожному конкретному випадку, пов’язана смерть з вакцинальним періодом чи не пов’язана”. Скандал назвала спробою дискредитувати її. І додала, що певні особи можуть бути зацікавлені у тому, щоб “переформатувати” фармацевтичний ринок.

“Виготовляє вакцину “Фармстандарт-Біолік”. Але виробляє — це голосно сказано. Вакцину доставляють у 20-літрових цистернах з Куби. На заводі у Харкові її фасують у флакони, маркують і розповсюджують по медичних закладах України. Коли у ЗМІ з’явилася інформація про ускладнення, які виникали після застосування цієї вакцини (у тому числі, з летальними наслідками), Держлікслужба постановою від 11 грудня 2012 року припинила застосування цієї вакцини”, — каже народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Роман Ілик.

“Держлікслужба виявила на ПАТ “Фармстандарт-Біолік” 14 кричущих та 22 істотні порушення при виробництві вакцини, — розповіла “ВЗ” голова Комітету ВР України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтєєва. — Де ще є таке у світі, щоб субстанцію везли з Куби у бідонах і розливали її по флаконах?! Можна було закупити швейцарську вакцину, французьку. Але цього не зробили. Лікарі боялися колоти цю вакцину дітям... Розслідування триває, але вже відомо про 16 смертей. Поствакцинальний період триває 14 днів, а вакциновані діти помирали на другу-третю добу. Причина смерті — “синдром раптової смерті”...

Через скандал новонарод­жених уже два місяці не щеп­лять проти гепатиту В.

Схожі новини